Zune-afspeellijsten maken, afspelen en synchroniseren

Opmerking Vanaf 15 november 2015 is de Zune-service stopgezet. Dit kan fouten veroorzaken wanneer u content probeert te streamen of te downloaden of de service probeert te updaten. Zie de Veelgestelde vragen over de stopzetting van Zune voor meer informatie.

Op deze pagina

Afspeellijsten en automatische afspeellijsten maken, bewerken en synchroniseren

Een afspeellijst maken

Afspeellijsten kunnen alle nummers, artiesten, albums en genres uit uw Zune-muziekcollectie bevatten. U kunt uw afspeellijsten op uw computer beluisteren of u kunt ze synchroniseren met een Zune-speler of Windows Phone en ze op dat apparaat afspelen.

Nummers worden afgespeeld in de volgorde waarin ze zijn toegevoegd. U kunt de volgorde van de afspeellijst wijzigen of u kunt de afspeellijsten in willekeurige volgorde laten afspelen.

Een afspeellijst maken:

1. Start de Zune Muziek- + videosoftware. Klik boven aan het scherm op collectie en klik op MUZIEK.
  2. Klik op AFSPEELLIJSTEN in de rechterbovenhoek van het scherm.
  3. Klik op NIEUWE AFSPEELLIJST, voer een naam in en klik op OK.
  4. Sleep artiesten, albums en nummers naar het donker weergegeven afspeellijstpictogram in de linkerbenedenhoek van de pagina.

Als u meerdere afspeellijsten hebt, worden deze in een pop-upmenu weergegeven. Sleep het item naar de gewenste afspeellijst.

U kunt ook met de rechtermuisknop op een item klikken, bijvoorbeeld een album of een nummer en op Aan afspeellijst toevoegen klikken. Selecteer de afspeellijst en klik op OK.

Een automatische afspeellijst maken

Automatische afspeellijsten worden dynamisch bijgewerkt op basis van de criteria die u selecteert. Zo kunt u er een maken:

1. Start de Zune Muziek- + videosoftware. Klik boven aan het scherm op collectie en klik op MUZIEK.
  2. Klik op AFSPEELLIJSTEN in de rechterbovenhoek van het scherm.
  3. Klik op NIEUWE AUTOMATISCHE AFSPEELLIJST.
  4. In het dialoogvenster AUTOMATISCHE AFSPEELLIJST geeft u de lijst een naam, selecteert u de muziekfilters die u wilt gebruiken en klikt u op OK.

U kunt uw nieuwe automatische afspeellijsten vinden onder Automatische afspeellijsten bij de andere afspeellijsten.

Een afspeellijst bewerken

1. Start de Zune Muziek- + videosoftware. Klik boven aan het scherm op collectie en klik op MUZIEK.
  2. Klik op AFSPEELLIJSTEN in de rechterbovenhoek van het scherm.
  3. Klik op een afspeellijst en voer daarna een van de volgende handelingen uit:
    • Als u een nummer wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de titel en selecteert u Uit afspeellijst verwijderen.
    • Als u nummers in een andere volgorde wilt zetten, klikt u op een titel en sleept u deze naar boven of beneden in de lijst.
    • Als u nummers aan een afspeellijst wilt toevoegen, sleept u muziek uit uw collectie naar het afspeellijstpictogram. Daar zet u de muziek neer in de gewenste afspeellijst.

Een afspeellijst van uw computer synchroniseren met een Zune-speler of Windows Phone

1. Start de Zune Muziek- + videosoftware. Klik boven aan het scherm op collectie en klik op MUZIEK.
  2. Klik op AFSPEELLIJSTEN in de rechterbovenhoek van het scherm.
  3. Sleep een afspeellijst naar het apparaat- of telefoonpictogram in de linkerbenedenhoek van de pagina.

De volgende keer dat u uw apparaat inschakelt, ziet u de nieuwe afspeellijst.

