Om DRM-skyddade musik- och videofiler i Zune-programvaran och Xbox Music

Obs! Tjänsten Zune är avstängd från och med 15 november 2015. Detta kan orsaka fel om du försöker strömma eller ladda ned innehåll eller uppdatera tjänsten.

Översikt

Oftast är den media du laddar ned från en onlinetjänst skyddad med Digital Rights Managed (DRM)-teknik. Skyddade media kommer med en licens innehållande användarrättigheter som anger hur du kan använda innehållet. Användarrättigheter för en låt kan till exempel tillåta att du spelar låten på en dator och synkroniserar den till ett visst antal enheter, men de låter dig inte bränna låten på en CD eller spela upp den på en annan dator.

Lär dig mer om DRM-skyddade media och hur de fungerar med Xbox Music och Zune-programvaran.

På den här sidan

DRM och Zune marknadsplats

Obs! Zune-marknadsplatsen är inte tillgänglig i alla länder eller regioner.

Vissa media du köper från Zune-marknadsplatsen är skyddade och med köpta media följer oftast en permanent licens. MP3-filer är dock ”DRM-fria”, vilket betyder att de inte är DRM-skyddade. Det finns inga restriktioner för hur dessa filer får användas eller distribueras.

Ta reda på om en låt är DRM-skyddad

1. I Zune Music + Video-programvaran går du till Collection, sedan Music och därefter klickar du på Songs.
  2. Högerklicka på kolumnrubriken och klicka på Choose Columns.
  3. Välj Content Type för att visa innehållstypen bredvid varje låt (filer utan DRM-skydd visas t.ex. som ”DRM-fria”).

Kontrollera om en videofilm är DRM-skyddade

1. I Zune Music + Video-programvaran går du till Collection, Videos och klickar sedan på All.
  2. Klicka på rubriken Videos tills det står Videos By Content Type för att visa dina videofilmer efter
  3. innehållstyp.

DRM och Xbox Music Pass

Obs! Music Pass och Zune-marknadsplatsen är inte tillgängliga i alla länder eller regioner.

All musik du laddar ned som del av en Xbox Music Pass (som innefattar Zune Music Pass) är DRM-skyddad. Medan ditt pass är giltigt:

• Du kan ladda ned musik till din dator och synkronisera musik till din Zune-spelare eller Windows Phone.
  • Du kan spela upp musik med Xbox Music Pass ett obegränsat antal gånger.
  • Du kan inte bränna musik till en CD.

Licenser

Licenser måste uppdateras periodiskt, så kom ihåg att ansluta den dator som har dina Xbox Music Pass-artiklar till Zune-marknadsplatsen minst en gång varannan vecka så att Zune Music + Video kan förnya dina licenser. Om du synkroniserar skyddade låtar till en enhet måste du synkronisera med jämna mellanrum för att förnya även dessa licenser.

Om dina licenser går ut kommer du inte kunna lyssna på skyddade låtar förrän du återställt användarrättigheterna. Om ditt Xbox Music Pass går ut kommer till exempel licenserna för Xbox Music Pass-artiklarna att löpa ut och då måste du förnya dem innan du kan spela musik med Xbox Music Pass igen.

Mer om användarrättigheter för media och Zune Music + Video

Obs! Zune-marknadsplatsen är inte tillgänglig i alla länder eller regioner.

I de flesta fall laddar Zune Music + Video-programvaran ned användarrättigheter till dig. I de fall det inte går kommer programvaran att informera dig om andra alternativ. Följ bara anvisningarna som visas.

• Om Zune Music + Video stöter på problem kommer en informations- eller felmeddelanderuta att visas bredvid den skyddade låten eller videon. Om en av knapparna visas klickar du på den eller vilar muspekaren över den för att få mer information.
  • Om Zune Music + Video skickar dig vidare till Zune-marknadsplatsen kan det krävas att du anger användarnamn och lösenord för att fortsätta. Zune-marknadsplatsen kan kräva att du uppdaterar din faktureringsinformation eller att du betalar en avgift för att ladda ned ytterligare användarrättigheter, som t.ex. rätten att bränna låtar till en CD.
  • Om ett felmeddelande visas som säger att du inte har användarrättigheter till en låt kan du återställa rättigheterna via Zune-marknadsplatsen, givet att du köpt eller laddat ned låten från Zune-marknadsplatsen och att du tidigare haft rättigheterna.

Användarrättigheter för Zune-marknadsplatsen

Obs! Music Pass och Zune-marknadsplatsen är inte tillgängliga i alla länder eller regioner.

Användarrättigheter för innehåll du köper

• Som standard ges DRM-skyddat innehåll som köpts från Zune-marknadsplatsen fem datorlicenser per prenumerant och obegränsat med enhetssynkroniseringar. I vissa fall kan ytterligare licenser finnas tillgängliga om du använder alla fem standardlicenserna. Om du vill ha tillgång till ytterligare innehållslicenser kontaktar du Xbox-supporten.
  • En licens kommer automatiskt att användas vid följande scenarier:

• Innehållet laddas ned och spelas på en dator för första gången.
    • Betydande maskinvaruändringar görs på den befintliga datorn.
    • Windows Media DRM-komponenterna återställs.
  • Du har rätt att bränna (kopiera) DRM-skyddad musik som du köpt och spellistor som innehåller DRM-skyddat innehåll som du köpt till en CD eller DVD för privat, icke-kommersiell bruk. Det finns ingen gräns för hur många gånger du kan bränna en låt. En spellista får du dock bara bränna högst sju gånger.
  • Obs! MP3-formatet innehåller inte DRM och omfattas därför inte av dessa restriktioner.

