Felsöka problem med ljud och video på Windows Phone 10

Använd informationen på den här sidan för att felsöka ljud- eller videoproblem i spelen på din Windows 10-enhet.

Felsöka ljudproblem

Om du har problem med ljudet i ett spel på din Windows 10-enhet kan du prova följande:

Lösning 1: Kontrollera att ljudet inte är avstängt

En del spel körs i helskärmsläge, så du kan inte se aktivitetsfältet. Så här kontrollerar du att ljudet inte är nedskruvat eller avstängt:

1. Tryck på Windows-knappen på Windows 10-enheten eller tangentbordet eller välj Windows-ikonen i det nedre vänstra hörnet av huvudskärmen.
  2. I aktivitetsfältet trycker du på volymikonen och kontrollerar att volymen är inställd på mer än 0 och att ljudet inte har stängts.

Lösning 2: Kontrollera anslutningen

Om du använder hörlurar, högtalare eller något annat ljudtillbehör och du hör ett sprakande eller förvrängt ljud kanske tillbehöret inte är rätt anslutet. Prova att koppla bort tillbehöret från Windows 10-enheten och sedan koppla in det igen för att se om det hjälper. Om du bara hör förvrängt ljud med just det tillbehöret kan det vara fel på det och du kan behöva byta ut det.

Lösning 3: Kontrollera och koppla bort eventuella ljudtillbehör

Om du har något annat ljudtillbehör som du inte använder kopplat till enheten kan ljudet gå till det tillbehöret. Kontrollera om du kan höra något ljud från det tillbehöret. Koppla bort alla sådana tillbehör och kontrollera sedan om det kommer ljud ur den primära enhetens högtalare.

Lösning 4: Kör ljudfelsökningsguiden i Windows

1. Tryck på och håll ned volymikonen i aktivitetsfältet.
    Obs! Du kan också högerklicka på volymikonen.
  2. Välj Felsök ljudproblem och följ instruktionerna.

Lösning 5: Kontrollera om det finns Windows-uppdateringar

Ett ljudproblem kan uppstå om du inte har de senaste ljuduppdateringarna. Om du vill se om det finns uppdateringar går du till Så här skaffar du den senaste programvaran och de senaste drivrutinerna till din Windows 10-enhet.

Lösning 6: Kontrollera med tillverkaren om det finns kända problem och uppdateringar

Din Windows 10-enhet är beroende av din ljudmaskinvara. Dessa komponenter är beroende av programvara som kallas drivrutiner för att fungera. Drivrutinerna uppdateras kontinuerligt så även om din maskinvara är helt ny är det bra att söka efter eventuella uppdateringar. Gör så här:

1. Tryck på Windows-knappen på Windows 10-enheten eller tangentbordet eller välj Windows-ikonen i det nedre vänstra hörnet av huvudskärmen.
  2. Gå till Sök, skriv "dxdiag.exe" och välj sedan körkommandot dxdiag i listan med resultat, eller tryck på Retur.
  3. Obs! När diagnostikverktyget för DirectX öppnas visas en förloppsindikator nere till vänster i fönstret så att du kan se när informationen har lästs in.

4. På fliken Ljud tittar du efter ljudenhetens leverantör eller tillverkare och noterar namn, modell och ljuddrivrutinens versionsnummer.
  5. Öppna en webbläsare och sök efter tillverkarens webbplats.
  6. Följ anvisningarna för att söka efter din specifika ljudenhet och kontrollera om det finns tillgängliga uppdateringar du kan installera.

Felsöka video- eller bildskärmsproblem

Om du har video- eller bildskärmsproblem när du spelar på din Windows 10-enhet kan du prova följande:

Lösning 1: Kontrollera bildskärmsanslutningarna

Om du använder en extern bildskärm kontrollerar du att den är ordentligt inkopplad. En dålig anslutning kan orsaka problem.

Lösning 2: Kontrollera bildskärmsinställningarna

Använd de rekommenderade bildskärmsinställningarna för din Windows 10-enhet. Så här kontrollerar du inställningarna:

1. Tryck på Windows-knappen på Windows 10-enheten eller tangentbordet eller välj Windows-ikonen i det nedre vänstra hörnet av huvudskärmen.
  2. Välj Inställningar och välj sedan System.
  3. På fliken Bildskärm bläddrar du ned till slutet och väljer Avancerade skärminställningar.
  4. Se till att den inställning som står intill Upplösning är den bästa för din Windows 10-enhet.
    Obs! Ordet "Rekommenderad" visas bredvid den optimala bildskärmsinställningen.

Lösning 3: Kontrollera om det finns Windows-uppdateringar

Video- eller bildskärmsproblem kan uppstå om du inte har de senaste Windows-uppdateringarna. Se Så här skaffar du den senaste programvaran och de senaste drivrutinerna till din Windows 10-enhet.

Lösning 4: Kontrollera med bildskärmstillverkaren om det finns kända problem och uppdateringar

Din Windows 10-enhet är beroende av din videomaskinvara. Dessa komponenter är beroende av programvara som kallas drivrutiner för att fungera. Drivrutinerna uppdateras kontinuerligt så även om din maskinvara är helt ny är det bra att söka efter eventuella uppdateringar. Gör så här:

1. Tryck på Windows-knappen på Windows 10-enheten eller tangentbordet eller välj Windows-ikonen i det nedre vänstra hörnet av huvudskärmen.
  2. Gå till Sök, skriv dxdiag.exe och välj sedan körkommandot dxdiag i listan med resultat, eller tryck på Retur.
  3. Obs! När diagnostikverktyget för DirectX öppnas visas en förloppsindikator i fönstrets nedre vänstra hörn så att du kan se när informationen har lästs in.

4. På fliken Bildskärm tittar du efter bildskärmsenhetens leverantör eller tillverkare och noterar namn, modell och bildskärmsdrivrutinens versionsnummer.
  5. Öppna en webbläsare och sök efter tillverkarens webbplats.
  6. Följ anvisningarna för att söka efter din specifika bildskärmsenhet och kontrollera om det finns tillgängliga uppdateringar.

Om du fortfarande har problem med ljud eller video går du till community-forumen för Windows 10 för att få hjälp.