Over het afspelen van met DRM beveiligde muziek en video in de Zune-software en Xbox Music

Opmerking Vanaf 15 november 2015 is de Zune-service stopgezet. Dit kan fouten veroorzaken wanneer u content probeert te streamen of te downloaden of de service probeert te updaten.

Overzicht

Meestal is media die u downloadt van een online service beveiligd met DRM-technologie (Digital Rights Management). Beveiligde media heeft een licentie met mediagebruiksrechten die aangeven hoe u de inhoud mag gebruiken. Met de mediagebruiksrechten van een nummer kunt u het nummer bijvoorbeeld afspelen op één computer en synchroniseren naar een bepaald aantal apparaten, maar kunt u het nummer niet op een cd branden of afspelen op een andere computer.

Meer informatie over het afspelen van met DRM beveiligde media en hoe dit werkt met Xbox Music of de Zune-software.

Op deze pagina

DRM en Xbox Music Store

Opmerking Zune Marketplace is niet in alle landen of regio's beschikbaar.

Sommige media die u koopt in de Zune Marketplace is beveiligd, en bij gekochte media wordt vaak een permanente licentie verleend. MP3-bestanden zijn echter "DRM-vrij", wat betekent dat ze niet door DRM worden beveiligd en dat er geen beperkingen zijn voor hoe deze bestanden worden gebruikt of verspreid.

Nagaan of nummers met DRM beveiligd zijn

1. Ga in de Zune Muziek- + videosoftware naar Verzameling, daarna naar Muziek en klik vervolgens op Nummers.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de titels en klik op Kolommen selecteren.
  3. Selecteer Type inhoud om het type inhoud naast elk nummer weer te geven (bij bestanden zonder DRM-beperkingen staat bijvoorbeeld "DRM-vrij").

Nagaan of video's met DRM beveiligd zijn

1. Ga in de Zune Muziek- + videosoftware naar Verzameling, daarna naar Video's en klik vervolgens op Alle.
  2. Klik op de titel Video's tot Video's op type content wordt weergegeven om uw video's weer te geven op
  3. type content.

DRM en Xbox Music-pas

Opmerking De Music-pas en Zune Marketplace zijn niet in alle landen of regio's beschikbaar.

Alle muziek die u hebt gedownload als onderdeel van een Xbox Music-pas (inclusief Zune Music-pas) is beveiligd met mediagebruiksrechten (DRM). Terwijl uw pas geldig is:

• Kunt u muziek downloaden naar uw computer en muziek synchroniseren naar uw Zune-speler of Windows Phone.
  • Kunt u muziek onbeperkt blijven afspelen met uw Xbox Music-pas.
  • Kunt u muziek niet op cd branden.

Licenties

Licenties moeten periodiek worden bijgewerkt. Zorg dus dat u op de computer met uw Xbox Music-pasitems minstens tweewekelijks verbinding maakt met de Xbox Music Store, zodat Zune Muziek + video uw licenties kan vernieuwen. Als u beveiligde nummers naar een apparaat synchroniseert, moet u deze licenties ook regelmatig synchroniseren om ze te vernieuwen.

Als uw licenties vervallen, kunt u beveiligde nummers pas opnieuw beluisteren nadat u de mediagebruiksrechten hebt hersteld. Als uw Xbox Music-pas bijvoorbeeld afloopt, zullen de licenties voor Xbox Music-pasitems vervallen en moet u deze vernieuwen vooraleer u uw muziek opnieuw kunt afspelen via een Xbox Music-pas.

Meer over mediagebruiksrechten en Zune Muziek + Video

Opmerking Zune Marketplace is niet in alle landen of regio's beschikbaar.

In de meeste gevallen downloadt de Zune Muziek- + Videosoftware de mediagebruiksrechten voor u. Als dat niet lukt, zal de software u laten weten wat uw opties zijn. Volg gewoon de instructies op het scherm.

