Tietoja Zune-ohjelmiston ja Xbox Musicin DRM-suojatuista musiikkikappaleista ja videoista

Huomautus Zune-palvelu on lakkautettu 15. marraskuuta 2015. Tämä saattaa aiheuttaa virheitä, kun yrität suoratoistaa tai ladata sisältöä tai päivittää palvelun.

Yleiskuvaus

Yleensä verkkopalveluista ladattu mediasisältö on DRM-suojattu – eli suojattu digitaalisella oikeuksien hallintatekniikalla. Suojatuissa mediatiedostoissa on käyttöoikeus, joka sisältää mediakäyttöoikeudet. Ne puolestaan määrittävät, miten voit käyttää sisältöä. Kappaleen mediakäyttöoikeus voi esimerkiksi sallia sen toistamisen yhdessä tietokoneessa ja synkronoinnin tiettyyn määrään laitteita ja samalla estää kappaleen tallentamisen CD-levylle tai toistamisen toisessa tietokoneessa.

Lue tietoja DRM-suojatuista mediasisällöistä sekä niiden käytöstä Xbox Musicissa ja Zune-ohjelmistossa.

Tällä sivulla

DRM ja Zune-kauppapaikka

Huomautus Zune-kauppapaikka ei ole käytettävissä kaikissa maissa tai kaikilla alueilla.

Jotkin Zune-kauppapaikasta ostamasi mediasisällöt on suojattu, ja ostetuilla mediasisällöillä on usein pysyvä käyttöoikeus. MP3-tiedostot ovat kuitenkin niin sanotusti DRM-vapaita: niitä ei siis ole DRM-suojattu eikä niiden käyttöä tai jakelua ole rajoitettu.

Kappaleen DRM-suojaustilan tarkistaminen

1. Avaa Zune musiikki + video -ohjelmisto ja valitse Kokoelma, Musiikki ja sitten Kappaleet.
  2. Napsauta sarakeotsikkoaluetta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Valitse sarakkeet.
  3. Valitse Sisältötyyppi. Näin näet kunkin kappaleen sisältötyypin sen nimen vieressä. DRM-suojaamattomat kappaleet on merkitty Ei DRM-suojausta -merkinnällä.

Videon DRM-suojaustilan tarkistaminen

1. Avaa Zune musiikki + video -ohjelmisto ja valitse Kokoelma, Videot ja sitten Kaikki.
  2. Napsauta Videot-otsikkoa niin kauan, että se vaihtuu Videot sisältötyypin mukaan -otsikoksi.
  3. Näin näet videoiden sisältötyypit.

DRM ja Xbox Music Pass -tilaus

Huomautus Music Pass -tilaus ja Zune-kauppapaikka eivät ole käytettävissä kaikissa maissa tai kaikilla alueilla.

Kaikki (myös Zune Music Pass -tilauksen sisältävän) Xbox Music Pass -tilauksen avulla ladattu musiikki on DRM-suojattua. Kun tilauksesi on voimassa,

• voit ladata musiikkia tietokoneeseesi ja synkronoida musiikkia Zune-soittimeen tai Windows Phone -puhelimeen.
  • voit toistaa musiikkia Xbox Music Pass -tilauksella rajoituksetta
  • et voi tallentaa musiikkia CD:lle.

Käyttöoikeudet

Käyttöoikeudet on päivitettävä säännöllisesti, joten muista yhdistää Xbox Music Pass -tilausta käyttävä tietokone Zune-kauppapaikkaan vähintään kerran kahdessa viikossa, jotta Zune musiikki + video -ohjelmisto voi päivittää käyttöoikeutesi. Jos synkronoit suojattuja kappaleita, sinun on päivitettävä myös nämä käyttöoikeudet säännöllisesti.

Jos käyttöoikeutesi umpeutuvat, et voi kuunnella suojattuja kappaleita, ennen kuin palautat mediakäyttöoikeudet. Jos Xbox Music Pass -tilauksesi vanhentuu, siihen sisältyvien kohteiden käyttöoikeudet umpeutuvat myös. Tässä tapauksessa sinun on uudistettava tilauksesi, ennen kuin voit taas toistaa musiikkia Xbox Music Pass -tilauksella.

Lisätietoja mediakäyttöoikeuksista ja Zune musiikki + video -ohjelmistosta

Huomautus Zune-kauppapaikka ei ole käytettävissä kaikissa maissa tai kaikilla alueilla.

Useimmissa tapauksissa Zune musiikki + video -ohjelmisto lataa mediakäyttöoikeudet puolestasi. Jos ohjelmisto ei voi ladata käyttöoikeuksia, se ilmoittaa eri vaihtoehdoista. Toimi tässä tapauksessa ohjeiden mukaisesti.

