Peli jumittuu tai lakkaa vastaamasta Windows 10 -laitteessa

Yleiskuvaus

On turhauttavaa, jos kohtaat suorituskykyyn tai vakauteen liittyviä ongelmia, kun pelaat pelejä Windows 10 -laitteella. Peli saattaa esimerkiksi yllättäen jumittua tai lakata vastaamasta. Tällä sivulla olevien ratkaisujen avulla voit ratkaista Windows 10 -laitteella pelattaessa mahdollisesti ilmenevät ongelmat.

Ratkaisuja vianmääritykseen

Ratkaisu 1: Sulje peli ja käynnistä se uudelleen

Joskus peli saattaa jumittua tai lakata vastaamasta tilapäisen ongelman vuoksi, joka voidaan korjata sulkemalla peli ja käynnistämällä se uudelleen.

Huomautus Ohita tämä ratkaisu, jos peli kaatuu tai lakkaa vastaamasta käynnistyksen aikana.

Sulje peli painamalla ikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa X-painiketta ja käynnistä sitten peli uudelleen.

Ratkaisu 2: Käynnistä laite uudelleen

Käynnistämällä Windows 10 -laitteen uudelleen voit palauttaa kaikki muistissa käynnissä olevat prosessit, joiden vuoksi peli saattaa jumittua tai lakata vastaamasta. Voit käynnistää Windows 10 -laitteen uudelleen noudattamalla seuraavia ohjeita.

Huomautus Varmista ennen jatkamista, ettei mitään ole avattuna tai tallentamatta, sillä tämä prosessi sulkee automaattisesti kaikki avoinna olevat sovellukset.

1. Paina laitteen tai näppäimistön Windows-painiketta tai valitse päänäytön vasemmassa alakulmassa oleva Windows-kuvake.
  2. Valitse Virta ja sitten Käynnistä uudelleen.

Kun Windows 10 -laite on käynnistynyt uudelleen, voit kirjautua taas sisään ja käynnistää pelin uudelleen.

Ratkaisu 3: Tarkista laitteessa olevien Windows-ohjelmistojen ja ohjainten päivitykset

Jos peli jumittuu tai lakkaa vastaamasta, Windows 10 -laitteen laitteistoon saattaa olla saatavilla päivitys.

Lisätietoja laitteeseen saatavilla olevien uusimpien ohjelmistopäivitysten, myös näytönohjainten, tarkistamisesta on ohjeaiheessa Uusimpien ohjelmistojen ja ohjainpäivitysten hankkiminen Windows 10 -laitteeseen.

Ratkaisu 4: Tarkista pelin järjestelmävaatimukset

Joillakin peleillä on vähimmäisjärjestelmävaatimukset, jotka Windows 10 -laitteen on täytettävä, jotta pelejä voi pelata saumattomasti. Jos pelisi jumittuu tai lakkaa vastaamasta, varmista, että käyttämäsi laite pystyy suorittamaan pelin ilman ongelmia.

Lisätietoja pelin järjestelmävaatimusten tarkistamisesta on ohjeaiheessa Ohjeet pelin toimivuuden selvittämiseksi Windows 10 -laitteessa.

Ratkaisu 5: Tarkista verkkoyhteys

Jos pelisi vaatii verkkoyhteyden, sen katkeaminen pelin aikana voi aiheuttaa ongelmia peliä pelattaessa. Yleensä peli ilmoittaa, jos verkkoyhteys katkeaa.

Voit tarkistaa yhteyden toimivuuden seuraavasti:

1. Paina laitteen tai näppäimistön Windows-painiketta tai valitse päänäytön vasemmassa alakulmassa oleva Windows-kuvake.
  2. Valitse Asetukset ja sitten Verkko ja Internet.
  3. Varmista, että käyttämäsi verkon yhteystilana on Yhdistetty.

Jos verkon tilana ei ole Yhdistetty tai sinulla on yhteysongelmia, siirry vierittämällä sivun loppuun ja valitse Verkko- ja jakamiskeskus. Valitse sieltä Ongelmien vianmääritys ja noudata sitten ohjeita.

Ratkaisu 6: Kirjaudu sisään toisena käyttäjänä

Joskus Windows 10 -laitteen vioittuneet profiilitiedot voivat vaikuttaa pelin suorituskykyyn ja vakauteen. Voit tarkistaa profiilitietosi yrittämällä pelata samaa peliä toiselta tililtä. Toimi näin:

1. Paina laitteen tai näppäimistön Windows-painiketta tai valitse päänäytön vasemmassa alakulmassa oleva Windows-kuvake.
  2. Valitse tilin nimi valikon vasemmasta yläkulmasta ja valitse sitten Vaihda tili.
  3. Kirjaudu sisään käyttämällä toista tiliä kuin mitä käytät nyt.
  4. Käynnistä peli uudelleen ja tarkista, toimiiko se oikein.

Ratkaisu 7: Korjaa peli tai asenna se uudelleen

Joskus pelitiedostot voivat vioittua tai muuttua, jos laitteessa on haittaohjelmia tai olet tehnyt laitteeseen pelimuutoksia. Jos pelisi jumittuu tai lakkaa vastaamasta, voit poistaa pelin suorittamiseen tarvittavat tiedostot ja korvata ne poistamalla pelin asennuksen ja asentamalla pelin uudelleen.

Lisätietoja pelien asennuksen poistamisesta ja asentamisesta uudelleen saat ohjeaiheen Pelin asennuksen poistaminen ja asentaminen uudelleen Windows 10:ssä ohjeista. Yritä sitten pelata peliä uudelleen.

Ratkaisu 8: Tarkista, onko tilisi estetty pelaamasta peliä

Pelinkehittäjillä on mahdollisuus rakentaa peleihinsä pelikohtaisia suojausjärjestelmiä ja valvoa yhteisökäytäntöjään reilun ja kunnioittavan pelihengen varmistamiseksi. Jos et voi enää pelata tiettyä peliä, sinulle on saatettu määrätä siihen käyttörajoitus tai -kielto. Koska pelit ovat erilaisia, pelin käyttörajoituksesta ilmoittaminen vaihtelee kehittäjän mukaan. Saat tietoja yksittäisen pelin käyttörajoituksista ottamalla yhteyttä sen kehittäjään tai julkaisijaan.

Jos peli jumittuu tai lakkaa vastaamasta edelleen, siirry kaikki pelinimikkeet sisältävälle Windows 10:n pelisivulle. Microsoftin julkaiseman pelin osalta voit tarkistaa kaikki pelikohtaiset tiedot, ja yhteisösivujen linkkien avulla voit selvittää tunnetut käyttökatkot tai sisäänkirjautumisongelmat. Jos pelin on julkaissut jokin kolmas osapuoli, löydät suoria linkkejä kyseisen yrityksen palvelu- ja yhteisösivuille.