Problemen met audio of video in games op Windows 10 oplossen

Gebruik de informatie op deze pagina om problemen met audio of video op te lossen tijdens het spelen van games op uw apparaat met Windows 10.

Problemen met audio oplossen

Probeer de volgende oplossingen als u een probleem hebt met geluid tijdens het spelen op uw apparaat met Windows 10.

Oplossing 1: Controleer dat uw geluid niet is gedempt

Sommige games worden gespeeld in volledig scherm, zodat u de taakbalk niet kunt zien. Zo kunt u controleren dat uw volume niet laag staat of uw geluid niet is gedempt:

1. Druk op de Windows-toets op uw apparaat met Windows 10 of toetsenbord, of selecteer het Windows-pictogram linksonder op het hoofdscherm.
  2. Druk op de taakbalk op het volumepictogram en zorg ervoor dat het volume hoger is ingesteld dan 0 en dat het geluid niet is gedempt.

Oplossing 2: Controleer uw verbinding

Als u een hoofdtelefoon, luidsprekers of een ander accessoire voor audio gebruikt en u krakend of vervormd geluid hoort, is het accessoire wellicht niet goed aangesloten. Probeer het accessoire los te koppelen en weer aan te sluiten op uw apparaat met Windows 10 om te zien of dat helpt. Als u de vervorming alleen hoort wanneer dat accessoire wordt gebruikt, kan het defect zijn en moet het worden vervangen.

Oplossing 3: Controleer eventuele accessoires voor audio en koppel ze los

Als er een ander accessoire voor audio is aangesloten op uw apparaat en u dat accessoire niet gebruikt, kan de audio naar dat accessoire worden omgeleid. Controleer dat accessoire om te horen of er geluid uit komt. Zorg dat u elk accessoire loskoppelt en controleer daarna het geluid uit de luidsprekers van het hoofdapparaat opnieuw.

Oplossing 4: Voer de wizard voor probleemoplossing van audio in Windows uit

1. Houd het volumepictogram op de taakbalk ingedrukt.
    Opmerking U kunt ook met de rechtermuisknop op het volumepictogram klikken.
  2. Selecteer Problemen met geluid oplossen en volg de instructies.

Oplossing 5: Controleer of er updates van Windows zijn

Een probleem met audio kan optreden omdat u niet de recentste updates voor audio hebt. Zie Hoe u updates voor software en stuurprogramma's kunt krijgen voor Windows 10 om te controleren of er updates beschikbaar zijn.

Oplossing 6: Controleer of er bekende problemen en updates van de fabrikant zijn

Uw apparaat met Windows 10 steunt op uw hardware voor audio. Die hardware steunt op stuurprogramma's. Stuurprogramma's worden regelmatig geüpdatet, dus zelfs als uw hardware gloednieuw is, is het een goed idee om te controleren of er updates zijn. Dat doet u als volgt:

1. Druk op de Windows-toets op uw apparaat met Windows 10 of toetsenbord, of selecteer het Windows-pictogram linksonder op het hoofdscherm.
  2. Ga naar Zoeken, voer "dxdiag.exe" in en selecteer dxdiag opdracht uitvoeren in de lijst met resultaten of druk op Enter.
  3. Opmerking Wanneer het Diagnostisch hulpprogramma voor DirectX wordt geopend, verschijnt een voortgangsbalk onder in het venster, om u te vertellen wanneer de informatie is geladen.

4. Zoek de leverancier of fabrikant van het audioapparaat op het tabblad Geluid en noteer de naam, het model en het versienummer van het stuurprogramma voor audio.
  5. Open een webbrowser en zoek de website van de fabrikant.
  6. Volg de stappen om uw specifieke audioapparaat te zoeken en controleer of er updates beschikbaar zijn om te installeren.

Problemen met video of weergave oplossen

Probeer de volgende oplossingen als u problemen hebt met video of weergave tijdens het spelen op uw apparaat met Windows 10.

Oplossing 1: Controleer aansluitingen van externe displays

Als u een extern display gebruikt, moet u controleren dat dit goed is aangesloten. Een losse verbinding kan problemen veroorzaken.

Oplossing 2: Controleer uw weergave-instellingen

Gebruik de aanbevolen weergave-instellingen op uw apparaat met Windows 10. Zo kunt u uw instellingen controleren:

1. Druk op de Windows-toets op uw apparaat met Windows 10 of toetsenbord, of selecteer het Windows-pictogram linksonder op het hoofdscherm.
  2. Selecteer Instellingen en selecteer vervolgens Systeem.
  3. Schuif omlaag op het tabblad Weergave en selecteer Geavanceerde weergave-instellingen
  4. Zorg dat de instelling die naast Resolutie staat, de beste instelling voor uw apparaat met Windows 10 is.
    Opmerking "Aanbevolen" wordt weergegeven naast de optimale weergave-instelling.

Oplossing 3: Controleer of er updates van Windows zijn

Problemen met video of weergave kunnen optreden omdat u niet de recentste updates voor Windows hebt. Zie Hoe u updates voor software en stuurprogramma's kunt krijgen voor Windows 10.

Oplossing 4: Controleer of er bekende problemen en updates van de fabrikant van het display zijn

Uw apparaat met Windows 10 steunt op uw hardware voor video. Die hardware steunt op stuurprogramma's. Stuurprogramma's worden regelmatig geüpdatet, dus zelfs als uw hardware gloednieuw is, is het een goed idee om te controleren of er updates zijn. Dat doet u als volgt:

1. Druk op de Windows-toets op uw apparaat met Windows 10 of toetsenbord, of selecteer het Windows-pictogram linksonder op het hoofdscherm.
  2. Ga naar Zoeken, voer dxdiag.exe in en selecteer dxdiag opdracht uitvoeren in de lijst met resultaten of druk op Enter.
  3. Opmerking Wanneer het Diagnostisch hulpprogramma voor DirectX wordt geopend, verschijnt een voortgangsbalk linksonder in het venster, om u te vertellen wanneer de informatie is geladen.

4. Zoek de leverancier of fabrikant van het weergaveapparaat op het tabblad Beeldscherm en noteer de naam, het model en het versienummer van het stuurprogramma van het display.
  5. Open een webbrowser en zoek de website van die fabrikant.
  6. Volg de stappen om uw specifieke weergaveapparaat te zoeken en controleer of er updates beschikbaar zijn.

Ga te rade bij het Windows 10 Community Forum als u nog steeds problemen met audio of video hebt.