Media in uw Zune-collectie afspelen, toevoegen en verwijderen

Overzicht

In uw Zune-collectie kunt u al uw mediabestanden openen. U kunt er een nummer afspelen, foto's bekijken, branden naar een cd of content synchroniseren naar uw Windows Phone 7 of Zune-speler.

Oplossingen

Naar uw collectie in Zune-software gaan

1. Open de Zune-software en klik op Collectie bovenaan op het scherm.
  2. Klik in het gebied van uw collectie dat u wilt zien, bijvoorbeeld Video's.

U kunt ook bladeren op basis van hoe u uw bestanden hebt georganiseerd. Klik daarvoor op de menuopties in de rechtsboven op het scherm.

Media van uw computer toevoegen aan uw collectie

Nadat u de Zune Muziek- + videosoftware voor het eerst hebt geïnstalleerd, worden de muziek, video's en foto's op uw computer automatisch toegevoegd aan uw collectie, op voorwaarde dat ze in een ondersteunde indeling zijn gemaakt.

Zune organiseert alle content van uw computer in de Windows-bibliotheek (als u Windows 7 of Windows 8 gebruikt) of als Mappen die worden gecontroleerd (als u Windows Vista of Windows XP gebruikt). Mediacontent van uw computer wordt niet opgeslagen in de Zune-software en er worden ook geen mappen verplaatst. Zune controleert echter wel hoe de mappen zijn georganiseerd en zorgt ervoor dat u ze kunt openen zoals u ze hebt ingedeeld.

Mappen toevoegen aan of verwijderen uit uw Zune Windows-bibliotheek (Windows 7 en Windows 8)

1. Klik in de Zune-software op Instellingen bovenaan op het scherm, klik op Software linksboven en klik op Collectie in de kolom links.
  2. Klik op Beheren naast het gewenste mediatype.
  3. Een map toevoegen aan uw Zune-bibliotheek:

1. Klik in het venster Locaties voor bibliotheek Muziek op Toevoegen.
    2. Er verschijnt een venster waarin u op de computer kunt bladeren naar de map die u wilt toevoegen. Wanneer u de map hebt gevonden, klikt u op Map opnemen en daarna op OK. De map wordt toegevoegd aan uw Zune-bibliotheek.
    3. Opmerking Als een map diverse mediatypes bevat, moet de map worden toegevoegd aan elk mediatype in uw bibliotheek. Als u bijvoorbeeld foto's en video's van uw digitale camera in dezelfde map bewaart, moet u die map toevoegen aan Afbeeldingen en Video's.

Een map verwijderen uit uw Zune-bibliotheek:

1. Markeer vanuit het venster Locaties voor bibliotheek Muziek de gecontroleerde map die u uit uw bibliotheek wilt verwijderen.
    2. Klik op Verwijderen en vervolgens op OK. Zune verwijdert de items in die map uit uw collectie, maar de map of de inhoud ervan wordt niet van uw computer verwijderd.

Mappen apart van Windows-bibliotheken beheren (Windows 7 en Windows 8)

Als u Windows 7 of Windows 8 gebruikt, verschijnt alles in de Windows Muziek-bibliotheken ook in uw Zune-muziekcollectie. U kunt deze automatische standaardkoppeling tussen Zune en de Windows-bibliotheek echter verbreken en opgeven welke mappen u wilt dat Zune controleert en toegankelijk maakt. Bijvoorbeeld: uw bibliotheek bevat een map met geluidsbestanden die u niet wilt opnemen in uw Zune-mediacollectie. U kunt ervoor kiezen dat Zune uw media beheert zonder dat alles automatisch in de Windows-bibliotheken wordt weergegeven. Daarna kunt u kiezen welke muziekmappen u precies wilt controleren en welke u wilt negeren.

Mappen die worden gecontroleerd door Zune apart van Windows 7-bibliotheken beheren

1. Klik of tik in de Zune Muziek- + videosoftware op Instellingen bovenaan op het scherm, klik of tik op Software linksboven op het scherm en klik of tik op Collectie.
  2. Blader naar beneden en klik of tik op Apart beheren. U krijgt nu het scherm Mappen die worden gecontroleerd te zien, waar u mappen kunt toevoegen of verwijderen (in plaats van de Windows-bibliotheken).
  3. Als u wilt teruggaan naar de meer automatische stijl van Windows-bibliotheken, gaat u naar uw Collectie (klik of tik op Instellingen, Software en daarna op Collectie), blader naar beneden en klik of tik op Mappen afstemmen.

