Feilsøke problemer med ytelse og stabilitet i PC-spill

Grunnleggende feilsøking

Hvis et bestemt spill ikke fungerer bra på en bestemt datamaskin, kan det være mange ulike årsaker til dette. På samme måte som ulike spill er utviklet på forskjellige måter, er ulike datamaskinmodeller bygd på ulike måter.

Hvis du har problemer med å kjøre et spill på PC-en, kan du prøve løsningene nedenfor.

Du kan også prøve å legge inn et spørsmål i Windows-foraene.

Kjøre feilsøkingsprogrammet for Windows Store-apper

Hvis du får problemer med en spillapp eller ikke kan åpne Store, kan du prøve å kjøre feilsøkingsprogrammet for Windows Store-apper. Det kan identifisere og løse enkelte problemer med apper og Store automatisk. Det finnes bare på engelsk, men det fungerer på alle PC-er uansett språk.

Laste ned viktige eller kritiske Windows-oppdateringer

• Kjør Windows Update for å laste ned viktige eller kritiske oppdateringer til PC-en.
  • Finn ut hvilken versjon av DirectX som er riktig for PC-en din. Gå til siden Hvilken versjon av DirectX har du på datamaskinen.
  • Kontroller at du kjører den nyeste versjonen av Java. Start Java-appen (eller -programmet), og trykk eller klikk kategorien Update i Java Control Panel. Trykk eller klikk deretter Update Now.

Oppdatere spillene

Kontroller at du har lastet ned den nyeste versjonen av spillene. Oppdateringer løser ofte problemer i tidligere versjoner.

• I Windows 8 går du til startskjermen og sjekker Store-flisen. Hvis det vises et tall på den, må dette antallet apper oppdateres på PC-en. Det kan hende at spillet er med i listen. Trykk eller klikk tallet i øvre høyre hjørne i Store-appen, og følg instruksjonene for å oppdatere appen.
  • I Windows 7, Windows Vista og Windows XP ser du etter et oppdateringsalternativ i selve spillet. Du kan også sjekke produsentens nettsted.

Kontroller systemkravene

Når du kjøper eller feilsøker et PC-spill, må du først kontrollere at datamaskinen oppfyller minimumssystemkravene for spillet. Selv om alle spill har ulike systemkrav, bruker PC-spill vanligvis langt flere "hestekrefter" enn andre programmer og er spesielt krevende for grafikk- og lydmaskinvaren.

Kontrollere at PC-en er tilstrekkelig ventilert

En overopphetet datamaskin kan ofte "fryse". Spill bruker mer strøm enn de fleste andre apper eller programmer og genererer dermed mer varme. Kontroller at datamaskinen er tilstrekkelig ventilert (rimelig med plass rundt PC-en), og at viftens ventilasjonsåpning ikke er blokkert.

Obs!  En CPU eller et skjermkort som er overklokket, kan også bidra til overoppheting.

Koble fra eksterne enheter som ikke er nødvendige

Du har kanskje andre enheter koblet til datamaskinen (for eksempel et webkamera, en ekstern harddisk, en kortleser eller en USB-stasjon). Hver av disse enhetene bruker strøm fra PC-en, noe som kan føre til at strømforsyningen ikke klarer å levere nok strøm. Hvis strømforsyningen ikke er kraftig nok til å forsyne PC-en med nok strøm, kan PC-en "fryse".

Skru ned innstillingene for grafikk og lyd

De fleste spill kan kjøres på en rekke datamaskiner, men mange krever kraftig grafikk- og lydmaskinvare for å fungere godt på de høyeste oppløsningene og innstillingene. Hvis du setter ned innstillingene for grafikk og lyd, kan det hende spillet går jevnere og er mer stabilt på PC-en din.

Hvert spill er forskjellig, men her er noen vanlige innstillinger du kan vurdere:

• Full Screen Anti-Aliasing (FSAA) – Å deaktivere eller senke denne fra den høyeste innstillingen kan utgjøre en stor forskjell, på bekostning av noen ujevne kanter i grafikken.
  • Resolution – Jo høyere oppløsningen er, jo mer må prosessorenheten til grafikken (GPU) jobbe. Å senke oppløsningen kan ha god effekt med rimelig lite tap i kvaliteten på grafikken.
  • Shadows – Enkle skygger er enklere å tegne. Å deaktivere skygger er det enkleste.
  • Texture/Detail – Lavere detaljstruktur er ikke like skarpt, men gjør spillet enklere å håndtere for systemet ditt.
  • Surround Sound – Å deaktivere surround-lyd letter belastningen på lydmaskinvaren.

Last ned og installer de nyeste driverne for grafikk- og lydmaskinvaren.

PC-spill er avhengig av grafikk- og lydmaskinvaren. Den maskinvaren er avhengig av programvare som kalles drivere for å kjøre. Drivere oppdateres regelmessig, så selv om maskinvaren er helt ny, må du se etter oppdateringer. Det finnes flere måter å få oppdateringer:

• Kjør Windows Update for å laste ned de nyeste Microsoft-sertifiserte driverne for datamaskinen – det enkleste og mest pålitelige alternativet.
  • Kontakt produsenten av datamaskinen eller maskinvaren for de nyeste driverne – det beste alternativet for bærbare datamaskiner og PCer med liten formfaktor.
  • Last ned en referansedriver for maskinvaren – det beste alternativet for kraftbrukere og egendefinerte PCer.