Xbox-sovelluksen pelien suoratoiston parantaminen Windows 10:ssä

Muuttamalla muutamia kotiverkkosi asetuksia voit parantaa äänen- ja kuvanlaatua pelejä suoratoistettaessa. Kokeile tällä sivulla annettuja ehdotuksia, joiden avulla voit parantaa pelien suoratoistoa, kun käytät Xbox-sovellusta Windows 10:llä.

Tällä sivulla

Käytä mahdollisuuksien mukaan lankaverkkoa

Voit aina nauttia kaikkein laadukkaimmasta videokuvasta, pieniviiveisimmästä pelaamisesta ja häiriöttömimmästä toiminnasta, kun suoratoistat sisällön langallisen Ethernet-verkon kautta. Yhdistä mahdollisuuksien mukaan sekä Windows 10 -tietokoneesi että Xbox One -konsolisi kotiverkkoosi Ethernet-kaapeleilla.

Huomautus Jos et pysty muodostamaan langallista yhteyttä konsolisi ja kotisi verkkolaitteen välisen yhteyden vuoksi, seuraavasta kahdesta ratkaisusta voi olla apua. Harkitse sijoittavasi jompaankumpaan niistä, jotta voit hyödyntää kotisi nykyistä johdotusta.

• Seinäpistorasiaan kytkettävät verkkosovittimet. Näiden sovittimien avulla voit käyttää kotisi olemassa olevia sähköjohtoja nopeana langallisena verkkona.
  • Multimedia over Coax (MoCA). Näiden sovittimien avulla voit käyttää kotisi olemassa olevia koaksiaalikaapeleita nopeana langallisena verkkona.

Jos käytät langatonta verkkoa, käytä mahdollisuuksien mukaan 5 GHz:n 802.11 AC- tai N-verkkoa

Voit nauttia parhaasta mahdollisesta langattomasta käyttöelämyksestä, kun käytät pelien suoratoistamiseen Xbox One -konsolista Windows 10 -tietokoneeseen uusinta langatonta tekniikkaa.

Jotkin langattomat reitittimet lähettävät kaksi SSID-tunnusta (verkon nimeä): yhden 5 GHz:n verkkona ja toisen 2,4 GHz:n verkkona.

5 GHz:n verkot ovat vähemmän herkkiä esimerkiksi langattomien puhelimien ja mikroaaltouunien aiheuttamille häiriöille. Vaikka 5 GHz:n signaalit eivät pysty läpäisemään paksuja seiniä, kuten 2,4 GHz:n signaalit, kannattaa kuitenkin aina yrittää käyttää verkon 5 GHz:n kaistaa ennen 2,4 GHz:n kaistan käyttöä.

Siirrä Xbox One -konsoli tai tietokone lähemmäksi langatonta reititintä

Mitä lähempänä Xbox One -konsoli ja tietokone ovat reititintä, sitä parempi yhteys on. Valitse langattomalle reitittimelle keskeinen paikka. Seinät, lattiat ja metalliesineet voivat kaikki aiheuttaa häiriöitä.

Vähennä langattomien häiriöiden määrää

Monet langattomat elektroniikkalaitteet, kuten langattomat puhelimet, mikroaaltouunit, itkuhälyttimet ja autotallin ovenavaajat, käyttävät 2,4 GHz:n kaistaa.

Käyttämällä langattoman verkon 5 GHz:n kaistaa voit välttää nämä häiriöt.

Signaalia heikentävien häiriöiden tyypit ovat seuraavat:

Aktiivinen häiriö
Aktiivista häiriötä ilmenee, kun muut sähkölaitteet lähettävät langatonta signaalia tai muuta elektromagneettista häiriötä. Aktiivisen häiriön yleisimpiä aiheuttajia ovat mikroaaltouunit, uunit, ilmastointilaitteet, kuvaputkitelevisiot, langattomat kuulokemikrofonit, itkuhälyttimet, toiset langattomat verkot, langattomat puhelinjärjestelmät ja langattomat kaiuttimet.

Huomautus Monet elektroniset laitteet voivat myös aiheuttaa häiriötä. Yritä minimoida mahdolliset häiriöt poistamalla elektroniset laitteet Xbox-konsolin ja langattoman reitittimen välistä.

