DRM-beskyttet musikk og video i Zune-programvaren og Xbox Music

Obs! Den 15. november 2015 ble Zune-tjenesten avsluttet. Dette kan føre til feil når du prøver å strømme eller laste ned innhold eller oppdatere tjenesten. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se Vanlige spørsmål om opphør av Zune.

Oversikt

Medier som du laster ned fra en tjeneste på Internett, er vanligvis beskyttet med DRM-teknologi (Digital Rights Management). Beskyttede medier kommer med en lisens som inneholder mediebruksrettigheter, som angir hvordan du kan bruke innholdet. Mediebruksrettigheter for en sang kan for eksempel tillate at du spiller av sangen på én datamaskin og synkroniserer den med et visst antall enheter, men kan forhindre deg fra å brenne sangen til en CD eller spille den av på en annen datamaskin.

Finn ut mer om DRM-beskyttede medier og hvordan de fungerer med Xbox Music og Zune-programvaren.

På denne siden

DRM og markedsplass for Zune

Obs!  Zune-markedsplassen er ikke tilgjengelig i alle land og områder.

Enkelte medier du kjøper fra Zune-markedsplassen er beskyttet, og kjøpte medier kommer ofte med en permanent lisens. MP3-filer er imidlertid "DRM-frie", som betyr at de ikke er DRM-beskyttet, og at det ikke er noen begrensninger på hvordan disse filene brukes eller distribueres.

Slik finner du ut om sanger er DRM-beskyttet

1. Gå til Samling og deretter Musikk i programvaren Zune Musikk + Video, og klikk Sanger.
  2. Høyreklikk tittelområdet for kolonnen, og klikk Velg kolonner.
  3. Velg Innholdstype for å vise typen innhold ved siden av hver sang (filer uten DRM-begrensninger er for eksempel oppført som "DRM-fritt").

Slik finner du ut om videoer er DRM-beskyttet

1. I programvaren Zune Musikk + Video går du til Samling, Videoer og klikker Alle.
  2. Klikk Videoer-tittelen til den viser Videoer etter innholdstype, slik at videoene er oppført etter
  3. type innhold.

DRM og Xbox Music Pass

Obs!  Music Pass og Zune-markedsplassen er ikke tilgjengelige i alle land og områder.

All musikk du laster ned som en del av et Xbox Music Pass (som omfatter Zune Music Pass), er DRM-beskyttet. Følgende gjelder mens Music Pass er gyldig:

• Du kan laste ned musikk til datamaskinen og synkronisere musikk til Zune-spilleren eller Windows Phone.
  • Du kan spille av musikk med Xbox Music Pass et ubegrenset antall ganger.
  • Du kan ikke brenne musikk til CD.

Lisenser

Lisenser må oppdateres regelmessig, så pass på å koble datamaskinen som inneholder artiklene for Xbox Music Pass, til Zune-markedsplassen minst én gang annenhver uke, slik at Zune Musikk + Video kan oppdatere lisensene. Hvis du synkroniserer beskyttede sanger til en enhet, må du regelmessig synkronisere for å oppdatere de lisensene også.

Hvis lisensene utløper, vil du ikke kunne høre på sangene som er beskyttet, før du gjenoppretter mediebruksrettighetene. Hvis Xbox Music Pass for eksempel opphører, utløper lisensene for artiklene for Xbox Music Pass, og du må fornye det før du kan spille av musikken med et Xbox Music Pass igjen.

Mer om mediebruksrettigheter og Zune Musikk + Video

Obs!  Zune-markedsplassen er ikke tilgjengelig i alle land og områder.

I de fleste tilfeller laster programvaren Zune Musikk + Video ned mediebruksrettighetene for deg. Hvis den ikke kan det, gir programvaren beskjed om hvilke alternativer du har. Bare følg instruksjonene som vises.