• Jos Zune musiikki + video -ohjelmisto ei voi tehdä jotain, se näyttää virhe- tai tietopainikkeen suojatun kappaleen tai videon vieressä. Kun näet tällaisen painikkeen, saat lisätietoja napsauttamalla sitä tai asettamalla hiiren osoittimen sen kohdalle.
  • Jos Zune musiikki + video -ohjelmisto ohjaa sinut Zune-kauppapaikkaan, sinun on ehkä annettava tilisi nimi ja salasana. Zune-kauppapaikka saattaa edellyttää laskutustietojen päivittämistä tai lisämaksun maksamista lisäkäyttöoikeuksista, kuten oikeudesta tallentaa kappale CD:lle.
  • Jos saat virheilmoituksen, jonka mukaan sinulla ei ole kappaleen mediakäyttöoikeuksia, voit palauttaa oikeudet Zune-kauppapaikasta, kunhan olet ostanut tai ladannut kappaleen Zune-kauppapaikasta ja sinulla on ollut oikeudet aiemmin.

Zune-kauppapaikan sisältökäyttöoikeudet

Huomautus Music Pass -tilaus ja Zune-kauppapaikka eivät ole käytettävissä kaikissa maissa tai kaikilla alueilla.

Ostetun sisällön käyttöoikeudet

• Zune-kauppapaikasta ostetulle DRM-suojatulle sisällölle myönnetään oletusarvoisesti käyttöoikeus viiteen tietokoneeseen per tilaaja sekä rajoittamaton oikeus laitesynkronointiin. Joissain tapauksissa saatavilla voi olla lisäkäyttöoikeuksia, jos käytät kaikki viisi oletuskäyttöoikeutta. Jos haluat hankkia lisäkäyttöoikeuksia sisällölle, ota yhteyttä Xbox-tukeen.
  • Käyttöoikeus käytetään automaattisesti seuraavissa tilanteissa:

• Käyttöoikeus käytetään, kun sisältö ladataan ja toistetaan tietokoneessa ensimmäistä kertaa.
    • Käyttöoikeus käytetään, kun käytetyn tietokoneen laitteistoon tehdään merkittäviä muutoksia.
    • Käyttöoikeus käytetään, kun Windows Median DRM-osat nollataan.
  • Sinulla on oikeus tallentaa CD:lle tai DVD:lle ostamaasi DRM-suojattua musiikkia ja soittolistoja, jotka sisältävät ostamaasi DRM-suojattua sisältöä, henkilökohtaiseen ja ei-kaupalliseen tarkoitukseen. Yksittäisten kappaleiden levylle tallentamista ei ole rajoitettu kertojen suhteen. Kunkin soittolistan voit kuitenkin tallentaa levylle enintään seitsemän kertaa.
  • Huomautus: MP3-muoto ei ole DRM-suojattu, joten nämä rajoitukset eivät koske sitä.

• TV-ohjelmat:
    • Niitä ei voi tallentaa CD:lle tai DVD:lle.
    • Ne eivät sisällä laitteiden välisiä lähetysoikeuksia.
    • Niitä ei voi suoratoistaa laitteesta Xbox 360 -konsoliin.

Xbox Music Pass- tai Zune Music Pass -tilauksen avulla hankitun sisällön käyttöoikeudet

• Zune Music Pass -tilauksella voit suoratoistaa tai ladata sisällön ja synkronoida kirjaston enintään kolmeen valtuutettuun tietokoneeseen tai laitteeseen.
  • Xbox Music Pass -tilauksella voit suoratoistaa tai ladata sisällön ja synkronoida kirjaston enintään neljään valtuutettuun tietokoneeseen tai laitteeseen.
  • Sinun on kirjauduttava Zune-kauppapaikkaan vähintään kerran 30 päivässä Music Pass -sisältöihin liittyvien digitaalisten käyttöoikeuksien päivittämistä varten.
  • Jos siirsit Music Pass -sisällön Zune-laitteeseen, sinun on yhdistettävä laite valtuutettuun tietokoneeseen ja kirjauduttava Zune-kauppapaikkaan 30 päivän välein laitteen päivittämistä varten.
  • Voit toistaa tilaussisältöä vain niin kauan kuin sinulla on Music Pass -tilaus. Jos tilauksesi vanhentuu, et pysty toistamaan tai käyttämään aikaisemmin ladattua Music Pass -sisältöä.
  • Et voi kirjoittaa Music Pass -sisältöä sisältäviä tilaussisältöjä tai soittolistoja CD:lle. Voit kuitenkin ostaa sisältöä Zune.kauppapaikasta erikseen.
  • MP3-tiedostoja ei voi ladata Xbox Music Pass -tilauksella.

Huomautus Ostetut sisällöt eivät vanhene tilauksen voimassaoloajan päättyessä.

Lisätietoja on Xbox Liven käyttöehdoissa (jotka sisältävät myös Zunen käyttöehdot).

Lisätietoja tässä artikkelissa käsitellyistä aiheista saat Zunen ohjetiedostosta, jonka voit avata painamalla F1-näppäintä, kun Zune-ohjelmisto on käynnissä.