Passiivinen häiriö
Passiivista häiriötä ilmenee, kun langaton signaali joutuu kulkemaan esteiden läpi. Silloin langaton signaali heikkenee ja taittuu. Passiivista häiriötä aiheuttavia materiaaleja ovat esimerkiksi betoni, lasi, lyijy- ja kupariputket, eristeet, peilit, ase- ja arkistokaapit, kaakelit ja laasti. Langaton signaali heikkenee myös etäisyyden kasvaessa. Häiriöitä voi ilmetä myös silloin, jos konsoli on liian lähellä langatonta reititintä. Langattoman reitittimen ja Xbox One -konsolin optimaalinen etäisyys on 1,5–15 metriä.

Vaimentuminen
Vaimentuminen on langattoman signaalin luonnollinen ominaisuus. Vaimentumisella tarkoitetaan langattoman signaalin heikkenemistä etäisyyden kasvaessa – samasta asiasta puhutaan myös kantamaongelmana. Reitittimien lähetyskantama on rajallinen, vaikka se vaihteleekin laitteittain. Laitteen kantama pienenee myös silloin, jos signaali kulkee kiinteiden esteiden läpi (tutustu passiiviseen häiriöön yllä).

Näköyhteys
Tärkeä tekijä aktiivisen tai passiivisen häiriön poistamisessa on näköyhteys. Kuvittele mielessäsi suora linja reitittimestä Xbox One -konsoliin ja tarkista, pystytkö sammuttamaan linjalla olevat, mahdollisesti häiriötä aiheuttavat laitteet tai siirtämään ne toiseen paikkaan.

Voit myös siirtää konsolia tai reititintä passiivisen häiriön minimoimiseksi. Langatonta signaalia parantaa usein myös se, jos laitteita ei säilytä viihdelaitteille tarkoitetuissa kaapeissa tai hyllyissä.

Kaksi samantyyppistä piirrosta, joissa näkyvät langaton reititin ja signaalinvoimakkuuden ilmaisin. Yhdessä kuvassa konsolin ja reitittimen välissä on kaappi, ja signaalinvoimakkuus on paljon heikompi.

Kun olet järjestänyt laitteillesi parhaan näköyhteyden ja poistanut mahdollisimman monta häiriönaiheuttajaa, tarkista, onko yhteys yhtään parempi.

USB 3.0 -laitteet
Jotkin USB 3.0 -laitteet pystyvät myös aiheuttamaan langattomia häiriöitä 2,4 GHz:n verkoissa. Jos sinun on käytettävä 2,4 GHz:n langatonta verkkoa, vältä mahdollisuuksien mukaan kytkemästä USB-oheislaitteita Xbox Oneen ja Windows 10 -tietokoneeseen.

Käytä mahdollisuuksien mukaan vähiten ruuhkaista langatonta kanavaa ja kaistaa

Jokaisella langattomalla verkolla on kanava, jota kautta kommunikoidaan. Jos lähellä oleva langaton verkko käyttää samaa kanavaa, nämä kaksi verkkoa häiritsevät toistensa toimintaa. On tärkeää määrittää langattoman reitittimen asetukset niin, että käytettävä kanava ei vastaanota häiriöitä lähellä olevista verkoista.

Alueelliset rajoitukset
Joillakin markkinoilla langaton laite laskee tehoaan vähentääkseen langattoman verkon ruuhkaa, jos se havaitsee tietyllä langattomalla kaistalla liian paljon liikennettä. Tämä heikentää langattoman verkon toimintaa, joten käytä mahdollisuuksien mukaan vähiten ruuhkaista langatonta kaistaa ja kanavaa.

Alla on vihjeitä langattoman kanavan vaihtamista ja vähemmän ruuhkaisen kanavan etsimistä varten.

Vaihda langaton kanava
Tietoja langattoman kanavan vaihtamisesta saat verkkolaitteita käsitteleviltä keskustelupalstoilta. Sieltä saat tietoja oman verkkolaitteistosi määrittämisestä ja päivittämisestä. Jos keskustelupalstoillamme ei ole tietoja juuri omasta reitittimestäsi, sen käyttöohjeesta tai valmistajan verkkosivustosta löydät ohjeet langattoman kanavan vaihtamiseksi.

Huomautus Xbox-tukifoorumeiden sisältö on saatavilla vain englanniksi. Jos haluat kääntää Xbox-tukifoorumeiden sisällön toiselle kielelle, liitä URL-osoite verkkopohjaiseen käännöstyökaluun, kuten Bing Translatoriin.

Valitse optimaalisin kanava

Useimmissa langattomissa reitittimissä voi valita kanavaleveyden asetukseksi joko 20 tai 40 MHz. Merkintänä voi olla myös ”Kapea” tai ”Leveä”. Xbox One -konsolille suositellaan asetukseksi 20 MHz tai ”Kapea”.