• Hvis Zune Musikk + Video ikke kan gjøre noe, vises det en feil- eller informasjonsknapp ved siden av sangen eller videoen som er beskyttet. Når du ser en av disse knappene, klikker du den eller hviler musepekeren over den for å få mer informasjon.
  • Hvis Zune Musikk + Video tar deg til Zune-markedsplassen, må du kanskje angi kontonavnet og passordet for å gå videre. På Zune-markedsplassen må du kanskje oppdatere betalingsinformasjonen eller betale et gebyr for å laste ned flere bruksrettigheter, for eksempel retten til å brenne en sang til en CD.
  • Hvis du får en feilmelding om at du ikke har mediebruksrettigheter for en sang, kan du gjenopprette rettighetene fra Zune-markedsplassen hvis du har kjøpt eller lastet ned sangen fra Zune-markedsplassen og hadde rettighetene fra før.

Innholdsbruksrettigheter for Zune-markedsplassen

Obs!  Music Pass og Zune-markedsplassen er ikke tilgjengelige i alle land og områder.

Bruksregler for innhold som du har kjøpt

• Som standard er DRM-beskyttet innhold du har kjøpt fra Zune-markedsplassen, tildelt fem datamaskinlisenser per abonnent og ubegrenset antall enhetssynkroniseringer. I noen tilfeller kan flere lisenser være tilgjengelige hvis du bruker alle fem standardlisensene. Hvis du vil ha flere lisenser for innhold, kan du kontakte kundestøtte for Xbox.
  • En lisens brukes automatisk i følgende situasjoner:

• Innholdet lastes ned og spilles av på en datamaskin for første gang.
    • Betydelige maskinvareendringer er blitt gjort på den eksisterende datamaskinen.
    • Windows Media DRM-komponentene tilbakestilles.
  • Du er autorisert til å brenne (kopiere) DRM-beskyttet musikk du har kjøpt, og spillelister som inneholder DRM-beskyttet innhold som du har kjøpt, til en CD eller DVD bare til personlig, ikke-kommersiell bruk. Det er ingen grense for hvor mange ganger du kan brenne én sang, men du kan bare brenne den samme spillelisten maksimalt sju ganger.
  • Obs!  MP3-formatet omfatter ikke DRM og har derfor ikke disse begrensningene.

• TV-videoer:
    • Kan ikke brennes til en CD eller DVD.
    • Omfatter ikke "senderettigheter" mellom enheter.
    • Kan ikke strømmes fra en enhet til en Xbox 360-konsoll.

Bruksregler for innhold du skaffer med et Xbox Music Pass eller et Zune Music Pass

• Med et Zune Music Pass kan du strømme eller laste ned innhold og synkronisere biblioteket til maksimalt tre godkjente datamaskiner eller enheter.
  • Med et Xbox Music Pass kan du strømme eller laste ned innhold og synkronisere biblioteket til maksimalt fire godkjente datamaskiner eller enheter.
  • Du må logge på Zune-markedsplassen minst én gang hver 30. dag for å oppdatere de digitale lisensene som er knyttet til alt Music Pass-innhold.
  • Hvis du har overført Music Pass-innhold til en Zune-enhet, må du koble enheten til en godkjent datamaskin og logge på Zune-markedsplassen for å oppdatere enheten minst én gang hver 30. dag.
  • Du kan bare spille av abonnementsinnhold så lenge du har et Music Pass. Hvis Music Pass opphører, kan du ikke spille av noe Music Pass-innhold du har lastet ned tidligere.
  • Du kan ikke brenne abonnementsinnhold eller spillelister som inneholder Music Pass-innhold, til en CD. Du kan imidlertid kjøpe innhold fra Zune-markedsplassen separat.
  • MP3-filer er ikke tilgjengelige for nedlasting når du bruker et Xbox Music Pass.

Obs!  Kjøpt innhold utløper ikke når abonnementet utløper.

Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se Vilkår for bruk for Xbox Live (som omfatter Zunes vilkår).

