Pelien ääni- tai kuvaongelmien ratkaiseminen Windows 10:ssä

Tällä sivulla olevien tietojen avulla voit suorittaa Windows 10 -laitteella pelatessa ilmenevien ääni- tai kuvaongelmien vianmäärityksen.

Ääniongelmien vianmääritys

Jos sinulla ilmenee ääniongelma, kun pelaat peliä Windows 10 -laitteella, kokeile seuraavia ratkaisuja.

Ratkaisu 1: Tarkista, että ääntä ei ole mykistetty

Jotkin pelit suoritetaan koko näytön tilassa, joten tehtäväpalkki ei näy. Seuraavien ohjeiden avulla voit tarkistaa, että ääntä ei ole hiljennetty tai mykistetty:

1. Paina Windows 10 -laitteen tai näppäimistön Windows-painiketta tai valitse päänäytön vasemmassa alakulmassa oleva Windows-kuvake.
  2. Paina tehtäväpalkin äänenvoimakkuuskuvaketta ja varmista, että äänenvoimakkuustasoksi on asetettu enemmän kuin 0 ja että ääntä ei ole mykistetty.

Ratkaisu 2: Tarkista yhteys

Jos käytät kuulokkeita, kaiuttimia tai muuta äänilisälaitetta ja kuulet säröilevän tai vääristyneen äänen, lisälaitetta ei ehkä ole liitetty oikein. Yritä korjata ongelma irrottamalla lisälaite Windows 10 -laitteesta ja liittämällä se takaisin. Jos kuulet vääristyneen äänen vain lisälaitetta käytettäessä, lisälaite on ehkä vioittunut, jolloin se on vaihdettava.

Ratkaisu 3: Tarkista ja irrota kaikki äänilisälaitteet

Jos laitteeseen on liitetty toinen äänilisälaite, joka ei ole käytössä, ääni siirretään ehkä siihen. Tarkista, että lisälaitteesta ei kuulu ääntä. Irrota kaikki tällaiset lisälaitteet ja tarkista sen jälkeen uudelleen, kuuluuko ensisijaisen laitteen kaiuttimista ääntä.

Ratkaisu 4: Suorita Windowsin ohjattu ääniongelmien vianmääritystoiminto

1. Valitse työkalupalkissa oleva äänenvoimakkuuden kuvake ja paina sitä.
    Huomautus Voit myös napsauttaa äänenvoimakkuuskuvaketta hiiren kakkospainikkeella.
  2. Valitse Ratkaise ääniongelmia ja noudata ohjeita.

Ratkaisu 5: Tarkista Windows-päivitykset

Ääniongelman syynä voi olla se, että sinulla ei ole uusimpia äänipäivityksiä. Voit tarkistaa saatavilla olevat päivitykset ohjeaiheesta Uusimpien ohjelmistojen ja ohjainpäivitysten hankkiminen Windows 10 -laitteeseen.

Ratkaisu 6: Tarkista tunnetut ongelmat ja valmistajan päivitykset

Windows 10:n toiminta perustuu äänilaitteistoon. Nämä laitteet puolestaan tarvitsevat toimiakseen ohjaimia. Ohjaimia päivitetään jatkuvasti, joten vaikka laitteesi ei olisikaan upouusi, kannattaa sinun silti tarkistaa päivitysten saatavuus. Toimi näin:

1. Paina Windows 10 -laitteen tai näppäimistön Windows-painiketta tai valitse päänäytön vasemmassa alakulmassa oleva Windows-kuvake.
  2. Valitse Haku, kirjoita dxdiag.exe ja valitse sitten hakutuloksista dxdiag-suorituskomento tai paina Enter-painiketta.
  3. Huomautus Kun DirectX Diagnostic Tool -sovellus avautuu, ikkunan alaosaan ilmestyy edistymispalkki, joka osoittaa, kun tiedot on ladattu.

4. Etsi Ääni-välilehdestä äänilaitteen toimittajan tai valmistajan nimi ja kirjaa sitten ääniohjaimen nimi, malli ja versionumero muistiin.
  5. Avaa verkkoselain ja etsi valmistajan sivusto.
  6. Etsi haluamasi äänilaite noudattamalla ohjeita ja tarkista sen jälkeen, onko asennettavissa olevia päivityksiä saatavilla.

Kuva- tai näyttöongelmien vianmääritys

Jos sinulla ilmenee kuva- tai näyttöongelmia, kun pelaat peliä Windows 10 -laitteella, kokeile seuraavia ratkaisuja.

Ratkaisu 1: Tarkista ulkoisen näytön liitännät

Jos käytät ulkoista näyttöä, varmista, että se on liitetty oikein. Löystynyt liitäntä voi aiheuttaa ongelmia.

Ratkaisu 2: Tarkista näytön asetukset

Käytä Windows 10 -laitteessa suositeltuja näyttöasetuksia. Voit tarkistaa asetukset seuraavasti:

1. Paina Windows 10 -laitteen tai näppäimistön Windows-painiketta tai valitse päänäytön vasemmassa alakulmassa oleva Windows-kuvake.
  2. Valitse Settings (Asetukset) ja sitten System (Järjestelmä).
  3. Siirry vierittämällä Display (Näyttö) -välilehden alaosaan ja valitse Advanced display settings (Näytön lisäasetukset).
  4. Varmista, että Resolution (Tarkkuus) -kohdassa näkyy Windows 10 -laitteesi kannalta paras mahdollinen asetus.
    Huomautus Optimaalisen näyttöasetuksen vieressä näkyy ”Recommended” (Suositus).

Ratkaisu 3: Tarkista Windows-päivitykset

Kuva- tai ääniongelmien syynä voi olla se, että sinulla ei ole uusimpia Windows-päivityksiä. Lisätietoja on ohjeaiheessa Uusimpien ohjelmistojen ja ohjainpäivitysten hankkiminen Windows 10 -laitteeseen.

Ratkaisu 4: Tarkista tunnetut ongelmat ja näytön valmistajan päivitykset

Windows 10:n toiminta perustuu kuvalaitteistoon. Nämä laitteet puolestaan tarvitsevat toimiakseen ohjaimia. Ohjaimia päivitetään jatkuvasti, joten vaikka laitteesi ei olisikaan upouusi, kannattaa sinun silti tarkistaa päivitysten saatavuus. Toimi näin:

1. Paina Windows 10 -laitteen tai näppäimistön Windows-painiketta tai valitse päänäytön vasemmassa alakulmassa oleva Windows-kuvake.
  2. Valitse Haku, kirjoita dxdiag.exe ja valitse sitten hakutuloksista dxdiag-suorituskomento tai paina Enter-painiketta.
  3. Huomautus Kun DirectX Diagnostic Tool -sovellus avautuu, ikkunan vasempaan alakulmaan ilmestyy edistymispalkki, joka osoittaa, kun tiedot on ladattu.

4. Etsi Display (Näyttö) -välilehdestä kuvalaitteen toimittajan tai valmistajan nimi ja kirjaa sitten näytönohjaimen nimi, malli ja versionumero muistiin.
  5. Avaa verkkoselain ja etsi valmistajan sivusto.
  6. Etsi haluamasi näyttölaite noudattamalla ohjeita ja tarkista sen jälkeen, onko päivityksiä saatavilla.

Jos ääni- tai kuvaongelmat eivät poistu, hae apua Windows 10:n yhteisöfoorumilta.