2,4 GHz:n kaistaa käyttävät verkot sisältävät kanavat 1–11 (13 Euroopassa). Kanava voi häiritä muiden sen lähellä olevien kanavien toimintaa, joten valitse aina kanava, joka on viiden kanavan etäisyydellä toisesta kanavasta. Parasta on valita vain kanavat 1, 6 ja 11 kanavien päällekkäisyyden vähentämiseksi. Joissakin langattomissa reitittimissä voit määrittää kanavan leveyden. Valitsemalla asetukseksi 20 MHz tai ”Kapea” voit rajoittaa lähellä olevien kanavien aiheuttamia häiriöitä.

5 GHz:n verkoissa kanavat eivät ole päällekkäin.

Kun olet vaihtanut langattoman kanavan, tarkista, onko yhteys yhtään parempi.

Vähemmän ruuhkaisen langattoman kanavan etsiminen

Voit selvittää, mitä kanavia ei omalla alueellasi käytetä. Voit etsiä luettelon oman tietokoneesi ympärillä olevista langattomista verkoista ja niiden käyttämistä kanavista kokeilemalla seuraavia ratkaisuja:

• Käytä graafista työkalua, kuten inSSIDer Wi-Fi Analyzeria (Android). Nämä työkalut eivät ole Microsoftin tukemia.
  • Käytä Windowsin sisäänrakennettua komentorivityökalua. Niiden käyttöön vaaditaan jonkin verran tietoa komentorivin käytöstä. Toimi seuraavasti:
    1. Paina Windows-näppäintä, kirjoita Komentorivi ja paina Enter-näppäintä.
    2. Kirjoita komentoriville netsh wlan show networks mode=bssid ja paina sitten Enter-näppäintä.
Näyttö, jossa näkyvät verkon tiedot, muun muassa signaalinvoimakkuus.

Tämän komennon tuloksena näyttöön tulee luettelo verkoista, niiden signaalinvoimakkuuksista ja niiden käyttämistä kanavista. Jos verkkosi käyttää samaa kanavaa (5 GHz:n verkoissa) kuin jokin näistä tai jos verkkosi kanava on alle viiden kanavan etäisyydellä olemassa olevasta kanavasta (2,4 GHz:n verkkojen tapauksessa), voit parantaa suoratoiston laatua vaihtamalla langatonta kanavaa reitittimen määrityssivulla.

Päivitä langattomat ohjaimet ja langattoman reitittimen laiteohjelmisto

Aina kannattaa käyttää uusimpia langattomia ohjaimia ja uusinta laiteohjelmistoa. Toimi seuraavasti:

Päivitä reitittimen ja yhdyskäytävän laiteohjelmisto

Sekä langalliset että langattomat reitittimet sisältävät niin sanotun laiteohjelmiston. Reitittimen laiteohjelmisto sisältää verkkoprotokollaan, suojaukseen ja hallintaan liittyviä ominaisuuksia. Jos reitittimen laiteohjelmistoon on tallennettu vanhentuneita tietoja, se ei ehkä toimi oikein.

Reitittimen valmistajat julkaisevat usein päivityksiä, jotka parantavat suorituskykyä, käyttövarmuutta, suojausta ja yhteyksiä. Reitittimen laiteohjelmiston päivittäminen voi poistaa hidasteluun tai yhteyden katkeamiseen liittyviä ongelmia.

Voit ladata ja asentaa näitä laiteohjelmistopäivityksiä itse. Tietokoneen on oltava liitettynä suoraan reitittimeen Ethernet-kaapelilla, jotta voit ladata uuden laiteohjelmistotiedoston suoraan reitittimeen.

Verkkolaitteita käsitteleviltä keskustelupalstoiltamme saat tietoja oman verkkolaitteistosi määrittämisestä ja päivittämisestä.

Huomautus Xbox-tukifoorumeiden sisältö on saatavilla vain englanniksi. Jos haluat kääntää Xbox-tukifoorumeiden sisällön toiselle kielelle, liitä URL-osoite verkkopohjaiseen käännöstyökaluun, kuten Bing Translatoriin.

Päivitä tietokoneen ohjaimet ja laiteohjelmisto

Voit hakea tietokoneeseen ohjaimia ja päivittää ne seuraavasti:

1. Paina Windows-näppäintä, kirjoita Laitehallinta ja paina Enter-näppäintä.
  2. Valitse Verkkosovittimet ja katso, mitä laitteita tietokoneeseen on asennettu.
  3. Napsauta hiiren kakkospainikkeella langatonta verkkosovitinta ja valitse Päivitä ohjainohjelmisto…
  4. Valitse Etsi päivitettyä ohjainohjelmistoa automaattisesti.
Laitehallinta-ikkuna, jossa Verkkosovittimet-valikko on laajennettu ja langaton sovitin on valittu.