Hvis du vil ha mer informasjon om emnene som diskuteres i denne artikkelen, trykker du F1 på tastaturet når Zune-programvaren kjører, for å vise hjelpefilen for Zune.

Vanlige spørsmål

Obs!  Music Pass og Zune-markedsplassen er ikke tilgjengelige i alle land og områder.

Hva er DRM?

DRM er Digital Rights Management. DRM-teknologi brukes av innholdsleverandører, for eksempel nettbutikker, til å styre måten digitale musikk- og videofiler brukes og distribueres på. Nettbutikker selger og leier ut DRM-beskyttet musikk og videoer som dekkes av mediebruksrettigheter som muliggjør spesifikk bruk av innholdet. Programvaren Zune Musikk + Video, Zune-enheter og Zune-markedsplassen bruker Windows Media Digital Rights Management.

Hva er en beskyttet sang eller en beskyttet video?

En beskyttet sang eller video er en fil som bruker DRM-beskyttelse. Hvis du vil spille av sangen eller videoen som er beskyttet, må du ha mediebruksrettighetene for denne.

Spiller Zune av alle beskyttede filer?

Nei. Zune-programvaren og -enhetene spiller bare av beskyttede musikkfiler fra Zune-markedsplassen.

Hva er mediebruksrettigheter?

Mediebruksrettigheter, også kjent som lisenser, er tillatelse til å bruke en beskyttet sang eller en beskyttet video på en bestemt måte. En innholdsleverandør kan angi i mediebruksrettighetene hvordan du kan bruke det beskyttede innholdet du kjøpte fra dem. Zune-markedsplassen kan for eksempel tillate følgende mediebruksrettigheter for innhold:

• Avspillingsrett – Retten til å spille av innhold på en datamaskin.
  • Brennerett – Retten til å brenne innhold til en CD eller DVD.
  • Synkroniseringsrett – Retten til å synkronisere innhold til Zune-enheten.
  • Senderett – Retten til å sende innholdet til en annen Zune-enhet.

Eksempler på DRM-beskyttet innhold på Zune-markedsplassen

• Musikk i WMA-format
  • Xbox Music Pass-innhold
  • TV-video

Eksempler på DRM-fritt innhold på Zune-markedsplassen

• Musikk i MP3-format
  • Musikk- og videopodcaster

Hva er en lisens?

Lisens er et annet navn på mediebruksrettigheter. Som standard er DRM-innhold som er kjøpt fra Zune-markedsplassen, tildelt fem datamaskinlisenser og ubegrenset antall enhetssynkroniseringer. I noen tilfeller kan flere lisenser være tilgjengelige hvis du bruker alle de fem standard datamaskinlisensene. Hvis du vil ha flere lisenser for innhold, må du kontakte kundestøtte for Xbox. En lisens brukes automatisk i følgende situasjoner:

• Innholdet lastes ned og spilles av på en datamaskin for første gang.
  • Operativsystemet er installert på nytt på en datamaskin.
  • Betydelige maskinvareendringer er blitt gjort på den eksisterende datamaskinen.
  • DRM-komponentene er tilbakestilt.

Lagres mediebruksrettigheter i musikk- eller videofilen?

Nei. Mediebruksrettigheter lagres på datamaskinen separat fra musikk- eller videofilene.

Hvordan brukes mediebruksrettigheter i Zune-programvaren?

Når du prøver å bruke en beskyttet sang eller en beskyttet video, kontrollerer Zune-programvaren om du har gyldige mediebruksrettigheter for denne filen. Hvis mediebruksrettighetene lar deg utføre handlingen, utfører Zune den handlingen for deg.

Hvis det ikke blir funnet gyldige mediebruksrettigheter for filen i Zune, eller hvis rettighetene ikke lar deg utføre handlingen, kan du ikke utføre den handlingen i Zune. Du får vanligvis en feilmelding som forklarer hvorfor handlingen ikke ble utført. Du kan også kontrollere egenskapene til filen i Zune-programvaren for å vise DRM-rettighetene for innholdet.