Spille av, legge til og slette medier i Zune-samlingen

Oversikt

Fra Zune-samlingen din har du tilgang til alle mediefilene dine. Derfra kan du spille en sang, se bilder, brenne til en CD eller synkronisere innhold til Windows Phone 7 eller en Zune-spiller.

Løsninger

Gå til samlingen i Zune-programvaren

1. Åpne Zune-programvaren, og klikk deretter Samling øverst på skjermen.
  2. Klikk området for samlingen du vil se, f.eks. Videoer.

Du kan også bla gjennom filene slik du har organisert dem ved å klikke menyalternativene øverst til høyre på skjermen.

Legge til medier fra datamaskinen til samlingen

Når du installerer Zune Music + Video-programvaren, legger den automatisk inn musikken, videoene og bildene på datamaskinen i samlingen din, så lenge de er i et støttet format.

Zune organiserer alt innhold fra datamaskinen i Windows-biblioteket (hvis du bruker Windows 7 eller Windows 8) eller som Overvåkede mapper (hvis du bruker Windows Vista eller Windows XP). Zune-programvaren lagrer ikke medieinnholdet fra datamaskinen, og den flytter ikke på mapper. Zune overvåker i stedet hvordan mappene er organisert og lar deg få tilgang til dem etter som du organiserer dem.

Legge til eller fjerne overvåkede mapper fra Zunes Windows-bibliotek (Windows 7 og Windows 8)

1. I Zune-programvaren klikker du Innstillinger øverst på skjermen, så Programvare øverst i venstre hjørne og deretter Samling i venstre kolonne.
  2. Klikk Administrer ved siden av medietypen du ønsker.
  3. For å legge til en mappe i Zune-biblioteket:

1. I vinduet Steder for musikkbibliotek klikker du Legg til.
    2. Det vises et vindu, og du kan bla gjennom datamaskinen etter mappen du ønsker å legge til. Når du finner mappen, klikker du Inkluder mappe og deretter OK. Mappen blir lagt til i Zune-biblioteket.
    3. Obs! Hvis en mappe inneholder blandede medietyper, må mappen legges til i hver medietype i biblioteket ditt. Hvis du for eksempel har bilder og videoer fra digitalkameraet i samme mappe, må du legge denne mappen til i både Bilder og i Videoer.

For å fjerne en mappe fra Zune-biblioteket:

1. Fra vinduet Steder for musikkbibliotek markerer du den overvåkede mappen du ønsker å fjerne fra biblioteket.
    2. Klikk Fjern, og deretter OK. Zune fjerner elementene i denne mappen fra samlingen din, men sletter ikke mappen eller innholdet fra datamaskinen.

Administrere mapper separat fra Windows-biblioteker (Windows 7 og Windows 8)

Hvis du bruker Windows 7 eller Windows 8, dukker alt i Windows-musikkbibliotekene også opp i Zune-musikksamlingen din. Du kan imidlertid bryte denne automatiske standardkoblingen mellom Zune og Windows-biblioteket og spesifisere nøyaktig hvilke mapper du vil Zune skal overvåke og gjøre tilgjengelige for deg. La oss for eksempel si at biblioteket ditt inneholder en mappe med lydfiler som du ikke ønsker å inkludere i Zune-mediesamlingen. Du kan velge å la Zune håndtere mediene dine uten automatisk å gjenspeile alt i Windows-bibliotekene, og deretter kan du velge nøyaktig hvilke musikkmapper som skal overvåkes og hvilke som skal overses.

Administrere Zunes overvåkede mapper separat fra Windows 7-biblioteker

1. I Zune Music + Video-programvaren klikker eller trykker du Innstillinger øverst på skjermen, så Programvare øverst i venstre hjørne på skjermen, og deretter klikker eller trykker du Samling i venstre kolonne.
  2. Rull ned og klikk eller trykk Administrer separat. Du vil nå ha en skjerm kalt Overvåkede mapper der du kan legge til og fjerne mapper (i stedet for Windows-bibliotekene).
  3. Hvis du vil gå tilbake til den mer automatiske stilen i Windows-bibliotekene, går du til samlingen din (klikk eller trykk Innstillinger, Programvare og deretter Samling), og rull deretter ned og klikk eller trykk Synkroniser mapper.