Poista langattoman tukiaseman vanhemmat langattomat protokollat käytöstä

Jotkin langattomat reitittimet ja tukiasemat voidaan määrittää poistamaan vanhat protokollat, kuten 802.11 a, b ja g, käytöstä. Tätä asetusta kutsutaan joskus ”monijärjestelmätilaksi”. Käyttöelämys paranee, kun poistat nämä vanhat protokollat käytöstä ja määrität langattoman reitittimen käyttämään uusia protokollia (kuten 802.11 AC/N).

Älä käytä samaa SSID-tunnusta (verkon nimeä) sekä 2,4 GHz:n että 5 GHz:n verkossa.

Jotkin langattomat reitittimet käyttävät oletusarvoisesti samaa nimeä (SSID-tunnusta) sekä 2,4 GHz:n että 5 GHz:n verkoissa, kun taas muut langattomat reitittimet käyttävät oletusarvoisesti kahta erillistä nimeä, joiden perusteella pystyt tunnistamaan taajuuskaistan.

Jos reitittimesi käyttää molempien verkkojen osalta samaa verkkonimeä, voit määrittää reitittimen määräämään kummallekin verkolle eri nimen. Luomalla kummallekin verkolle eri nimen voit määrittää tietokoneen ja Xbox Onen käyttämään tiettyä verkkoa ja taajuuskaistaa.

Jos suoratoistat sisältöä kannettavaan tietokoneeseen tai tablet-laitteeseen, varmista, että laite on kytketty verkkoon

Jotkin kannettavat tietokoneet tai tablet-laitteet käyttävät virranhallintatekniikoita vähentääkseen langattoman sovittimen virrankäyttöä, kun laite toimii akkuvirralla. Nämä tekniikat voivat vähentää laitteen langattoman verkon kaistanleveyttä ja johtaa viiveeseen kommunikoitaessa Xbox Onen kanssa. Kun laitteen verkkomuuntaja on käytössä, kannettava tietokone tai tablet-laite pystyy käyttämään langatonta sovitinta parhaalla mahdollisella tavalla.

Siirrä vain suoratoistoon käytettävät laitteet 5 GHz:n verkkoon

Siirtämällä vain suoratoistoon käytettävän laitteen ja Xbox Onen verkon 5 GHz:n kaistalle vähennät muiden laitteiden aiheuttamien häiriöiden määrää. Siirrä muut tietokoneet, puhelimet, kannettavat tietokoneet ja tablet-laitteet 2,4 GHz:n verkkokaistalle.

Harkitse langattomasta reitittimestä kaukana olevien laitteiden sammuttamista

Laitteet, jotka yrittävät kommunikoida langattoman reitittimesi kanssa kaukaa tai useiden seinien läpi, voivat vähentää kotiverkkosi käytettävissä olevaa kaistanleveyttä.

Harkitse kyseisten laitteiden siirtämistä lähemmäksi langatonta reititintä tai niiden sammuttamista kokonaan.

Ota WMM (Wi-Fi Multimedia Mode) -tila langattomassa reitittimessä käyttöön

WMM (Wi-Fi Multimedia Mode) -tilaa käytettäessä langaton reititin pystyy priorisoimaan ajallisesti herkän verkkoliikenteen, kuten pelien suoratoiston, ajallisesti epäherkkään liikenteeseen, kuten verkon selaamiseen, nähden. Ottamalla tämän tilan käyttöön pystyt parantamaan pelien suoratoistoelämystä.

Tämä asetus löytyy langattoman reitittimen määrityksistä, ja siihen viitataan joskus termillä QoS (Quality of Service).

Estä tarpeeton Internet-liikenne Windows 10 -tietokoneesta

Selainikkunan jättäminen auki voi aiheuttaa tarpeetonta Internet-liikennettä, vaikka selainikkuna olisi taustalla. Tiedostojen synkronointipalvelut, kuten OneDrive ja Dropbox, voivat myös käyttää tietokoneen kaistanleveyttä pelien suoratoistoliikenteen kustannuksella.

Voit parantaa käyttöelämystä sulkemalla tarpeettomat selainikkunat sekä rajoittamalla tiedostojen synkronointia ja muuta runsaasti kaistanleveyttä vievää toimintaa pelien suoratoiston aikana.