Spelet låser sig eller slutar svara på en Windows 10-enhet

Översikt

Det är irriterande att råka ut för prestanda- och stabilitetsproblem när man spelar spel på en Windows 10-enhet. Spelet kan till exempel oväntat låsa sig eller sluta svara. Lösningarna på den här sidan kan hjälpa dig att åtgärda problem du kan råka ut för när du spelar spel på din Windows 10-enhet.

Felsökningslösningar

Lösning 1: Avsluta och starta om spelet.

Ibland kan ett spel låsa sig eller sluta svara på grund av något temporärt problem som du kan åtgärda bara genom att avsluta och starta om spelet.

Obs! Om spelet kraschar eller inte svarar under uppstarten hoppar du över den här lösningen.

I själva spelet trycker du på X i fönstrets övre högra hörn för att stänga det. Sedan startar du om spelet.

Lösning 2: Starta om enheten

Om du startar om din Windows 10-enhet återställs allt som körs i minnet som kan få spelet att låsa sig eller sluta svara. Följ de här anvisningarna för att starta om din Windows 10-enhet.

Obs! Se till att inget är öppet eller osparat innan du fortsätter, eftersom den här processen automatiskt stänger alla öppna program.

1. Tryck på Windows-knappen på enheten eller tangentbordet eller välj Windows-ikonen i det nedre vänstra hörnet på huvudskärmen.
  2. Välj Ström och sedan Starta om nu.

När din Windows 10-enhet har startats om kan du logga in igen och starta om ditt spel.

Lösning 3: Kontrollera om det finns uppdateringar av Windows-programvaran och drivrutinerna till din enhet.

Om ditt spel låser sig eller inte svarar kan det finnas en uppdatering tillgänglig för Windows 10-enhetens maskinvara.

Mer information om hur du kontrollerar om enheten har de senaste programvaruuppdateringarna, inklusive videodrivrutiner, finns i Så här skaffar du den senaste programvaran och de senaste drivrutinerna till din Windows 10-enhet.

Lösning 4: Kontrollera systemkraven för spelet

En del spel har specifika minimisystemkrav för att din Windows 10-enhet ska kunna spela dem utan problem. Om ditt spel låser sig eller inte svarar kontrollerar du att den enhet du använder kan köra spelet utan problem.

Mer information om hur du kontrollera systemkraven för ditt spel finns i Så här tar du reda på om ett spel fungerar på din Windows 10-enhet.

Lösning 5: Kontrollera din nätverksanslutning

Om spelet kräver en onlineanslutning kan det bli problem om du förlorar anslutningen medan du spelar spelet. Normalt sett meddelar spelet om nätverksanslutningen förloras.

Så här kan du kontrollera om du fortfarande är ansluten:

1. Tryck på Windows-knappen på enheten eller tangentbordet eller välj Windows-ikonen i det nedre vänstra hörnet på huvudskärmen.
  2. Välj Inställningar och sedan Nätverk och Internet.
  3. Kontrollera att det står Ansluten vid det nätverk du är ansluten till.

Om det inte står Ansluten vid nätverket eller om du har anslutningsproblem bläddrar du ned till slutet på sidan och väljer Nätverks- och delningscenter. Där väljer du Felsök problem och följer instruktionerna.

Lösning 6: Logga in som en annan användare

Ibland kan spelets prestanda och stabilitet påverkas av skadade profildata på Windows 10-enheten. Du kan kontrollera dina profildata genom att försöka spela samma spel med ett annat konto. Så här gör du:

1. Tryck på Windows-knappen på enheten eller tangentbordet eller välj Windows-ikonen i det nedre vänstra hörnet på huvudskärmen.
  2. Välj ditt kontonamn i övre vänstra hörnet på menyn och välj sedan Växla konto.
  3. Logga in med ett annat konto än det du använde.
  4. Starta om spelet och se om det fungerar korrekt.

Lösning 7: Reparera eller installera om spelet

Ibland kan spelfiler skadas eller ändras om du har skadliga program eller kör en spelmodifiering på enheten. Om ditt spel låser sig eller inte svarar kan du avinstallera och ominstallera spelet. Då tas spelfilerna bort och ersätts.

Om du vill veta mer om hur du avinstallerar och ominstallerar spel följer du anvisningarna i Så här avinstallerar och ominstallerar du ett spel på Windows 10 och sedan provar du att spela spelet igen.

Lösning 8: Kontrollera om ditt konto har spärrats från ett spel

Spelutvecklarna kan bygga in spelspecifik säkerhet i sina titlar och säkerställa att deras community-policyer följs så att spelet blir rättvist och alla visar respekt. Om du inte längre kommer åt ett visst spel kan det vara resultatet av en spelspecifik avstängning. Eftersom alla spel är olika kan metoden för hur du meddelas om en avstängning variera beroende på utvecklare. För specifik information om en spelavstängning kontaktar du spelets utvecklare eller utgivare.

Om ditt spel fortfarande låser sig eller slutar svara går du till sidan Windows 10-spel för att se en lista över alla speltitlar. Om det är ett spel som Microsoft har gett ut kan du se spelspecifik information samt länkar till community-sidor där kända avbrott och inloggningsproblem visas. Om det är ett spel från tredje part hittar du direktlänkar till deras service- och community-sidor.