Obs! Hvis du bruker Windows XP eller Windows Vista, administrerer Zune allerede mappene dine separat.

Legge til eller fjerne overvåkede mapper fra samlingene dine (Windows Vista, Windows XP)

1. I Zune Music + Video-programvaren klikker du Innstillinger øverst på skjermen, så Programvare øverst i venstre hjørne og deretter Samling i venstre kolonne.
    • For å legge til en mappe klikker du Legg til mappe ved siden av sjangeren du vil legge den til i, finner mappen blant filene på datamaskinen og klikker deretter OK.
    • Obs! Hvis en mappe inneholder blandede medietyper, må mappen legges til i hver medietype i biblioteket ditt. Hvis du for eksempel har bilder og videoer fra digitalkameraet i samme mappe, må du legge denne mappen til i både Bilder og i Videoer.

• For å fjerne en mappe klikker du Fjern ved siden av mappen du vil fjerne, og klikk deretter OK. Zune fjerner bare innholdet i denne mappen fra samlingen din, ikke fra datamaskinen.
    • For å endre standardmappen der Zune lagrer medieelementer (f.eks. musikk du ripper fra CDer), blar du ned til Zune-mapper, klikker Endre mappe ved siden av medietypen, finner mappen og klikker deretter OK.
    • Obs! Vi anbefaler ikke å velge en ekstern disk (f.eks. en minnepinne) som plassering for Zune-mappene dine. Gjør du det, kan du oppleve problemer og feil hvis disken blir utilgjengelig eller hvis det kjøres antivirusprogramvare.

Legge til medier fra Zune-markedsplassen til samlingen

Kjøpe innhold

Når du kjøper en video eller en app på markedsplassen, blir mediefilene lastet ned til datamaskinen og deretter lagt til i samlingen. Du finner dem organisert etter sjanger.

Laste ned innhold

Hvis du har et Zune-musikkpass eller et Xbox Music Pass, vil alle videoer du laster ned fra Zune-markedsplassen til datamaskinen, bli lagt til i videosamlingen din. Du kan spille av disse videoene og filene så lenge Zune Music Pass- eller Xbox Music Pass-abonnementet er aktivt. (Videoer du streamer, som ikke blir lastet ned, legges ikke til i samlingen.)

For å legge til medier fra markedsplassen:

1. Åpne Zune-programvaren, og klikk deretter Markedsplass øverst på skjermen.
  2. Klikk medietypen du leter etter, f.eks. musikk, videoer eller apper.
  3. Du kan lete til du finner noe du vil legge til i samlingen. Alternativt kan du søke etter et bestemt element og deretter legge det til i samlingen.

Legge til musikk fra CDene dine til samlingen

Rippe CDer til samlingen

1. Legg en lyd-CD i CD-spilleren mens Zune-programmet er åpent. Når CD-ikonet vises, klikker du det for å vise en liste av sanger.
  2. Fjern krysset i boksen ved siden av de sangene du ikke ønsker å rippe.
  3. Klikk Start ripping.

Hvis du legger CDer i flere CD-spillere på datamaskinen, vises de andre CDene øverst til venstre i CD-visningen. Klikk CDen du vil rippe.

Justere lydkvalitet for rippet musikk

Du kan justere komprimeringskvaliteten som brukes under ripping for å balansere kvalitet og filstørrelse. Hvis du ikke er sikker på hvilke innstillinger du skal bruke, kan du prøve å rippe med forskjellige formater og bitrater og deretter spille av filene. Slik gjør du det:

1. Fra Zune-programvaren klikker du Innstillinger øverst på skjermen, klikker Programvare øverst i venstre hjørne på skjermen og klikker deretter Ripp i listen på venstre side.
  2. Gjør dine valg i menyene Lydformat og Lydkvalitet.

