Förstå betaversioner, demoversioner och utvärderingsversioner på Xbox One

Förutom försäljning av kompletta spel erbjuder Xbox Live olika sätt att prova ett spel innan du köper det. De vanligaste sätten är betaversioner, demoversioner och utvärderingsversioner. Detaljerna varierar från spel till spel, men nedanstående frågor och svar bör göra det lättare att förstå skillnader och likheter mellan dessa erbjudanden.

På den här sidan

Vad är en beta (eller alfa)?

Beta- och alfaversioner är tidiga, ofullständiga versioner av ett spel. Ibland kan en utgivare välja att släppa en alfa- eller betaversion via Xbox Live för att uppmuntra allmänheten att testa deras spel. Vanliga exempel är flerspelarversioner, där hundratusentals spelare kan stresstesta spelservrar i en verklig miljö. Om du behöver information om eller hjälp med en viss beta kontaktar du spelets utgivare.

Vad är en demo?

En demo är en begränsad version av ett spel som intresserade spelare kan prova innan de köper spelet. Demoversioner innehåller normalt bara delar av ett spel, som några få nivåer eller funktioner.

Vad är en utvärderingsversion?

Utvärderingsversioner är kompletta versioner av ett spel, men med begränsningar för de som ännu inte har köpt det. Till skillnad från en demo, som kanske bara har en eller två nivåer, kan en utvärderingsversion innehålla hela spelet men det går bara att spela det under några timmar innan det måste köpas. Om du väljer att köpa spelet låses utvärderingsversionen upp och du behöver inte ladda ned det igen.

Hur skaffar jag en beta-, demo- eller utvärderingsversion?

Beta-, demo- och utvärderingsversioner görs tillgängliga för allmänheten i Xbox Store på din konsol, precis som kompletta spel. Vissa spel, särskilt betaversioner, görs inte helt tillgängliga för allmänheten utan kan kräva särskilda koder. Andra kanske bara är tillgängliga genom specialerbjudanden, som EA Access. Kontakta spelutgivaren för mer information om hur du kan få tillgång till titeln.

Kan jag tjäna in achievements i en utvärderingsversion?

Kanske. Den enskilda spelutgivaren avgör om de ska erbjuda achievements i en utvärderingsversion.

Jag tjänade in achievements i en utvärderingsversion. Förlorar jag dem om jag köper det kompletta spelet?

Nej. Alla intjänade achievements blir en permanent del av din Xbox Live-profil.

Jag har använt all tid i min utvärderingsversion. Kan ni lägga till mer?

Nej, vi kan inte lägga till mer tid i en utvärderingsversion. Varken Xbox-supporten eller spelutgivaren kan göra detta.

Min utvärderingsversion innehöll inte så många timmar som jag trodde. Vad hände?

nedräkningen i en utvärderingsversion baseras på de timmar spelet körs på din konsol, även om du inte spelar aktivt. Nedräkningen pausas inte om du tar paus i spelet eller låter det gå i bakgrunden medan du använder en annan app. För att få ut mesta möjliga av en utvärderingsversion ska du avsluta spelet innan du gör något annat. Så här gör du:

1. Om du vill återgå till Startsidan trycker du på Xbox-knappen  för att öppna guiden. Sedan väljer du Startsidan.
  2. Markera spelets panel.
  3. Tryck på menyknappen  på handkontrollen.
  4. Välj Avsluta.