Spela, lägga till och ta bort media i din Zune-samling.

Översikt

I din Zune-samling har du tillgång till alla dina mediefiler. Där kan du spela upp en låt, titta på bilder, bränna en CD eller synkronisera innehåll till din Windows Phone 7 eller Zune-spelare.

Lösningar

Gå till din samling i Zune-programvaran

1. Öppna Zune-programvaran och klicka sedan på Collection högst upp på skärmen.
  2. Klicka på det område i samlingen du vill se, till exempel Videos.

Du kan också bläddra bland dina organiserade filer genom att klicka på menyalternativen i övre högra delen av skärmen.

Lägg till media från datorn till din samling

Första gången du installerar Zune Music + Video-programvaran lägger den automatiskt till musik, videos och bilder från din dator till samlingen så länge de är i ett format som stöds.

Zune organiserar allt innehåll från datorn i Windows-biblioteket (om du använder Windows 7 eller Windows 8) eller som övervakade mappar (om du använder Windows Vista eller Windows XP). Zune-programvaran lagrar i själva verket inte medieinnehåll från din dator och flyttar inte runt några mappar. Zune övervakar i stället hur mapparna är organiserade och ger dig tillgång till dem allt eftersom du ordnar dem.

Lägg till eller ta bort övervakade mappar från ditt Zune Windows-bibliotek (Windows 7 och Windows 8)

1. I Zune-programmet klickar du på Settings längst upp på skärmen, Software i övre vänstra hörnet och sedan på Collection i vänsterkolumnen.
  2. Klicka på Manage bredvid den medietyp du vill ha.
  3. Så här lägger du till en mapp i ditt Zune-bibliotek:

1. I fönstret Music Library Locations klickar du på Add.
    2. Ett fönster dyker upp och du kan leta på datorn efter den mapp du vill lägga till. När du hittat mappen klickar du på Include folder och sedan på OK. Mappen läggs nu till i ditt Zune-bibliotek.
    3. Obs! Om en mapp innehåller blandade medietyper måste mappen läggas till varje medietyp i ditt bibliotek. Om du till exempel har bilder och videos från digitalkameran i samma mapp måste den mappen läggas till i både Bilder och Videos.

Så här tar du bort en mapp från ditt Zune-bibliotek:

1. Från fönstret Music Library Locations markerar du de övervakade mappar du vill ta bort från ditt bibliotek.
    2. Klicka på Ta bort och sedan på OK. Zune tar bort artiklarna i den mappen från din samling men mappen och dess innehåll tas inte bort från datorn.

Hantera mappar separat från Windows-bibliotek (Windows 7 och Windows 8)

Om du använder Windows 7 eller Windows 8, visas allt från Windows Music-biblioteken också i din Zune-musiksamling. Du kan dock avbryta den här automatiska standardlänken mellan Zune och Windows-biblioteket och specificera exakt vilka mappar du vill att Zune övervakar och gör tillgängliga för dig. Låt oss till exempel säga att ditt bibliotek innehåller en mapp med ljudfiler som du inte vill ha med i din Zune-samling. Du kan välja om Zune ska hantera alla media utan att automatiskt ta med allt i Windows-biblioteken och du kan också välja exakt vilka musikmappar som ska övervakas.

Hantera Zunes övervakade mappar separat från Windows 7-biblioteken

1. I Zune Music + Video-programvaran klickar eller trycker du på Settings längst upp på skärmen, klicka eller tryck på Software längst upp till vänster på skärmen och sedan på Collection.
  2. Rulla ned och klicka eller tryck på Manage Separately. Du ser nu skärmen för övervakade mappar där du kan lägga till och ta bort mappar (i stället för Windows-biblioteken).
  3. Om du vill gå tillbaka till den mer automatiska hanteringen av Windows-biblioteken går du till din samling (klicka eller tryck på Settings, Software, Collection) och rulla sedan ned och klicka eller tryck på Align Folders.

Obs! Om du använder Windows XP eller Windows Vista hanterar Zune redan dina mappar separat.

Lägg till eller ta bort övervakade mappar från din samling (Windows Vista, Windows XP)

1. I Zune Music + Video-programmet klickar du på Settings längst upp på skärmen, Software i övre vänstra hörnet och sedan på Collection i vänsterkolumnen.
    • DU lägger till en mapp genom att klicka på Add folder bredvid den genre du vill lägga till, letar reda på mappen bland dina datorfiler och klickar sedan på OK.
    • Obs! Om en mapp innehåller blandade medietyper måste mappen läggas till varje medietyp i ditt bibliotek. Om du till exempel har bilder och videos från digitalkameran i samma mapp måste den mappen läggas till i både Bilder och Videos.

• Du tar bort en mapp genom att klicka på Remove bredvid den mapp du vill ta bort och klickar sedan på OK. Zune tar bort mappinnehållet från din samling men inte från datorn.
    • Om du vill ändra standardmappen där Zune spara alla medieartiklar (t.ex. musik du rippar från CDs), rullar du ned till Zune folders, klickar på Change Folder bredvid medietypen, letar reda på mappen och klickar sedan på OK.
    • Obs! Vi rekommenderar inte att du använder en extern enhet (t.ex. en USB-enhet) som plats för dina Zune-mappar. Om du gör det kan problem och fel uppstå om enheten inte är tillgänglig eller om antivirusprogram körs.

