Probleemoplossing met 4K en HDR op Xbox One S

Dit artikel gaat over probleemoplossing zoals 4K-opties die niet verschijnen in instellingen, ontbrekende 4K-functies, 4K-content die niet wordt weergegeven of problemen met videokwaliteit.

Controleer eerst dat u een Xbox One S en een 4K tv hebt en controleer de mogelijkheden van uw tv.

• Om te zien of u een Xbox One S hebt, kijkt u naar de achterkant van uw console. Rechts, in de buurt van de netwerkpoort, zou er een sticker moeten hangen met "Xbox One S". Als die sticker ontbreekt, controleer dan of er op de onderkant van de console een sticker hangt met "Xbox One-console". Een Xbox One-console zonder de "S" ondersteunt 4K niet.
  • Belangrijk Werp eventuele discs uit en schakel uw console uit voordat u de console ondersteboven draait.

• Om te zien of u een 4K tv hebt, raadpleegt u de verpakking of handleiding voor uw tv. Verschillende fabrikanten gebruiken verschillende namen. U kunt het volgende zoeken:
    Namen voor 4K 4K, 4K Ultra HD, UHD, UHD 4K, SUHD TV, Ultra HD, Ultra UDTV, 2160p
    Resoluties of modi 3840 x 2160 bij 24 Hz, 50 Hz of 60 Hz
    Namen voor HDR10 HDR Premium, High Dynamic Range (hoog dynamisch bereik), HDR, UHD Color, Ultra HD Premium, Ultra HD Deep Color (diepe kleuren)
  • Om de mogelijkheden van uw tv voor 4K en HDR te controleren, zorgt u dat de console is aangesloten en ingeschakeld en dubbeltikt u op de Xbox-knop op de controller om de gids te openen. Kies Instellingen > Alle instellingen > Beeld en geluid en kies vervolgens Geavanceerde video-instellingen > Informatie 4K tv.

Als uw systeem 4K en HDR ondersteunt maar niet werkt (u kunt bijvoorbeeld de resolutie 4K UHD niet gebruiken, 4K-functies worden niet ondersteunt op het scherm met informatie over 4K tv, 4K-content wordt niet afgespeeld of er zijn problemen met de videokwaliteit), kunt u het volgende proberen:

• Zorg dat de console uw tv automatisch detecteert. Dubbeltik op de Xbox-knop om de gids te openen en kies Instellingen > Alle instellingen. Selecteer Beeld en geluid > Geavanceerde video-instellingen en kies Automatisch detecteren. 4K is niet beschikbaar wanneer HDMI of DVI handmatig is geselecteerd.
  • Zorg voor HDR dat uw tv het mediaprofiel HDR10 ondersteunt. Raadpleeg de handleiding van uw tv om dit te controleren. Sommige fabrikanten vermelden HDR10 niet - zoek in dat geval naar ondersteuning voor BT2020 en HDR of de namen in de voorgaande lijst. (Bovendien zijn er twee HDR-formaten: Dolby Vision en HDR10. Uw tv kan beide ondersteunen, maar moet minstens HDR10 ondersteunen.)
  • Zorg dat uw HDMI-kabel is aangesloten op de juiste poort op uw tv. Sommige 4K tv's ondersteunen hun volledige set 4K-functies alleen op specifieke HDMI-poorten. Raadpleeg de handleiding bij uw tv om te zien of er speciale 4K HDMI-poorten zijn of probeer de verschillende poorten op uw tv.
  • Controleer het menu met instellingen van uw tv. Uw tv heeft wellicht een speciale modus die 4K of HDR inschakelt. Raadpleeg de handleiding bij uw tv om te zien of u uw tv-instellingen moet wijzigen. Ter herinnering, de fabrikant van uw tv kan verschillende namen voor HDR gebruiken - zie de voorgaande lijst.
  • Als bepaalde content niet wordt afgespeeld, zorg dan dat uw tv HDCP 2.2 ondersteund en dat dit is ingeschakeld in de instellingen van uw tv.
  • Zorg dat u de HDMI-kabel gebruikt die bij uw Xbox One S werd geleverd.
  • Probeer een andere HDMI-kabel. Uw kabels moeten gecertificeerd zijn voor HDMI High Speed of HDMI Premium.
  • Als er een apparaat is aangesloten tussen uw tv en de console, verwijder dat apparaat dan en sluit uw tv rechtstreeks aan op uw console met de HDMI-kabel die bij uw Xbox One S werd geleverd. Sommige AV-ontvangers of andere video-apparatuur kunnen de gegevens die worden uitgewisseld tussen de console en uw tv hinderen. Uw apparaat moet dezelfde mogelijkheden ondersteunen als uw tv, direct of als pass-through. U moet ook voor HDMI High Speed of HDMI Premium gecertificeerde kabels gebruiken tussen de console en de ontvanger, en tussen de ontvanger en de tv.
  • Zorg dat de firmware van uw tv en AV-ontvanger up-to-date is. Vele recentere tv-toestellen en apparaten kunnen updates krijgen. Als u ontdekt dat uw toestel de functies van 4K of HDR niet ondersteunt, kan het probleem wellicht worden opgelost met een firmware-update van uw tv of ontvanger. Raadpleeg de handleiding bij uw tv of apparaat om te zien hoe de firmware kan worden bijgewerkt.
  • Als u een leeg scherm of fouten te zien krijgt wanneer u 4K-content probeert af te spelen en u alle voorgaande stappen hebt geprobeerd, schakel afspelen in de oorspronkelijke 4K-resolutie dan uit en probeer de content af te spelen in een lagere resolutie. Vink 4K toestaan af in Instellingen > Beeld en geluid > Geavanceerde video-instellingen.
  • Zie Fout bij selectie van 4K UHD-resolutie op Xbox One S als u een foutbericht te zien krijgt wanneer u 4K UHD kiest in uw displayinstellingen.
  • Als u vreemde kleuren te zien krijgt wanneer u HDR-content afspeelt en u alle voorgaande stappen hebt geprobeerd, kunt u HDR uitschakelen. Vink HDR toestaan af in Instellingen > Beeld en geluid > Geavanceerde video-instellingen.

Zie Mogelijkheden van uw tv voor 4K en HDR op Xbox One S controleren voor meer informatie over wat uw tv communiceert aan de console over de mogelijkheden voor 4K.