Een afspeellijst van een Zune-speler of Windows Phone synchroniseren met uw computer

1. Sluit uw Zune-speler of Windows Phone op uw computer aan met de meegeleverde USB-kabel.
  2. Start de Zune Muziek- + videosoftware. Klik op Apparaat of Telefoon boven aan het scherm, klik op MUZIEK en vervolgens op AFSPEELLIJSTEN.
  3. Sleep een afspeellijst naar het computerpictogram in de linkerbenedenhoek van de pagina.

Afspeellijsten en automatische afspeellijsten beheren

Uw afspeellijst weergeven:

1. Start de Zune Muziek- + videosoftware. Klik op collectie boven aan het scherm.
  2. Klik op MUZIEK en vervolgens op AFSPEELLIJSTEN.

Hierna volgt een samenvatting van wat u met afspeellijsten en automatische afspeellijsten kunt doen.

DoelActie
Zien wat er in een (automatische) afspeellijst staatKlik op de titel van de (automatische) afspeellijst
De naam van een (automatische) afspeellijst wijzigenKlik met de rechtermuisknop op de titel van de afspeellijst, klik op Naam wijzigen en typ de nieuwe naam.
Nummers uit een afspeellijst verwijderenKlik met de rechtermuisknop op de titel en selecteer Uit afspeellijst verwijderen.
De volgorde van nummers in een afspeellijst wijzigenSleep nummers omhoog of omlaag in de afspeellijst.
De volgorde van nummers in een automatische afspeellijst wijzigenKlik op een automatische afspeellijst en klik op AFSPEELLIJST BEWERKEN. Selecteer een nieuwe instelling onder Nummers rangschikken.
Afspeellijsten of automatische afspeellijsten synchroniseren met uw Zune-apparaatSleep een of meer (automatische) afspeellijsten naar het apparaatpictogram in de linkerbenedenhoek van de pagina.
Afspeellijsten of automatische afspeellijsten op cd brandenSleep een of meer (automatische) afspeellijsten naar het brandpictogram in de linkerbenedenhoek van de pagina.
Een (automatische) afspeellijst afspelenDubbelklik op de titel van de (automatische) afspeellijst
Afspeellijsten of automatische afspeellijsten in uw collectie zoekenKlik met de rechtermuisknop op een nummer en klik op In collectie weergeven.
Een afspeellijst in willekeurige volgorde afspelenSpeel de afspeellijst af en schakel Willekeurige volgorde in.
Een afspeellijst herhalenSpeel de afspeellijst af en schakel Herhalen in.

Tips voor afspeellijsten

• Wanneer u een album naar het afspeellijstpictogram sleept, voegt u alle nummers van het album aan de afspeellijst toe.
  • Wanneer u een artiest naar het afspeellijstpictogram sleept, voegt u alle muziek van die artiest aan de afspeellijst toe.
  • Een afspeellijst kan maximaal 2.000 nummers bevatten. Als u er meer toevoegt, wordt de afspeellijst niet met uw apparaat gesynchroniseerd.
  • Wanneer u een afspeellijst verwijdert, blijven de nummers uit de afspeellijst gewoon in uw collectie.
  • Als u een nummer uit een afspeellijst verwijdert, wordt dat item door Zune Muziek- + videosoftware uit dezelfde afspeellijst op uw apparaat verwijderd wanneer u weer synchroniseert.
  • Automatische afspeellijsten zijn een handige manier om uw afspeellijsten actueel te houden met de nieuwste downloads van uw favoriete artiesten.
  • Zune Muziek- + video werkt met afspeellijsten in twee indelingen:
    • ZPL (.zpl) is de indeling van Zune.
    • M3U (.m3u) is de indeling die door veel andere mediaprogramma´s wordt gebruikt. Als een afspeellijst M3U-indeling heeft, hoeft u deze alleen maar naar uw Zune-collectie te slepen.