Opmerking Als u Windows XP of Windows Vista gebruikt, beheert Zune uw mappen reeds apart.

Gecontroleerde mappen toevoegen aan of verwijderen uit uw collecties (Windows Vista, Windows XP)

1. Klik in de Zune Muziek- + videosoftware op Instellingen bovenaan op het scherm, klik op Software linksboven en klik op Collectie in de kolom links.
    • Om een map toe te voegen klikt u op Map toevoegen naast het genre waaraan u deze wilt toevoegen, zoek de map in uw computerbestanden en klik op OK.
    • Opmerking Als een map diverse mediatypes bevat, moet de map worden toegevoegd aan elk mediatype in uw bibliotheek. Als u bijvoorbeeld foto's en video's van uw digitale camera in dezelfde map bewaart, moet u die map toevoegen aan Afbeeldingen en Video's.

• Om een map te verwijderen, klikt u op Verwijderen naast de map die u wilt verwijderen en daarna op OK. Zune verwijdert de inhoud in die map alleen uit uw collectie, niet van de computer.
    • Als u de standaardmap waar Zune media-items (zoals muziek die u van cd's ript) opslaat, blader dan naar beneden naar Zune-mappen, klik op Map wijzigen naast het mediatype, zoek de map en klik op OK.
    • Opmerking Wij raden niet aan dat u een extern station (zoals een USB-station) kiest als locatie voor uw Zune-mappen. Als u dat wel doet, kunnen er problemen en fouten optreden als het station niet meer beschikbaar is of als er antivirussoftware wordt gebruikt.

Media van Zune Marketplace toevoegen aan uw collectie

Content kopen

Wanneer u een video of app koopt op de Marketplace, worden de mediabestanden gedownload naar uw computer en daarna toegevoegd aan uw collectie. Ze worden ingedeeld op genre.

Content downloaden

Als u een Zune Music-pas of een Xbox Music-pas hebt en video's van de Zune Marketplace downloadt naar uw computer, dan worden deze toegevoegd aan uw videocollectie. U kunt deze video's en bestanden afspelen zolang uw Zune Music-pasabonnement of Xbox Music-pasabonnement geldig is. (Video's die u streamt, en die dus niet worden gedownload, worden niet toegevoegd aan uw collectie.)

Media van de Marketplace toevoegen:

1. Open de Zune-software en klik op Marketplace bovenaan op het scherm.
  2. Klik op het mediatype dat u zoekt, zoals muziek, video's of apps.
  3. U kunt bladeren tot u iets vindt dat u wilt toevoegen aan uw collectie. Of u kunt zoeken naar een specifiek item en dat toevoegen aan uw collectie.

Muziek van uw cd's toevoegen aan uw collectie

Cd's rippen naar uw collectie

1. Zorg dat de Zune-software geopend is en steek een audio-cd in uw cd-station. Wanneer het cd-pictogram verschijnt, klikt u erop om een lijst met de nummers weer te geven.
  2. Als u een nummer niet wilt rippen, vinkt u het keuzevakje naast dat nummer uit.
  3. Klik op Rippen starten.

Als u cd's in meerdere cd-stations op uw computer steekt, verschijnen de extra cd's in de linkerbovenhoek van de cd-weergave. Klik op de cd die u wilt rippen.

Audiokwaliteit voor geripte muziek aanpassen

U kunt de kwaliteit van de compressie tijdens het rippen aanpassen, om een evenwicht te vinden tussen kwaliteit en bestandsgrootte. Als u twijfelt welke instellingen u zou gebruiken, probeert u te rippen met verschillende formaten en bitsnelheden en daarna de bestanden af te spelen. Dat doet u als volgt:

1. Klik in de Zune-software op Instellingen bovenaan op het scherm, klik op Software linksboven op het scherm en klik op Rippen in de lijst aan de linkerkant.
  2. Maak uw keuze in de menu's Audio-indeling en Audiokwaliteit.

