Så här avinstallerar och ominstallerar du ett spel på Windows 10

Om du har problem med att få ett spel att starta kan det hjälpa att avinstallera och ominstallera spelet. Den processen byter ut de filer som kör spelet. Dessa filer kan ibland skadas eller ändras, särskilt om du har haft problem med skadliga program eller kör en spelmodifiering på enheten.

En del spel kan till och med reparera originalfilerna utan att du behöver ta bort spelet helt. Om du installerade spelet från Windows Store kan du dock bara avinstallera spelet helt och sedan ominstallera det.

Anmärkningar

• Se till att du har säkerhetskopierat eventuella inställningar i spelet innan du följer de här anvisningarna.
  • Följ de här stegen om du vill ta bort och installera om spel från Xbox-appen: När du tar bort och installerar om ett spel från din Windows-enhet kommer den automatiskt att ta bort och installera om spelet från Xbox-appen.

På den här sidan

Om du installerade spelet från Windows Store

Så här gör du:

1. Tryck på Windows-knappen på enheten eller tangentbordet eller välj Windows-ikonen i det nedre vänstra hörnet av huvudskärmen.
  2. Välj Alla appar och leta reda på spelet i listan.
  3. Högerklicka på spelpanelen och välj sedan Avinstallera.
  4. Följ anvisningarna för att avinstallera spelet.
  5. För att ominstallera spelet öppnar du Store-appen och väljer profilknappen.
En skärm visar Store-appen med profilknappen markerad.
  1. Välj Mitt bibliotek.
  2. Leta rätt på ditt spel i listan med tillgängliga nedladdningar och välj nedladdningsikonen till höger.
En skärm visar fliken Mitt bibliotek i Store-appen med nedladdningsikonen markerad.

När ditt spel har ominstallerats kommer det att bli tillgängligt i listan med appar.

Om du installerade spelet från en annan plats

Om du installerade ditt spel från någon annan plats än Windows Store, till exempel en DVD eller en extern lagringsenhet, följer du de här anvisningarna:

1. Tryck på Windows-knappen på enheten eller tangentbordet eller välj Windows-ikonen i det nedre vänstra hörnet av huvudskärmen.
  2. Välj Inställningar och skriv sedan “Program och funktioner” i sökfältet.
  3. Välj Program och funktioner i sökresultatet.
  4. Markera ditt spel i listan med tillgängliga program och appar.
  5. Om ditt spel har en reparationsfunktion visas Reparera som ett alternativ ovanför listan med spel. Välj det alternativet om du vill köra spelets reparationsprocess.
    En del spel repareras i stället med alternativen Avinstallera/Ändra. Om du inte ser "Reparera" väljer du Avinstallera eller Ändra bland de tillgängliga alternativen och kontrollerar om programmet har reparationsfunktioner.
    Obs! Om det inte finns något reparationsalternativ att tillgå kontrollerar du att du har säkerhetskopierat eventuella inställningar i spelet innan du avinstallerar och ominstallerar spelet. Se också till att du har det media som du ursprungligen installerade spelet från, eftersom det behövs vid ominstallationen.
  6. Välj Avinstallera eller Ta bort och följ instruktionerna för att ta bort spelet.
  7. Sätt in det media som du använde när du installerade spelet första gången och följ instruktionerna.