Problemen met snelheid en instabiliteit in pc-games oplossen

Algemene problemen oplossen

Als een bepaalde game niet goed werkt op een bepaalde computer, zijn er daarvoor een aantal mogelijke redenen. Net als elke game net iets anders is, is elk model van computer ook net iets anders gebouwd.

Als u problemen hebt om een game uit te voeren op uw pc, dan kunt u de onderstaande oplossingen proberen.

U kunt ook proberen een vraag te stellen in de Windows-forums.

De Probleemoplosser voor apps van Windows Store uitvoeren

Als u problemen hebt met de app van een game of als u de Store niet kunt openen, probeer dan de Probleemoplosser voor apps van de Windows Store uit te voeren. Deze kan sommige problemen met apps en de Store automatisch identificeren en oplossen. De probleemoplosser is alleen beschikbaar in het Engels maar werkt op pc's met elke taal.

Belangrijke of essentiële Windows-updates downloaden

• Voer Windows Update uit om belangrijke of essentiële updates op uw pc te installeren.
  • Ga na welke versie van DirectX de juiste is voor uw pc. Ga naar de pagina Welke versie van DirectX staat op uw computer.
  • Zorg dat u de recentste versie van Java hebt. Start de Java-app (of programma) en tik of klik op het tabblad Update van het configuratiescherm van Java. Klik of tik vervolgens op Nu bijwerken.

Uw games bijwerken

Zorg dat u de recentste versie van uw games gedownload hebt. Updates lossen vaak problemen in oudere versies op.

• Ga in Windows 8 naar het Startscherm en controleer de tegel Store. Als er een getal staat, moeten zoveel apps op uw pc worden bijgewerkt. Uw game kan in die lijst staan. Tik of klik in de Store-app op het aantal in de rechterbovenhoek en volg de instructies om de app bij te werken.
  • Als u met Windows 7, Windows Vista of Windows XP werkt, zoekt u in de game zelf naar een optie om bij te werken. Of ga naar de website van de fabrikant.

Controleer de systeemvereisten

Wanneer u een pc-game koopt of problemen ermee oplost, moet u eerst controleren dat uw computer voldoet aan de minimale systeemvereisten voor de game. Hoewel elke game andere vereisten heeft, maken pc-games meestal gebruik van veel meer "vermogen" dan andere toepassingen en zijn ze erg veeleisend voor uw video- en geluidshardware.

Zorg ervoor dat de computer goed geventileerd is

Een oververhitte computer kan vaak vastlopen. Games maken gebruik van meer vermogen dan de meeste andere apps of programma's, waardoor er meer warmte wordt gegenereerd. Zorg dat uw computer goed geventileerd is (geen obstakels rond uw pc) en dat de uitlaatopening van de ventilator niet geblokkeerd is.

Opmerking Een CPU of videokaart die te veel ingeklokt is kan ook bijdragen tot oververhitting.

Koppel alle externe apparaten die u niet nodig hebt los

Er kunnen andere apparaten aangesloten zijn op uw computer (zoals een webcam, externe harddisk, kaartlezer of USB-station). Elk apparaat neemt vermogen af van de pc, waardoor de voeding niet goed kan werken. Als uw voeding de vraag van uw pc niet kan bijhouden, kan uw pc vastlopen.

Zet uw grafische en geluidsinstellingen lager

Hoewel de meeste games geschikt zijn voor een ruim assortiment van computers, is er voor vele games sterke grafische en geluidshardware nodig om ze te spelen met de hoogste resolutie en instellingen. Als u uw grafische en geluidsinstellingen lager zet, kan de game vlotter en stabieler worden uitgevoerd op uw pc.

Elke game is verschillend, maar hier zijn een paar algemene instellingen die u in overweging kunt nemen:

• Full Screen Anti-Aliasing (FSAA) – Dit uitzetten of lager dan de hoogste instellingen zetten kan een groot verschil maken, ten koste van wat onscherpe randen in de graphics.
  • Resolutie - Hoe hoger de resolutie, hoe harder uw GPU (graphics processing unit) moet werken. De resolutie lager zetten kan een grote invloed hebben, met relatief weinig verlies aan kwaliteit van de graphics.
  • Schaduwen - Eenvoudige schaduwen zijn makkelijker te tekenen. Het makkelijkst is als u schaduwen uitzet.
  • Textuur/Detail - Lagere texturen van details zijn niet zo scherp, maar maken de game makkelijker te beheren voor uw systeem.
  • Surround Sound - Als u surround sound uitschakelt, wordt uw geluidshardware minder belast.

Download en installeer de recentste stuurprogramma's voor grafische en geluidshardware

Pc-games zijn afhankelijk van uw grafische en geluidshardware. Die hardware steunt op stuurprogramma's. Stuurprogramma's worden regelmatig bijgewerkt, dus zelfs als uw hardware gloednieuw is, kunt u beter controleren of er updates zijn. Hier zijn een aantal manieren om updates op te halen:

• Voer Windows Update uit om de recentste stuurprogramma's gecertificeerd door Microsoft te downloaden op uw computer - de makkelijkste en meest betrouwbare optie.
  • Controleer bij de fabrikant van uw computer of hardware wat de recentste stuurprogramma's zijn - de beste optie voor laptops en kleine standaard-pc's.
  • Download een referentie-stuurprogramma voor uw hardware - de beste optie voor zware gebruikers en pc's op maat.