Media van een externe harddisk toevoegen

U kunt media van externe harddisks, inclusief USB- en flashstations, toevoegen aan uw Zune-collectie. Dat doet u als volgt:

1. Sluit uw externe harddisk aan op uw computer en zoek naar een teken dat het station is ingeschakeld.
  2. Klik in de Zune Muziek- + videosoftware op Instellingen bovenaan op het scherm, klik op Software linksboven op het scherm en klik op Collectie in de lijst aan de linkerkant.
  3. Als u Windows 7 of Windows 8 gebruikt, klikt u op Beheren naast het genre dat u wilt en bladert u naar uw externe harddisk om de mappen te selecteren die u wilt toevoegen aan uw collectie.

Als u Windows Vista of Windows XP gebruikt, klikt u op Mappen toevoegen naast het genre dat u wilt en bladert u naar uw externe harddisk om de mappen te selecteren die u wilt toevoegen aan uw collectie.

Opmerking Als een map diverse mediatypes bevat, moet de map worden toegevoegd aan elk mediatype in uw bibliotheek. Als u bijvoorbeeld foto's en video's van uw digitale camera in dezelfde map bewaart, moet u die map toevoegen aan Afbeeldingen en Video's.

Uw collectie afspelen op de Xbox 360

Als u alles instelt om te werken via een bedraad of draadloos thuisnetwerk, dan kunt u uw Zune-collectie met muziek, video's en foto's streamen naar uw tv en stereosysteem via uw Xbox 360. U kunt alles dan regelen met de Xbox 360 controller of de Xbox 360 media-afstandsbediening. Dat doet u als volgt:

1. Controleer dat de Xbox 360 is aangesloten op uw thuisnetwerk.
    • Ga vanuit het Xbox Dashboard naar Settings en selecteer System.
    • Selecteer Network Settings.
    • Als uw Xbox niet verbonden is met uw thuisnetwerk, selecteert u Configure Network en volgt u de instructies op het scherm.

2. Deel uw Zune-mediacollectie op uw computer met uw Xbox 360.
    1. Ga in de Zune-software naar Instellingen, Software en daarna naar Xbox 360.
    2. Selecteer de mediacollectie die u wilt streamen naar uw Xbox (Video of Afbeeldingen).
    3. Geef een naam op voor uw collectie.
    4. Kies of u uw Zune-mediacollectie wilt delen met alle Xbox 360-consoles op uw thuisnetwerk of alleen met de consoles die u selecteert.
    5. Klik op OK.
  3. Controleer dat media delen is ingeschakeld op uw computer.
  4. Voor Windows 7 en Windows 8:

Opmerking Om deze stappen te volgen moet er reeds een thuisgroep zijn ingesteld op uw thuisnetwerk.

1. Als u Windows 7 gebruikt: Klik op Start, typ thuisgroep in het zoekvak en klik op Thuisgroep.
    2. Als u Windows 8 gebruikt: Begin op het Startscherm configuratiescherm te typen en klik of tik op het pictogram wanneer dit verschijnt. Klik of tik op Een thuisgroep en opties voor delen selecteren in het deel Netwerk en internet.

3. Zorg ervoor dat het keuzevakje Mijn afbeeldingen, muziek en video's naar alle apparaten op mijn thuisnetwerk streamen is geselecteerd.
    4. Klik of tik op Opties voor mediastreaming selecteren, controleer dat Xbox 360 is ingesteld op Toegestaan en klik of tik op OK.
    5. Klik of tik op Wijzigingen opslaan als u de instellingen van uw thuisgroep hebt gewijzigd. Of klik of tik op Annuleren om het Configuratiescherm te sluiten.

Voor Windows Vista:

1. Klik op Start, klik op Configuratiescherm, klik op Netwerk en internet en klik op Netwerkcentrum.
    2. Zorg ervoor dat Media delen onder Delen en verkennen is ingesteld op Aan. Als het is ingesteld op Uit, klikt u op Wijzigen. Selecteer daarna in het dialoogvenster Media delen het keuzevakje Mijn media delen en klik op OK.
    3. Start de computer opnieuw op om de wijzigingen toe te passen.
    4. Opmerking Als u Windows XP gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u Windows XP Media Center Edition 2005 hebt. Zie Windows Media Center gebruiken met Windows XP om dit te downloaden of voor meer informatie.

