Tietokonepelien suorituskyky- ja luotettavuusongelmien vianmääritys

Vianmäärityksen perusteet

Jos tietty peli ei toimi hyvin tietyssä tietokoneessa, siihen voi olla monia mahdollisia syitä. Samalla tavalla kuin eri pelit poikkeavat toisistaan, myös jokainen tietokonemalli on jossain määrin erilainen kuin muut mallit.

Jos pelin toiminnassa on ongelmia tietokoneessasi, voit kokeilla alla olevia ratkaisuja.

Voit myös kysyä aiheesta Windowsin keskustelupalstoilla.

Windows-kaupan sovellusten vianmääritysohjelman suorittaminen

Jos sinulla on pelisovellukseen liittyviä ongelmia tai jos et pysty avaamaan kauppaa, yritä suorittaa Windows-kaupan sovellusten vianmääritysohjelma. Se pystyy automaattisesti tunnistamaan ja korjaamaan tietyt sovelluksiin ja kauppaan liittyvät ongelmat. Se on saatavilla vain englanniksi, mutta se toimii kaikissa tietokoneissa niiden kieliversioon katsomatta.

Tärkeiden Windows-päivitysten lataaminen

• Lataa tärkeät päivitykset tietokoneeseesi käyttämällä Windows Updatea.
  • Tarkista, mikä DirectX-versio sopii parhaiten tietokoneellesi. Siirry tietokoneen DirectX-version tarkistussivulle.
  • Varmista, että käytössäsi on Javan uusin versio. Käynnistä Java-sovellus (tai ohjelma) ja valitse sen ohjauspaneelissa Update (Päivitys) -välilehti. Valitse Update Now (Päivitä nyt).

Pelien päivittäminen

Varmista, että olet ladannut peleistäsi uusimmat versiot. Päivitykset usein korjaavat aikaisemmista versioista löydetyt ongelmat.

• Siirry Windows 8:ssa aloitusnäytölle ja tarkista Kauppa-ruutu. Jos siinä näkyy numero, sen osoittama määrä tietokoneen sovelluksia pitää päivittää. Pelisi saattaa olla yksi päivitettävistä sovelluksista. Napauta tai napsauta Kauppa-sovelluksen oikeassa yläkulmassa olevaa numeroa ja seuraa sovelluksen päivityksen ohjeita.
  • Windows 7:ssä, Windows Vistassa ja Windows XP:ssä päivitystoiminto löytyy itse pelistä. Voit löytää ohjeita myös valmistajan verkkosivuilta.

Järjestelmävaatimusten tarkistaminen

Kun ostat tietokonepelin tai suoritat sen vianmäärityksen, tarkista aina ensin, että tietokoneesi täyttää pelin vähimmäisvaatimukset. Jokaisella pelillä on omat vaatimuksensa, mutta yleensä tietokonepelit vaativat tietokoneen suorituskyvyltä enemmän kuin muut sovellukset. Erityisesti ne vaativat paljon näyttö- ja äänilaitteistolta.

Varmista tietokoneen hyvä ilmanvaihto

Jos tietokone ylikuumene, se voi usein jumittua. Pelit käyttävät muita sovelluksia tai ohjelmia enemmän virtaa, mikä puolestaan kehittää lisää lämpöä. Varmista, että tietokoneen ilmanvaihto on kunnossa (sen ympärillä ei ole esteitä) ja että tuulettimen ilmanvaihtoaukkoa ei ole tukittu.

Huomautus Ylikuumenemista voi aiheuttaa myös ylikellotettu suoritin tai näytönohjain.

Irrota tarpeettomat ulkoiset laitteet

Tietokoneeseen voi olla liitettynä muita laitteita, kuten verkkokamera, ulkoinen kiintolevy, kortinlukija tai USB-asema. Jokainen näistä ottaa virtansa tietokoneesta, jolloin virtalähde saattaa joutua toimimaan alitehoisessa tilassa. Jos virtalähde ei pysty toimittamaan tarpeeksi virtaa tietokoneen tarpeisiin, tietokone voi jumittua.

Grafiikka- ja ääniasetusten muokkaaminen vähemmän vaativiksi

Vaikka useimmat pelit toimivat monenlaisissa tietokoneissa, monet pelit edellyttävät kuitenkin erittäin tehokkaita näytönohjaimia tai äänilaitteita, jos haluat pelata niitä parhaalla mahdollisella tarkkuudella ja parhailla asetuksilla. Kun otat pelissä käyttöön vähemmän vaativat grafiikka- ja ääniasetukset, peli ehkä toimii sujuvammin ja luotettavammin tietokoneessasi.

Jokainen peli on tietysti erilainen, mutta alla on lueteltu muutamia yleisiä asetuksia, joita voit ehkä muokata:

• Full Screen Anti-Aliasing (FSAA tai koko näytön sahalaitaisuuden poisto): Kun poistat tämän toiminnon kokonaan käytöstä tai määrität sille pienemmän asetuksen, se voi sujuvoittaa peliä merkittävästi. Tosin tämä voi myös aiheuttaa hieman sahalaitaisuutta grafiikkaan.
  • Resolution (tarkkuus): Mitä suurempi pelin tarkkuus, sitä enemmän se vaatii näytönohjaimeltasi ja grafiikkasuorittimelta. Tarkkuuden pienentäminen voi sujuvoittaa peliä merkittävästi, vaikka grafiikka heikkeneekin vain maltillisesti.
  • Shadows (varjostus): yksinkertaisten varjojen piirtäminen on helpompaa – ja varjojen kokonaan piirtämättä jättäminen on puolestaan vielä tätäkin helpompaa.
  • Texture/Detail (kuviointi/yksityiskohdat): hieman vähemmän yksityiskohtia sisältävä grafiikka ei ole aivan yhtä terävää, mutta se voi tehdä pelistä koneellasi paremmin sujuvan.
  • Surround Sound (tilaäänet): tilaäänten käytöstä poistaminen vähentää koneesi äänilaitteiston kuormitusta.

Näyttö- ja äänilaitteiden uusimpien ohjaimien lataaminen ja asentaminen

Tietokonepelit hyödyntävät näyttö- ja äänilaitteitasi. Nämä laitteet puolestaan tarvitsevat toimiakseen ohjaimia. Ohjaimia päivitetään jatkuvasti, joten vaikka laitteesi ei olisikaan upouusi, kannattaa sinun silti tarkistaa päivitysten saatavuus. Päivityksiä voi hankkia muutamalla eri tavalla:

• Lataa tietokoneesi uusimmat Microsoftin sertifioimat ohjaimet Windows Updatella – tämä on helpoin ja luotettavin tapa.
  • Tarkista tietokone- tai laitevalmistajalta, onko saatavilla uusia ohjaimia. Tämä tapa sopii parhaiten kannettaville ja muille pienille koneille.
  • Lataa laitteiston viiteohjain. Tämä tapa soveltuu parhaiten tehokäyttäjille ja räätälöidyille konepaketeille.