Lägg till media från Zune-marknadsplatsen till din samling

Köpa innehåll

När du köper en video eller app från marknadsplatsen laddas mediefilerna ned till din dator och läggs sedan till i din samling. De organiseras efter genre.

Ladda ned innehåll

Om du har ett Zune Music Pass eller ett Xbox Music Pass läggs videos till i din samling när du laddar ned dem från Zune-marknadsplatsen till datorn. Du kan spela upp dessa videos och filer så länge din Zune Music Pass- eller Xbox Music Pass-prenumeration är giltig. (Videos som du strömmar och som inte laddas ned läggs inte till i din samling.)

Gör så här för att lägga till media från marknadsplatsen:

1. Öppna Zune-programvaran och klicka sedan på Marketplace högst upp på skärmen.
  2. Klicka på den medietyp du letar efter, t.ex. musik, videos eller appar.
  3. Du kan bläddra tills du hittar något du vill lägga till i din samling. Du kan också söka efter en särskild artikel och sedan läggar till den i din samling.

Lägg till musik från dina CDs till samlingen

Rippa CDs till din samling

1. Sätt in en ljud-CD i CD-enheten med Zune-programmet öppet. När CD-ikonen visas klickar du på den och en låtlista visas.
  2. Avmarkera kryssrutan bredvid alla låtar du vill rippa.
  3. Klicka på Start rip.

Om du sätter in CD:er i flera CD-enheter på datorn visas de i övre vänstra hörnet av CD-fönstret. Klicka på den CD som du vill rippa.

Justering av ljudkvalitet för rippad musik

Du kan justera kompressionskvaliteten som används under rippningen och utjämna mellan kvalitet och filstorlek. Om du är osäker på vilka inställningar du ska välja testar du att rippa med olika format och bithastigheter och sedan spela upp filerna. Gör så här:

1. Från Zune-programvaran klickar du på Settings längst upp på skärmen, Software i skärmens övre vänstra hörn och sedan på Rip i listan till vänster.
  2. Gör dina val i menyerna Audio format och Audio quality.

Lägg till media från en extern hårddisk

Du kan lägga till media från externa enheter, inklusive USB- och flashminnen, till din Zune-samling. Så här gör du:

1. Anslut den externa enheten till datorn och leta efter ett tecken på att enheten är påslagen.
  2. I Zune-programvaran klickar du på Settings längst upp på skärmen, på Software i skärmens övre vänstra hörn och sedan på Collection i listan till vänster.
  3. Om du använder Windows 7 eller Windows 8 klickar du på Manage bredvid den genre du vill ha och bläddrar sedan fram till din externa hårddisk där du väljer de mappar du vill lägga till i din samling.

Om du använder Windows Vista eller Windows XP klickar du på Add folders bredvid den genre du vill ha och bläddrar sedan fram till din externa hårddisk där du väljer de mappar du vill lägga till i din samling.

Obs! Om en mapp innehåller blandade medietyper måste mappen läggas till varje medietyp i ditt bibliotek. Om du till exempel har bilder och videos från digitalkameran i samma mapp måste den mappen läggas till i både Bilder och Videos.

Spela upp din samling på Xbox 360

Genom att konfigurera så att allt fungerar på ett kabelanslutet eller trådlöst hemmanätverk kan du strömma din Zune-samling av musik, videos och bilder till din TV och stereo med hjälp av din Xbox 360. Du styr allt med Xbox 360-handkontrollen eller Xbox 360-fjärrkontrollen. Så här gör du:

1. Kontrollera att din Xbox 360 är ansluten till hemmanätverket.
    • Gå till Settings från Xbox Dashboard och välj sedan System.
    • Välj Network Settings.
    • Om din Xbox inte är ansluten till hemmanätverket väljer du Configure Network och följer anvisningarna på skärmen.

2. Dela din Zune-samling på datorn med din Xbox 360.
    1. I Zune-programvaran går du till Settings, Software och sedan till Xbox 360.
    2. Välj de mediesamlingar du vill strömma till din Xbox (video eller bilder).
    3. Ange ett namn på samlingen.
    4. Välj om du vill dela din Zune-samling med alla Xbox 360-konsoler i ditt hemmanätverk eller bara med de konsoler du väljer.
    5. Klicka på OK.
  3. Kontrollera att mediedelning är aktiverad på datorn.
  4. För Windows 7 och Windows 8:

Obs! Du måste ha en hemgrupp konfigurerad i ditt hemmanätverk för att kunna följa de här stegen.

1. Om du använder Windows 7: Klicka på Start, skriv hemgrupp i sökrutan och klicka sedan på Hemgrupp.
    2. Om du använder Windows 8: Skriv Kontrollpanel från Start-skärmen och klicka eller tryck på ikonen när den visas. Klicka eller tryck på Välj hemgrupp och delningsalternativ under Nätverk och Internet.