• TV-videor:
    • Kan inte brännas på en CD eller DVD.
    • Omfattar inte ”skicka-rättigheter” mellan enheter.
    • Kan inte streamas från en enhet till en Xbox 360-konsol.

Användningsregler för innehåll du inte kan skaffa med ett Xbox Music Pass eller ett Zune Music Pass

• Med ett Zune Music Pass kan du streama eller ladda ned innehåll och synka ditt bibliotek till högst tre behöriga datorer eller enheter.
  • Med ett Xbox Music Pass kan du streama eller ladda ned innehåll och synka ditt bibliotek till högst fyra behöriga datorer eller enheter.
  • Du måste logga in på Zune-marknadsplatsen minst var 30:e dag för att uppdatera de digitala licenser som hör till varje Music Pass-artikel.
  • Om du har överfört Music Pass-innehåll till en Zune-enhet måste du ansluta enheten till en behörig dator och logga in på Zune-marknadsplatsen för att uppdatera enheten minst var 30:e dag.
  • Du kan bara spela upp prenumerationsinnehåll så länge som du har ett Music Pass. Om ditt pass går ut kan du inte spela upp Music Pass-innehåll som du har laddat ned tidigare.
  • Du kan inte bränna prenumerationsinnehåll eller spellistor som har Music Pass-innehåll till en CD. Du kan dock köpa innehåll från Zune-marknadsplatsen separat.
  • MP3-filer går inte att ladda ned med ett Xbox Music Pass.

Obs! Köpt innehåll upphör inte att gälla när din prenumeration upphör.

Mer information finns i Användningsvillkor för Xbox Live (som innehåller villkoren för Zune).

Om du vill ha mer information om det som behandlas i den här artikeln trycker du på F1 på tangentbordet medan Zune-programvaran körs så att hjälpfilen för Zune visas.

Vanliga frågor

Obs! Music Pass och Zune-marknadsplatsen är inte tillgängliga i alla länder eller regioner.

Vad är DRM?

DRM står för Digital Rights Management. DRM-tekniken används av innehållsleverantörer, till exempel onlinebutiker, för att styra hur digitala musik- och videofiler används och distribueras. Onlinebutiker säljer och hyr ut DRM-skyddad musik och film med användarrättigheter som styr hur innehållet får användas. Zune Music + Video-programvaran, Zune-enheter och Zune-marknadsplatsen stöder och använder Windows Media Digital Rights Management.

Vad är en skyddad låt eller en skyddad film?

En skyddad låt eller film är en fil som använder DRM-skydd. För att kunna spela upp den skyddade låten eller filmen måste du ha rätt användarrättigheter.

Spelar Zune alla skyddade filer?

Nej. Zune-programvaran och -enheterna spelar bara upp kopieringsskyddade musikfiler från Zune-marknadsplatsen.

Vad är användarrättigheter?

Medieanvändarrättigheter, även kallat licenser, är tillstånd att använda en skyddade låt eller skyddad film på ett visst sätt. Innehållsleverantörer kan i användarrättigheterna ange hur du kan använda det skyddade innehåll du skaffar från dem. Zune-marknadsplatsen kan exempelvis ge följande medieanvändarrättigheter för innehåll:

• Uppspelningsrättigheter – rätten att spela upp material på datorn.
  • Bränningsrättigheter – rätten att bränna material till en CD eller DVD.
  • Synkningsrättigheter – rätten att synka material till din Zune-enhet.
  • Sändrättigheter – rätten att skicka innehållet till en annan Zune-enhet.

Exempel på kopieringsskyddat innehåll på Zune-marknadsplatsen

• Musik i .WMA-format
  • Xbox Music Pass-innehåll
  • TV-video

Exempel på kopieringsfritt innehåll på Zune-marknadsplatsen

• Musik i .MP3-format
  • Musik- och videopoddsändningar

Vad är en licens?

En licens är ett annat namn på användarrättigheter. Som standard ges DRM-skyddat innehåll som köpts från Zune-marknadsplatsen fem datorlicenser och obegränsat med enhetssynkroniseringar. I vissa fall kan ytterligare licenser finnas tillgängliga om du använder alla fem standardlicenserna för datorer. Om du vill få ytterligare licenser för innehåll utfärdade måste du kontakta Xbox-supporten. En licens kommer automatiskt att förbrukas vid följande scenarier:

• Innehållet laddas ned och spelas på en dator för första gången.
  • Operativsystem installeras igen på datorn.
  • Betydande maskinvaruändringar görs på den befintliga datorn.
  • DRM-komponenten har återställts.

Lagras medieanvändarrättigheter i musik- eller videofilen?

Nej. Medieanvändarrättigheterna lagras på datorn åtskilt från dina musik- eller videofiler.

Hur används användarrättigheterna på Zune-programvaran?

När du försöker använda skyddad låt eller film kontrollerar Zune-programvaran om du har giltiga medieanvändarrättigheter för den aktuella filen. Om användarrättigheterna medger att du använder filen utför Zune denna åtgärd åt dig.

Om Zune inte hittar giltiga användarrättigheter för filen, eller om rättigheterna inte ger dig tillstånd att utföra åtgärden, utför inte Zune åtgärden. Vanligtvis visas ett felmeddelande om varför åtgärden inte utfördes. Du kan även kontrollera filens egenskaper i Zune-programvaran om du vill visa information om innehållets DRM-rättigheter.