Legge til medier fra en ekstern harddisk

Du kan legge til medier fra eksterne harddisker, også minnepinner, til Zune-samlingen. Slik gjør du det:

1. Koble den eksterne harddisken til datamaskinen, og se deretter etter tegn på at den er på.
  2. I Zune-programvaren klikker du Innstillinger øverst på skjermen, klikker Programvare øverst i venstre hjørne på skjermen og klikker deretter Samling i listen på venstre side.
  3. Hvis du bruker Windows 7 eller Windows 8, klikker du Administrer ved siden av sjangeren du ønsker, og deretter blar du deg frem til den eksterne harddisken for å velge mappene du ønsker å legge til i samlingen din.

Hvis du bruker Windows Vista eller Windows XP, klikker du Legg til mapper ved siden av sjangeren du ønsker, og deretter blar du deg frem til den eksterne harddisken for å velge mappene du ønsker å legge til i samlingen din.

Obs! Hvis en mappe inneholder blandede medietyper, må mappen legges til i hver medietype i biblioteket ditt. Hvis du for eksempel har bilder og videoer fra digitalkameraet i samme mappe, må du legge denne mappen til i både Bilder og i Videoer.

Spille av samlingen på Xbox 360

Ved å konfigurere alt til å kjøre på et trådet eller trådløst hjemmenettverk kan du dele Zune-samlingen av musikk, videoer og bilder til TVen eller stereoanlegget ved hjelp av din Xbox 360. Du kan kontrollere det hele med Xbox 360-kontrolleren eller Xbox 360-fjernkontrollen. Slik gjør du det:

1. Kontroller at din Xbox 360 er tilkoblet hjemmenettverket.
    • Fra Xbox-dashbordet går du til Settings og deretter System.
    • Velg Network Settings.
    • Hvis Xbox-konsollen ikke er koblet til hjemmenettverket, velger du Konfigurer nettverk og følger instruksjonene på skjermen.

2. Del Zune-mediesamlingen på datamaskinen med din Xbox 360.
    1. I Zune-programvaren, gå til Innstillinger, Programvare og deretter Xbox 360.
    2. Velg mediesamlingene du ønsker å dele til Xboxen (Video eller Bilder).
    3. Skriv et navn for samlingen.
    4. Velg enten å dele Zune-mediesamlingen din med alle Xbox 360-konsoller på hjemmenettverket eller bare med konsollene du velger.
    5. Klikk OK.
  3. Kontroller at mediedeling er aktivert på datamaskinen.
  4. For Windows 7 og Windows 8:

Obs! For å følge disse trinnene må du allerede ha en hjemmegruppe satt opp på hjemmenettverket.

1. Hvis du bruker Windows 7: Klikk Start, skriv inn homegroup i søkeboksen, og trykk deretter HomeGroup.
    2. Hvis du bruker Windows 8: Begynn å skrive inn kontrollpanel, og klikk eller trykk på ikonet når det kommer opp. Klikk eller trykk Velg hjemmegruppe og delingsalternativer i overskriften Nettverk og Internett.

3. Kontroller at det er krysset av i boksen Del bildene mine, musikken min og videoer til alle enheter på hjemmenettverket.
    4. Klikk eller trykk Velg alternativer for mediedeling, kontroller at Xbox 360 er satt til Tillatt og klikk eller trykk OK.
    5. Hvis du har gjort endringer i hjemmegruppeinnstillingene, klikk eller trykk Lagre endringer. Ellers klikker eller trykker du Avbryt for å lukke kontrollpanelet.

For Windows Vista:

1. Klikk Start-knappen, klikk Kontrollpanel, klikk Nettverk og Internett, og klikk deretter Nettverks- og delingssenter.
    2. Kontroller at Mediedeling er satt til under Deling og gjenkjenning. Hvis den er satt til Av, klikker du Endre. Deretter velger du Del mine medier i dialogboksen Mediedeling og klikker OK.
    3. Start datamaskinen på nytt for å oppdatere den med endringene dine.
    4. Obs! Hvis du bruker Windows XP, kontroller at du har Windows XP Media Center Edition 2005. For å laste det ned eller finne ut mer, se Bruke Windows Media Center i Windows XP.