• Als Zune Music + Video iets niet kan, wordt er een fout of een informatieknop weergegeven naast het beveiligde nummer of video. Wanneer u één van deze knoppen ziet, klikt u erop of gaat u er met de muisaanwijzer over voor meer informatie.
  • Als Zune Music + Video u naar de Xbox Music Store stuurt, moet u wellicht de naam en het wachtwoord van uw account invoeren om door te gaan. Voor de Xbox Music Store moet u misschien uw factuurgegevens bijwerken of een vergoeding betalen om extra gebruiksrechten te downloaden, zoals het recht om een nummer op cd te branden.
  • Als u een foutbericht te zien krijgt dat u de mediagebruiksrechten voor een nummer niet hebt, kunt u de rechten herstellen vanaf de Xbox Music Store, op voorwaarde dat u het nummer hebt gekocht of gedownload van de Xbox Music Store en deze rechten reeds had.

Gebruiksrechten voor content van Zune Marketplace

Opmerking De Music-pas en Zune Marketplace zijn niet in alle landen of regio's beschikbaar.

Gebruiksregels voor content die u koopt

• Standaard worden aan content beveiligd door DRM die wordt aangekocht in de Zune Marketplace vijf computerlicenties per abonnee en onbeperkt synchroniseren naar apparaten toegekend. In bepaalde gevallen kunnen er aanvullende licenties beschikbaar zijn als u de vijf standaardlicenties gebruikt. Neem contact op met Xbox Support om aanvullende licenties voor content te verkrijgen.
  • Een licentie wordt automatisch gebruikt in de volgende gevallen:

• De inhoud wordt voor het eerst gedownload en afgespeeld op een computer.
    • Er worden belangrijke wijzigingen aan de hardware van een bestaande computer doorgevoerd.
    • De componenten van Windows Media DRM worden opnieuw ingesteld.
  • U hebt alleen de toestemming om met DRM beveiligde gekochte muziek en playlists met content die met DRM is beveiligd te branden (kopiëren) naar een cd of dvd voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik. Er is geen beperking op het aantal keer dat u een bepaald nummer kunt branden; u mag een bepaalde playlist echter slechts maximaal zeven keer branden.
  • Opmerking Voor het MP3-formaat is er geen DRM en gelden deze beperkingen dus niet.

• Tv-video's:
    • Kunnen niet naar een cd of dvd worden gebrand.
    • Omvatten geen "verzendrechten" tussen apparaten.
    • Kunnen niet gestreamd worden van een apparaat naar een Xbox 360-console.

Gebruiksregels voor content die u verkrijgt via een Xbox Music-pas of een Zune Music-pas

• Met een Zune Music-pas kunt u content streamen of downloaden en synchroniseren naar uw bibliotheek op maximum drie toegestane computers of apparaten.
  • Met een Xbox Music-pas kunt u content streamen of downloaden en synchroniseren naar uw bibliotheek op maximum vier toegestane computers of apparaten.
  • U moet zich minstens om de 30 dagen aanmelden bij de Zune Marketplace om de digitale licenties die zijn gekoppeld aan elk item in de Music-pas bij te werken.
  • Als u content van de Music-pas hebt overgezet naar een Zune-apparaat, moet u het apparaat minstens om de 30 dagen aansluiten op een erkende computer en u aanmelden bij de Zune Marketplace om het apparaat bij te werken.
  • U kunt abonneecontent slechts afspelen zo lang u een Music-pas hebt. Als uw pas afloopt, kunt u geen content van de Music-pas die u eerder hebt gedownload meer afspelen.
  • U kunt abonneecontent of afspeellijsten met content van de Music-pas niet op een cd branden. U kunt content echter wel apart kopen in de Xbox Music Store.
  • MP3's zijn niet beschikbaar voor downloaden via een Xbox Music-pas.

Opmerking Gekochte content loopt niet af wanneer uw abonnement stopt.

Zie de Xbox Live-gebruiksvoorwaarden voor meer informatie (inclusief gebruiksvoorwaarden van Zune).

Voor meer informatie over de onderwerpen die in dit artikel worden beschreven, drukt u op F1 op het toetsenbord in de Zune-software om het Helpbestand van Zune te bekijken.