Usein kysytyt kysymykset

Huomautus Music Pass -tilaus ja Zune-kauppapaikka eivät ole käytettävissä kaikissa maissa tai kaikilla alueilla.

Mitä DRM tarkoittaa?

DRM on lyhenne sanoista Digital Rights Management – ja suomeksi se tarkoittaa digitaalista oikeuksien hallintaa. Sisällöntuottajat, kuten verkkokaupat, hallitsevat DRM-tekniikalla sitä, miten digitaalisia musiikki- ja videotiedostoja käytetään ja jaellaan. Verkkokaupat myyvät ja vuokraavat DRM-suojattuja musiikki- ja videotiedostoja, joilla on tietyt sisällön käyttöä määrittelevät mediakäyttöoikeudet. Zune musiikki + video -ohjelmisto, Zune-laitteet sekä Zune-kauppapaikka tukevat ja käyttävät Windows Media Digital Rights Management -tekniikkaa.

Mikä suojattu kappale tai video oikein on?

Suojattu kappale tai video on tiedosto, joka on suojattu DRM-tekniikalla. Jos haluat käyttää suojattua kappaletta tai videota, sinulla täytyy olla kyseisen tiedoston mediakäyttöoikeudet.

Toimivatko kaikki suojatut tiedostot Zunessa?

Eivät. Zune-ohjelmistolla ja -laitteilla voi toistaa vain Zune-kauppapaikasta peräisin olevia suojattuja musiikkitiedostoja.

Mitä mediakäyttöoikeudet ovat?

Mediakäyttöoikeudet – tai pelkät käyttöoikeudet – ovat oikeuksia, joiden perusteella voit käyttää suojattuja kappaleita tai videoita tietyillä tavoilla. Sisällöntarjoajat voivat määrittää mediakäyttöoikeuksissa, miten tarjoajalta hankittua suojattua sisältöä voidaan käyttää. Zune-kauppapaikka voi määrittää sisällölle esimerkiksi seuraavat mediakäyttöoikeudet:

• Toisto-oikeus: tällä oikeudella voit toistaa sisältöä tietokoneessa.
  • Tallennusoikeus: tällä oikeudella voit tallentaa sisältöä CD:lle tai DVD:lle.
  • Synkronointioikeus: tällä oikeudella voit synkronoida sisältöä Zune-laitteeseen.
  • Lähetysoikeus: tällä oikeudella voit lähettää sisällön toiseen Zune-laitteeseen.

Esimerkkejä Zune-kauppapaikan DRM-suojatusta sisällöstä:

• .WMA-muotoinen musiikki
  • Xbox Music Pass -sisältö
  • TV-ohjelmat.

Esimerkkejä Zune-kauppapaikan DRM-suojaamattomasta sisällöstä:

• .MP3-muotoinen musiikki
  • musiikki- ja videopodcastit.

Mikä käyttöoikeus on?

Käyttöoikeus on toinen nimi mediakäyttöoikeudelle. Zune-kauppapaikasta ostetulle DRM-suojatulle sisällölle myönnetään oletusarvoisesti käyttöoikeus viiteen tietokoneeseen sekä rajoittamaton oikeus laitesynkronointiin. Joissain tapauksissa saatavilla voi olla lisäkäyttöoikeuksia, jos käytät kaikki viisi tietokoneen oletuskäyttöoikeutta. Jos haluat hankkia lisäkäyttöoikeuksia sisällölle, ota yhteyttä Xbox-tukeen. Käyttöoikeus käytetään automaattisesti seuraavissa tilanteissa:

• Käyttöoikeus käytetään, kun sisältö ladataan ja toistetaan tietokoneessa ensimmäistä kertaa.
  • Käyttöoikeus käytetään, kun tietokoneen käyttöjärjestelmä asennetaan uudelleen.
  • Käyttöoikeus käytetään, kun käytetyn tietokoneen laitteistoon tehdään merkittäviä muutoksia.
  • Käyttöoikeus käytetään, kun tietokoneesi DRM-osat palautetaan.

Tallennetaanko mediakäyttöoikeudet musiikki- tai videotiedostoon?

Ei, mediakäyttöoikeudet tallennetaan tietokoneeseen erillään musiikki- ja videotiedostoista.

Miten Zune-ohjelmisto käyttää mediakäyttöoikeuksia?

Kun yrität toistaa suojattua kappaletta tai suojattua videota, Zune-ohjelmisto tarkistaa, onko sinulla siihen tarvittavat oikeudet. Jos mediakäyttöoikeudet sallivat haluamasi toiminnon, Zune suorittaa sen.

Jos Zune ei löydä kelvollisia mediakäyttöoikeuksia sisällölle tai jos oikeudet eivät anna sinun tehdä toimintoa, Zune ei suorita toimintoa. Yleensä saat virheilmoituksen, jossa kerrotaan, miksi toimintoa ei suoritettu. Voit tarkistaa sisällön DRM-oikeudet myös Zune-ohjelmistossa tiedoston ominaisuuksista.