5. Direkteavspilling av medier på Xbox 360-konsollen.
    1. Gjør ett av følgende fra Xbox-dashbordet:
      • Hvis du vil spille av en video, velger du Video, My Video Apps og deretter Videospiller.
      • Hvis du vil spille av musikk, velger du Music, My Music Apps og deretter Music Player.
    2. Velg navnet på datamaskinen under Select Source. Datamaskinnavnet med et Zune-ikon indikerer Zune-samlingen din.

Obs! Hvis datamaskinen din er oppført to ganger, er den ene oppføringen bare en kobling til Windows-versjonen av mediebiblioteket. Begge datamaskinkoblingene inneholder de samme elementene med mindre du administrerer Zune Music + Video og Windows-bibliotekene separat.

Importere medier fra iTunes

Du kan importere musikk og videoer direkte fra iTunes til Zune-samlingen så lenge filene ikke er beskyttet av digital rights management (DRM). Følg disse trinnene for å importere DRM-frie iTunes-medier direkte til Zune Music + Video-programvaren.

For å importere musikk og videoer fra iTunes

1. I Zune Music + Video-programvaren klikker du Innstillinger øverst på skjermen, klikker Programvare øverst i venstre hjørne på skjermen og klikker deretter Samling i listen på venstre side.
  2. Hvis du bruker Windows 7 eller Windows 8, klikker eller trykker du Administrer ved siden av medietypen du ønsker å legge til, finner iTunes-mappen på datamaskinen din, klikker eller trykker Legg til og klikker eller trykker deretter OK.

Hvis du bruker Windows Vista eller Windows XP, klikker du Legg til mapper ved siden av medietypen du ønsker å legge til, finner iTunes-mappen på datamaskinen din, klikker Legg til og klikker deretter OK.

Zune Music + Video-programvaren legger automatisk til filene fra disse mappene i samlingen.

Lyd- og videoformater i Zune

Du kan legge til lyd og video i en rekke formater i Zune-samlingen. Bare last ned medier fra nettet eller ripp sanger fra en CD, så legger Zune-programvaren automatisk til de nedlastede eller rippede elementene i samlingen din og synkroniserer dem til Zune-enheten din.

Du finner formatet på mediene dine ved å se på filnavnutvidelsen – tegnene til høyre for punktumet i filnavnet. En MP3-fils utvidelse er f.eks. .mp3.

Du kan spille, brenne eller synkronisere lyd- og bildefiler i følgende formater med Zune-programvaren.

Lydformater Filnavnutvidelse
AAC-lyd laget med AAC-LC-lydkodek .m4a og .m4b
Windows Media Audio .wma
MP3-lyd .mp3
MP3-spillelister .m3u
Zune-spillelister .zpl

Videoformater Filnavnutvidelse
MPEG-4-medier laget med H.264-videokodeken og AAC-LC-lydkodeken .m4v og .mp4
MPEG-4-medier laget med MP4pt2-videokodeken og MP3-lydkodeken .avi
QuickTime-film laget med enten MP4pt2-videokodeken eller H.264-videokodeken og AAC-LC-lydkodeken .mov
Windows Media Center DVR .dvr-ms
Windows Media Video WMV

Det kan hende at noen medier på datamaskinen ikke kommer opp i Zune-samlingen selv om de er i disse formatene. Hvis du for eksempel kjøper beskyttede .m4v- og .wma-filer fra andre steder enn Zune-markedsplassen, vil de ikke fungere med Zune-programvaren og ikke være inkludert i Zune-samlingen. Zune spiller bare beskyttet innhold fra Zune-markedsplassen.

Sanger eller annet lydinnhold i formater som Zune ikke bruker kan konverteres til et av disse formatene og deretter legges til i Zune-samlingen. Du kan lete etter konverteringsverktøy på Internett.

Obs! Zune Music + Video-programvaren konverterer mange videoformater under synkronisering slik at de kan spilles av på Zune-enheten din. Denne automatiske omkodingen kan ta noe tid.