Veelgestelde vragen

Opmerking De Music-pas en Zune Marketplace zijn niet in alle landen of regio's beschikbaar.

Wat is DRM?

DRM is Digital Rights Management. DRM-technologie wordt gebruikt door leveranciers van content, zoals online winkels, om te bepalen hoe digitale muziek- en videobestanden worden gebruikt en gedistribueerd. Online winkels verkopen en verhuren met DRM beveiligde muziek en video's met mediagebruiksrechten, waarmee de inhoud op een bepaalde manier mag worden gebruikt. De Zune Muziek- + videosoftware, Zune-apparaten en de Zune Marketplace ondersteunen en gebruiken Windows Media Digital Rights Management.

Wat is een beveiligd nummer of een beveiligde video?

Een beveiligd nummer of een beveiligde video is een bestand dat DRM-beveiliging gebruikt. Als u het beveiligd nummer of video wilt afspelen, moet u er de mediagebruiksrechten voor hebben.

Speelt Zune alle beveiligde bestanden af?

Nee. De Zune-software en -apparaten spelen alleen beveiligde muziekbestanden van de Xbox Music Store af.

Wat zijn mediagebruiksrechten?

Mediagebruiksrechten, ook gekend als licenties, verlenen toestemming om een beveiligd nummer of een beveiligde video op een bepaalde manier te gebruiken. Leveranciers van inhoud kunnen in de mediagebruiksrechten aangeven hoe u de beveiligde inhoud mag gebruiken die u van hen koopt. De Xbox Music Store kan bijvoorbeeld de volgende mediagebruiksrechten voor content toestaan:

• Recht om af te spelen - het recht om content af te spelen op een computer.
  • Recht om te branden - het recht om inhoud op een cd of dvd te branden.
  • Recht om te synchroniseren - het recht om inhoud te synchroniseren naar uw Zune-apparaat.
  • Recht om te verzenden - het recht om de inhoud naar een ander Zune-apparaat te verzenden.

Voorbeelden van met DRM beveiligde inhoud in de Xbox Music Store

• Muziek in .WMA-indeling
  • Content Xbox Music-pas
  • Tv-video

Voorbeelden van DRM-vrije content in de Xbox Music Store

• Muziek in .MP3-indeling
  • Muziek en video-podcasts

Wat is een licentie?

Een licentie is een ander woord voor mediagebruiksrechten. Standaard worden aan content beveiligd door DRM die wordt gekocht in de Zune Marketplace vijf computerlicenties en onbeperkt synchroniseren naar apparaten toegekend. In bepaalde gevallen kunnen er aanvullende licenties beschikbaar zijn als u de vijf standaard computerlicenties gebruikt. Neem contact op met Xbox Support om aanvullende licenties voor content te verkrijgen. Een licentie wordt automatisch gebruikt in de volgende gevallen:

• De inhoud wordt voor het eerst gedownload en afgespeeld op een computer.
  • Het besturingssysteem wordt opnieuw geïnstalleerd op een computer.
  • Er worden belangrijke wijzigingen aan de hardware van een bestaande computer doorgevoerd.
  • Uw DRM-onderdeel wordt opnieuw ingesteld.

Worden mediagebruiksrechten opgeslagen in het muziek- of videobestand?

Nee. Mediagebruiksrechten worden apart van uw muziek- of videobestanden opgeslagen op de computer.

Hoe worden de mediagebruiksrechten door de Zune-software gebruikt?

Wanneer u een beveiligd nummer of een beveiligde video probeert te gebruiken, controleert de Zune-software of u geldige mediagebruiksrechten voor dat bestand hebt. Als de mediagebruiksrechten u toestaan om de actie uit te voeren, voert Zune die actie voor u uit.

Als Zune geen geldige mediagebruiksrechten vindt voor het bestand of als u de handeling niet mag uitvoeren volgens de rechten, wordt de actie niet uitgevoerd door Zune. U krijgt dan een foutbericht met de reden waarom de actie niet werd uitgevoerd. U kunt ook de eigenschappen van het bestand in de Zune-software controleren om te zien welke DRM-rechten de content heeft.