3. Se till att kryssrutan Strömma mina bilder, musik och video till alla enheter i mitt hemmanätverk är markerad.
    4. Klicka eller tryck på Välj alternativ för medieströmning, kontrollera att Xbox 360 är inställd på Tillåts och klicka eller tryck på OK.
    5. Om du gjort ändringar i dina hemgruppsinställningar klickar eller trycker du på Spara ändringar. I annat fall klickar eller trycker du på Avbryt för att stänga Kontrollpanelen.

För Windows Vista:

1. Klicka på Start, Kontrollpanelen, Nätverk och Internet och därefter Nätverk och delningscenter.
    2. Under Delning och identifiering ser du till att Mediedelning är inställt på . Om det är inställt på Av klickar du på Ändra. I dialogrutan Mediedelning markerar du sedan kryssrutan Dela mina medier och klickar på OK.
    3. Starta om datorn för att uppdatera den med dina ändringar.
    4. Obs! Om du använder Windows XP ser du till att ha Windows XP Media Center Edition 2005. Mer information om eller hur du laddar ned det finns i Använda Windows Media Center med Windows XP .

5. Direktuppspela media till Xbox 360-konsolen.
    1. Från Xbox Dashboard gör du något av följande:
      • Om du vill direktuppspela video väljer du Video, My Video Apps och sedan Video Player.
      • Om du vill direktuppspela musik väljer du Music, My Music Apps och sedan Music Player.
    2. Under Select Source väljer du namnet på din dator. Datornamnet med en Zune-ikon anger din Zune-samling.

Obs! Om din dator visas två gånger är det bara en som länkar till Windows-versionen för det mediebiblioteket. Båda datorlänkarna innehåller samma artiklar om du inte hanterar Zune Music + Video- och Windows-biblioteken separat.

Importer media från iTunes

Du kan importera musik och videos från iTunes direkt till din Zune-samling så länge filerna inte är skyddade med digital rights management (DRM). Följ de här stegen om du vill importera dina DRM-fria iTunes-medier direkt till Zune Music + Video-programvaran.

Så här importera du musik and videos från iTunes

1. I Zune Music + Video-programvaran klickar du på Settings längst upp på skärmen, Software i skärmens övre vänstra hörn och sedan på Collection i listan till vänster.
  2. Om du använder Windows 7 eller Windows 8 klickar eller trycker du på Manage bredvid den medietyp du vill lägga till, letar upp din iTunes-mapp på datorn, klickar eller trycker på Add och sedan på OK.

Om du använder Windows Vista eller Windows XP klickar eller trycker du på Add folders bredvid den medietyp du vill lägga till, letar upp din iTunes-mapp på datorn, klickar eller trycker på Add och sedan på OK.

Zune Music + Video-programvaran lägger automatiskt till filerna från de här mapparna till din samling.

Format för Zune-ljud och -video

Du kan lägga till ljud och video av en mängd olika format till din Zune-samling. Ladda bara ned medier från webben eller rippa låtar från en CD och Zune-programvaran lägger automatiskt till de nedladdade eller rippade artiklarna till din samling och synkroniserar dem till din Zune-enhet.

Filnamnstillägget, tecknen till höger om punkten i filnamnet, anger formatet för dina medier. Filnamnstillägget för en MP3-fil är till exempel .mp3.

Följande format av ljud- och videofiler kan spelas upp, brännas eller synkroniseras i Zune-programvaran.

Ljudformat Filnamnstillägg
AAC-ljud skapat med AAC-LC-ljudcodec .m4a och .m4b
Windows Media Audio .wma
MP3-ljud .mp3
MP3-spellistor .m3u
Zune-spellistor .zpl

Videoformat Filnamnstillägg
MPEG-4-medier skapade med H.264-videocodec och AAC-LC-ljudcodec .m4v and .mp4
MPEG-4-medier skapade med MP4pt2-videocodec och MP3-ljudcodec .avi
QuickTime-film skapad med endera MP4pt2-videocodec eller H.264-videocodec och AAC-LC-ljudcodec .mov
Windows Media Center DVR .dvr-ms
Windows Media Video .wmv

Vissa medier på din dator kanske inte visas i din Zune-samling även om de är i något av dessa format. Om du till exempel köper skyddade .m4v- och .wma-filer från annan plats än Zune-marknadsplatsen fungerar de inte med Zune-programvaran om inkluderas inte i Zune-samlingen. Zune kan endast spela upp skyddat innehåll från Zune-marknadsplatsen.

Låtar eller annat ljudinnehåll i format som Zune inte använder kan konverteras till något av dessa format och sedan läggas till i Zune-samlingen. Verktyg för mediekonvertering hittar du på Internet.

Obs! Zune Music + Video-programvaran kan konvertera flera videoformat under synkroniseringen så att de kan spelas upp på din Zune-enhet. Den här automatiska kodomvandlingen kan ta en stund.