Felsöka prestanda- och stabilitetsproblem med datorspel

Grundläggande felsökning

Om ett visst spel inte fungerar som det ska på en viss dator kan det bero på flera olika saker. Precis som att varje spel är unikt, är varje dator unik.

Om du har problem med att köra ett spel på din dator kan du prova med lösningarna nedan.

Du kan också prova att ställa en fråga i Windows forum.

Kör felsökaren för Windows Store-appar

Om du får problem med en spelapp eller inte kan öppna Store kan du försöka köra felsökaren för Windows Store-appar. Den kan automatiskt identifiera och åtgärda en del problem med appar och butiken. Den finns bara på engelska, men den fungerar på datorer oavsett språk.

Hämta viktiga eller kritiska Windows-uppdateringar

• Kör Windows Update för att ladda ned viktiga eller kritiska uppdateringar till din dator.
  • Avgör vilken version av DirectX som passar din dator. Gå till webbsidan Vilken version av DirectX finns på din dator.
  • Kontrollera att du använder senaste Java-versionen. Starta appen (eller programmet) Java och tryck eller klicka på fliken Update på Javas kontrollpanel. Tryck eller klicka sedan på Update Now.

Uppdatera dina spel

Kontrollera att du laddat ned den senaste versionen av dina spel. Oftast innebär uppdateringar att problem från äldre versioner åtgärdats.

• I Windows 8 går du till startskärmen och öppnar Store-panelen. Om ett nummer visas måste så många appar på datorn uppdateras. Ditt spel kan finnas med i listan. I appen Store trycker eller klickar du på numret i det övre högra hörnet och följer anvisningarna för att uppdatera appen.
  • I Windows 7, Windows Vista och Windows XP kontrollerar du i själva spelet om det finns ett uppdateringsalternativ. Eller så söker du på tillverkarens webbplats.

Kontrollera systemkraven

När du köper eller felsöker ett datorspel kontrollerar du först att din dator uppfyller de lägsta systemkraven för spelet. Alla spel har olika krav, men datorspel använder oftast mer ”kräm” än andra applikationer och ställer särskilt stora krav på dina video- och ljudkomponenter.

Kontrollera att datorn har god ventilation

En överhettad dator kan ofta låsa sig. Spel använder mer ström än de flesta andra appar och program, vilket genererar mer värme. Kontrollera att datorn har god ventilation (att inget ligger runt datorn) och att ventilationsöppningarna inte är blockerade.

Obs! En CPU eller ett videokort som körts för snabbt kan också leda till överhettning.

Koppla från alla icke-nödvändiga externa enheter

Du kan ha andra enheter anslutna till datorn (t.ex. webbkamera, extern hårddisk, kortläsare eller USB-enhet). Varje enhet drar ström från datorn, vilket kan leda till strömbrist. Om strömförsörjningen inte uppfyller datorns behov kan datorn låsa sig.

Justera grafik- och ljudinställningarna

Trots att många spel går att spela på flera olika datorer så kräver många av dem avancerad grafik- och ljudmaskinvara för att fungera bra när upplösning och inställningar är satta till högsta nivå. Att skala ned dina grafik- och ljudinställningar kan göra att spelet fungerar bättre och mer stabilt på datorn.

Alla spel är olika, men här följer några vanliga inställningar som du kan överväga:

• Kantutjämning (FSAA) – Att stänga av eller sänka detta från den högsta inställningen kan göra stor skillnad, med resultatet att grafikupplevelsen blir lite sämre.
  • Upplösning – Ju högre upplösning desto mer får grafikprocessorn arbeta. Att minska upplösningen kan ha positiv inverkan samtidigt som grafikkvaliteten försämras marginellt.
  • Skuggor – Enkla skuggor är enklare att rita. Att stänga av skuggorna helt är allra enklast.
  • Strukturer/Detaljer – Mindre detaljstrukturer blir inte lika skarpa men gör det lättare för ditt system att hantera spelet.
  • Surroundljud – Genom att inaktivera surroundljudet minskar påfrestningen på dina ljudkomponenter.

Ladda ned och installera de senaste drivrutinerna för dina grafik- och ljudkomponenter

Datorspel är beroende av grafik- och ljudkomponenterna. Dessa komponenter är beroende av programvara som kallas drivrutiner för att fungera. Drivrutinerna uppdateras kontinuerligt så även om din maskinvara är helt ny är det bra att söka efter eventuella uppdateringar. Det finns olika sätt att göra uppdateringar:

• Kör Windows Update för att ladda ned de senaste drivrutinerna som certifierats av Microsoft – det enklaste och mest pålitliga alternativet.
  • Kontakta din dator- eller maskinvarutillverkare för information om de senaste drivrutinerna – det bästa alternativet för bärbara datorer och minidatorer.
  • Ladda ned en referensdrivrutin till din maskinvara – det bästa alternativet för avancerade användare och skräddarsydda datorer.