Uppdatera medieinformation i din Zune-samling

Obs! Tjänsten Zune är avstängd från och med 15 november 2015. Detta kan orsaka fel om du försöker strömma eller ladda ned innehåll eller uppdatera tjänsten.

Översikt

Om det finns musik- eller videofiler med saknad eller felaktig information i din Zune-samling använder du Zune Music + Video-programvaran för att fixa det. Du kan även ställa in programvaran till din medieinformation automatiskt. Så här gör du.

Uppdatera saknad eller felaktig mediainformation för importerad musik

När du importerar musik eller rippar CD:ar i Zune Music + Video-programvaran, fylls medieinformation vanligtvis i automatiskt. Ibland kan du emellertid hitta saknade eller felaktiga låttitlar, spårnummer, artistnamn eller albumtitlar. Du kanske också vill kategorisera genren på annat sätt. Här följer två olika sätt att uppdatera och korrigera medieinformationen i din samling.

Leta reda på och uppdatera albuminformation

Om du vill fylla i ett albums fullständiga metadata (utgivningsår, albumomslag, genre osv.) automatiskt söker du efter informationen online:

1. Öppna Zune-programvaran. Högerklicka på det album du importerade i din musiksamling och klicka sedan på Leta reda på albuminfo.
  2. Skriv in ett artist- eller albumnamn och klicka sedan på Sök.
  3. Markera lämpligt album från resultaten och klicka sedan på Nästa. På så sätt matchar du låttitlarna med albumspåren.
  4. Om du inte hittar albumet går du tillbaka till fönstret Leta reda på albuminformation i steg 1 och klickar sedan på Redigera information för att fylla i CD-informationen manuellt.

Uppdatera musik- och videoinformation

För att uppdatera information för musik och videos, hitta låten, albumet eller videon i din samling högerklicka du på objektet och väljer sedan Redigera. Från redigeringsfönstret kan du skriva in allt från genre och titel till utgivningsdatum, låtnummer och låtskrivare.

Lägg till eller uppdatera albumomslag

Om du vill lägga till eller uppdatera albumomslaget letar du reda på konstverket manuellt genom att söka efter filen på datorn.

1. Högerklicka på ett album i din musiksamling och klicka på Uppdatera albumomslag.
  2. Leta reda på och välj en bild från en plats på datorn och klicka sedan på Öppna. Du kommer direkt att se det nya albumomslaget.

Dra dina media till rätt mappar

Ett av de bästa sätten att rensa i musiksamlingen är att dra artister, låtar, album genrer till rätt plats. Du kan till exempel slå ihop ”Dave Matthews” med ”The Dave Matthews Band” om du vill se alla album i en artistvy. Du kan också dra album till artister, låtar till album, album till genrer, genrer till genrer osv. för att uppdatera din information.

Dina bilder

Foton är grupperade i Bilder och importerade från din dator till mappar som är namngivna på samma sätt som på datorn.

• Om du vill byta namn på en mapp högerklickar du på mappen, väljer Byt namn och skriver in det nya namnet.
  • Du omordnar bilder och mappar genom att öppna en mapp och sedan dra en bildfil till en annan mapp i din albumlista.

Ställ in Zune för att automatiskt uppdatera medieinformation

När du importerar musik eller rippar CD:ar i Zune-programvaran, fylls medieinformation vanligtvis i automatiskt genom att data hämtas från Internet. Du väljer själv om du vill tillåta detta och hur befintlig medieinformation ska hanteras. Så här kommer du igång:

1. Klicka på Inställningar längst upp på skärmen och sedan Programvara längst upp till vänster
  2. Under Medieinfo bestämmer du hur Zune Music + Video ska hantera låtinformation.
  3. Om du vill använda Internet för att uppdatera låtinformation i Zune-programvaran väljer du Uppdatera albumomslag och metadata automatiskt och sedan något av följande:
    • Lägg endast till saknad information. Information läggs endast till för objekt som saknar data.
    • Ersätt all medieinformation. Befintlig information ersätts med ny information från Internet.

Om det inte finns någon information visas allmän spårinformation (spår 1, spår 2, osv.). Om informationen saknas på grund av att din dator inte var ansluten till Internet när du rippade din CD bör den endast visas för nyligen rippade låtar så snart du anslutit till Internet. Om den fortfarande in visas kan du manuellt uppdatera saknad eller felaktig mediainformation.

Uppdatera medieinformation för videos

Så här gör du för att lägga till eller uppdatera videokategori, titel, genre, beskrivning och utgivningsdatum för dina videofiler.

1. Öppna Zune-programvaran. Högerklicka på ett objekt i din videosamling och klicka sedan på Redigera.
  2. Ändra informationen och klicka sedan på OK för att spara den.