Aan de slag met uw Xbox One draadloze controller

De bovenkant en de voorkant van de draadloze controller

Voorzijde van de originele Xbox One draadloze controller. Originele Xbox One draadloze controller Voorzijde van de Xbox One draadloze controller. Xbox One draadloze controller

1 Linker-stick
2 Linker-bumper
3 View-knop
4 USB-oplaadpoort
5 Xbox-knop
6 Menuknop
7 Rechter-bumper
8 Navigatiepad

9 Uitbreidingspoort
10 Rechter-stick
16 3,5mm-poort
X X-knop
Y Y-knop
A A-knop
B B-knop

Linker-stick  (1) en rechter-stick  (10): dit zijn kleine joysticks, die iets boven het oppervlak van de controller uitsteken en voorzien zijn van een hol rubberen kussentje. De linker-stick zich bevindt zich linksonder op de voorkant van de controller en de rechter-stick zit rechtsonder op de voorkant. De sticks worden gebruikt voor communicatie met games, apps en de Xbox One-interface. Ze bewegen in een bepaalde richting, maar kunnen ook werken als knoppen waarmee u kunt klikken door erop te drukken.

Linker-bumper  (2) en rechter-bumper  (7): dit zijn langwerpige indrukbare besturingselementen die zich boven op de controller bevinden, links en rechts van de USB-oplaadpoort. Deze besturingselementen worden gebruikt voor communicatie met games, apps en de Xbox One-interface. Ze worden vaak gebruikt als versnellers om snel naar een andere sectie van de gebruikersinterface te gaan, maar de daadwerkelijke functionaliteit is afhankelijk van de game.

View-knop  (3): deze knop bevindt zich net links onder de Xbox-knop (op ongeveer 7 uur). Gebruik deze knop om een activiteit in een game of app te markeren, zoals een kaart oproepen tijdens een rollenspel of naar de adresbalk in Internet Explorer gaan. De functie van deze knop is afhankelijk van de app of game.

USB-oplaadpoort (4): deze poort bevindt zich in de bovenrand van de controller boven de Xbox-knop. Het is een verzonken mini-USB-poort, waarop u uw draadloze controller kunt aansluiten met een mini-USB-kabel. Zie Over de Xbox One Play & Charge-kit opladen voor meer informatie.

Xbox-knop  (5): deze knop bevindt zich boven aan de voorkant van de domeincontroller (op 12 uur). De knop ligt iets verzonken en is rond. De knop heeft meerdere functies:

• Wanneer de controller of de console is uitgeschakeld, houdt u deze knop ingedrukt om de console in te schakelen. Als de console reeds is ingeschakeld en de controller uit is, houdt u deze knop ingedrukt om de controller in te schakelen.
  • Wanneer de controller en de console reeds zijn ingeschakeld, houdt u deze knop ingedrukt om de console uit te schakelen.
  • Wanneer de controller en de console reeds zijn ingeschakeld, houdt u deze knop ingedrukt tot deze trilt. Vervolgens kunt u Verteller of het vergrootglas inschakelen. Zie Verteller op de Xbox One inschakelen voor meer informatie.
  • Wanneer u de console gebruikt, kunt u de guide openen door eenmaal op deze knop te drukken.
  • Wanneer u de controller met een apparaat met Windows 10 gebruikt, opent u de gamebalk door tijdens het spelen op de pc op deze knop te drukken. Uitzondering: als u tijdens het streamen van een game via de Xbox-app voor Windows 10 op deze knop drukt, gaat u terug naar het scherm Home van de Xbox-app voor Windows 10.

Menuknop  (6): deze knop bevindt zich net rechts onder de Xbox-knop (op ongeveer 5 uur). Gebruik deze knop voor toegang tot menuopties voor games en apps, zoals Instellingen of Help, samen met de opdrachten in de gebruikersinterface, zoals Enter op een toetsenbord.