5. Media naar de Xbox 360-console streamen.
    1. Ga als volgt te werk vanaf het Xbox Dashboard:
      • Als u video wilt streamen, selecteert u Video, My Video Apps en vervolgens Video Player.
      • Als u muziek wilt streamen, selecteert u Music, My Music Apps en daarna Music Player.
    2. Selecteer de naam van uw computer onder Select Source. De naam van de computer met het Zune-pictogram wijst op uw Zune-collectie.

Opmerking Als uw computer twee keer in de lijst staat, is de ene keer een koppeling naar de Windows-versie van die mediabibliotheek. Beide computerkoppelingen bevatten dezelfde items, tenzij u de Zune Muziek- + videobibliotheken en de Windows-bibliotheken apart beheert.

Media van iTunes importeren

U kunt muziek en video's van iTunes rechtstreeks importeren in uw Zune-collectie, op voorwaarde dat de bestanden niet beveiligd zijn met DRM (Digital Rights Management). Volg deze stappen om uw DRM-vrije media van iTunes rechtstreeks te importeren in de Zune Muziek- + videosoftware.

Muziek en video's van iTunes importeren

1. Klik in de Zune Muziek- + videosoftware op Instellingen bovenaan op het scherm, klik op Software linksboven op het scherm en klik op Collectie in de lijst aan de linkerkant.
  2. Als u Windows 7 of Windows 8 gebruikt, klikt of tikt u op Beheren naast het mediatype dat u wilt toevoegen, zoekt u uw iTunes-map op uw computer, klikt of tikt u op Toevoegen en klikt of tikt u op OK.

Als u Windows Vista of Windows XP gebruikt, klikt u op Mappen beheren naast het mediatype dat u wilt toevoegen, zoekt u uw iTunes-map op uw computer, klikt u op Toevoegen en klikt u op OK.

De Zune Muziek- + videosoftware voegt de bestanden in deze mappen automatisch toe aan uw collectie.

Audio- en video-indelingen in Zune

U kunt audio en video in tal van indelingen toevoegen aan uw Zune-collectie. U kunt gewoon media van internet downloaden of nummers van een cd rippen en de Zune-software voegt de gedownloade of geripte items automatisch toe aan uw collectie en synchroniseert ze naar uw Zune-apparaat.

Om de indeling van uw media te vinden kijkt u naar de bestandsextensie - de tekens rechts van het punt in de bestandsnaam. De bestandsextensie van een MP3-bestand is bijvoorbeeld .mp3.

U kunt audio- en videobestanden in de volgende indelingen afspelen, branden of synchroniseren met de Zune-software.

Audio-indelingen Bestandsextensie
AAC-audio gemaakt met audiocodec AAC-LC .m4a en .m4b
Windows Media-audio .wma
MP3-audio .mp3
MP3-afspeellijsten .m3u
Zune-afspeellijsten .zpl

Video-indelingen Bestandsextensie
MPEG-4-media gemaakt met de videocodec H.264 en de audiocodec AAC-LC .m4v en .mp4
MPEG-4-media gemaakt met de videocodec MP4pt2 en de audiocodec MP3 .avi
QuickTime-film gemaakt met de videocodec MP4pt2 of de videocodec H.264 en de audiocodec AAC-LC .mov
Windows Media Center DVR .dvr-ms
Windows Media-video .wmv

Sommige media op uw computer worden misschien niet weergegeven in uw Zune-collectie, ondanks het feit dat ze in één van deze indelingen zijn gemaakt. Als u bijvoorbeeld ergens anders dan op de Zune Marketplace beveiligde .m4v- en .wma-bestanden koopt, zullen deze niet werken met de Zune-software en worden ze niet toegevoegd aan uw Zune-collectie. Zune speelt alleen beveiligde content van Zune Marketplace af.

Nummers of andere audiocontent in indelingen die Zune niet gebruikt, kunnen worden omgezet naar één van deze indelingen en vervolgens toegevoegd aan uw Zune-collectie. U kunt op het internet zoeken naar hulpprogramma's om media om te zetten.

Opmerking De Zune Muziek- + videosoftware zet tal van video-indelingen om tijdens het synchroniseren, zodat ze op uw Zune-apparaat kunnen worden afgespeeld. Deze automatische transcodering kan even duren.