Navigatiepad  (8): dit is een verhoogde schakelaar in de vorm van een plusteken (+) tussen de linker- en rechterduimsticks. Hiermee verplaatst u de focus in de gebruikersinterface omhoog, omlaag, naar rechts en naar links. Wordt gebruikt voor communicatie met games, apps en de Xbox One-interface.

Uitbreidingspoort (9): dit is een verzonken poort in de onderrand van de controller. Wordt gebruikt om andere accessoires aan te sluiten, zoals de Xbox One-chatheadset.

3,5mm-poort (16): dit is een verzonken poort naast de uitbreidingspoort in de onderrand van de controller. Wordt gebruikt om compatibele audioapparaten van 3,5 mm aan te sluiten. Alleen beschikbaar op controllers uitgegeven na juni 2015.

A- , B- , X- , Y-  knoppen: deze knoppen bevinden zich rechts op de controller. De Y-knop bevindt zich op 12 uur, en de B-, A- en X-knoppen volgens rechtsom. Worden gebruikt voor communicatie met games, apps en de Xbox One-interface.

De onderkant en achterkant van de draadloze controller

Achterzijde van de originele Xbox One draadloze controller. Originele Xbox One draadloze controller Achterzijde van de Xbox One draadloze controller. Xbox One draadloze controller

2 Linker-bumper
4 USB-oplaadpoort
7 Rechter-bumper
9 Uitbreidingspoort
11 Rechter-trigger

12 IR-venster
13 Draadloze registratieknop
14 Linker-trigger
15 Batterijklep
16 3,5mm-poort

Linker-bumper   (2) en rechter-bumper  (7): dit zijn langwerpige indrukbare besturingselementen die zich boven op de controller bevinden, links en rechts van de USB-oplaadpoort. Deze besturingselementen worden gebruikt voor communicatie met games, apps en de Xbox One-interface. Ze worden vaak gebruikt als versnellers om snel naar een andere sectie van de gebruikersinterface te gaan, maar de daadwerkelijke functionaliteit is afhankelijk van de game.

USB-oplaadpoort (4): deze poort bevindt zich in de bovenrand van de controller boven de Xbox-knop. Het is een verzonken mini-USB-poort, waarop u uw draadloze controller kunt aansluiten met een mini-USB-kabel. Zie Over de Xbox One Play & Charge-kit voor meer informatie.

Uitbreidingspoort (9): dit is een verzonken poort in de onderrand van de controller. Wordt gebruikt om andere accessoires aan te sluiten, zoals de Xbox One-chatheadset.

IR-venster (infrarood) (12): achter het "gerookte" plastic naast de USB-poort zijn infraroodlampjes verborgen, die worden gebruikt om gebruikers automatisch te koppelen met de controller via de Kinect-sensor. Zie Een account aan een Xbox One draadloze controller toewijzen voor meer informatie over deze functie.

Draadloze registratieknop (13): deze kleine, iets verhoogde knop bevindt zich net links van de USB-poort in de bovenrand van de controller. Wordt gebruikt om de controller draadloos te verbinden met een console en voor de koppeling via Bluetooth op een pc met Windows 10. Zie Een Xbox One draadloze controller aansluiten op uw console voor meer informatie.

Rechter-trigger   (11) en linker-trigger   (14): bevinden zich net onder de bumpers in de bovenrand aan de voorzijde van de controller. Het zijn indrukbare besturingselementen die het meest worden gebruikt tijdens het gamen. Ze vibreren vaak om feedback te geven tijdens games, maar u kunt de vibratie uitschakelen in de controllerinstellingen.

Klep batterijcompartiment (15): bevindt zich middenachter op de controller.

3,5mm-poort (16): dit is een verzonken poort naast de uitbreidingspoort in de onderrand van de controller. Wordt gebruikt om compatibele audioapparaten van 3,5 mm aan te sluiten. Alleen beschikbaar op controllers uitgegeven na juni 2015.