Du har glömt lösenordet för ditt Microsoft-konto

Översikt

Om du har glömt lösenordet för ditt Microsoft-konto eller om du behöver återställa det prövar du tipsen på den här sidan. Om du inte vet vilken e-postadress som hör till ditt Microsoft-konto läser du Hitta e-postadressen eller lösenordet för ditt Microsoft-konto.

Obs! Microsoft-konto är det nya namnet för det som tidigare hette Windows Live ID. Dessa två namn betyder samma sak.

Lösningar

Återställa lösenordet till ditt Microsoft-konto från Xbox One-konsolen

Obs! Xbox One kanske inte finns i alla länder.

Om du inte kommer ihåg lösenordet till ditt Microsoft-konto kan du begära återställning av lösenordet på Xbox One-konsolens inloggningsskärm.

1. På inloggningsskärmen anger du den e-postadress du använder för att logga in på ditt Microsoft-konto och sedan trycker du på B-knappen på handkontrollen för att stänga det virtuella tangentbordet.
  2. Välj I forgot my password.
  3. Skriv de tecken du ser på skärmen (så att vi vet att du inte är en robot).

Gå igenom dina säkerhetsbevis

Sedan kommer du till skärmen Show that you’re you. Om du vill återställa ditt lösenord måste du verifiera din identitet med hjälp av en säkerhetskod som skickas till dig. Du kommer att få välja hur du vill ta emot säkerhetskoden.

Den alternativa e-postadress och det alternativa telefonnummer du angav som säkerhetskontaktinformation kallas för säkerhetsbevis. De säkerhetsbevis du har angett visas på skärmen Show that you’re you.

Om du av någon anledning inte kommer åt dina säkerhetsbevis måste du gå igenom några ytterligare steg online för att få länken för lösenordsåterställning skickad till dig. Se ”Återställ lösenordet för ditt Microsoft-konto online” nedan.

Välj hur du vill ta emot din säkerhetskod

Välj ett säkerhetsbevis i listan, så skickar vi säkerhetskoden dit.

1. På skärmen Show that you’re you väljer du det säkerhetsbevis (e-postadress eller telefonnummer) som du vill att vi ska skicka säkerhetskoden till.
  2. Välj telefonnummer eller e-postadress för säkerhetskoden och mata in det/den i fältet på skärmen Check your phone eller Check your email.

Använda en autentiseringsapp

Vissa tycker att det är smidigare att använda en autentiseringsapp på deras smarta telefon så att de inte behöver vänta på en kod. Du kan läsa mer om autentiseringsappar för framtida bruk när du loggar in på ditt konto efter att du har återställt lösenordet. Om du använder en autentiseringsapp kommer Use my authenticator app visas som ett alternativ på skärmen Show that you’re you. Så här använder du appen:

1. Välj Use my authenticator app och klicka sedan på Next.
  2. På din smarta telefon öppnar du appen och anger den kod du har fått.

Om tvåstegsverifiering är aktiverat för ditt konto

Om du har aktiverat tvåstegsverifiering för ditt Microsoft-konto måste du begära och ange säkerhetskoden två gånger, med olika säkerhetsbevis varje gång.

Ange ett nytt lösenord

När du har verifierat din identitet genom att ange den säkerhetskod vi skickat dig kommer du att ombes välja nytt lösenord och ange det två gånger. Lösenord ska bestå av minst åtta tecken och vara en kombination av versaler och gemener, siffror och symboler.

1. På skärmen Pick a password anger du ditt nya lösenord.
  2. På skärmen One more time anger du samma lösenord för att verifiera det.

Då var det klart! Ditt lösenord har återställts.

När du går igenom inloggningsprocessen kommer du att tillfrågas om du vill spara ditt lösenord på konsolen. Se till att komma ihåg ditt lösenord även om du sparar det på konsolen, så att du kan administrera ditt konto online eller nå din profil från någon annans konsol.

Återställa lösenordet till ditt Microsoft-konto online

Om du vill återställa lösenordet till ditt Microsoft-konto online går du till sidan Get back into your account och gör följande:

1. I första textrutan anger du ditt Microsoft-konto.
    Obs! Om du inte känner till ditt Microsoft-konto läser du Hitta ditt Microsoft-konto e-postadress eller lösenord.
  2. I den andra textrutan skriver du in de tecken som visas på skärmen. Detta för att verifiera att du inte är en robot.
  3. Klicka på Nästa.

På nästa skärm får du möjlighet att välja om du vill ha en återställningslänk skickad till dig via e-post eller en kod skickad till din telefon.

Välj det alternativ som fungerar bäst för dig:

• Email me a reset link: Välj det här alternativet om du vill få en återställningslänk skickad till den alternativa e-postadress som hör till ditt konto. När du öppnat meddelandet klickar du på återställningslänken för att återställa ditt lösenord.
  • Send a code to my phone: Välj det här alternativet om du har ett telefonnummer kopplat till ditt konto och kan ta emot en säkerhetskod via sms eller som röstmeddelande. Om du väljer det här alternativet kommer du att ombes ange de fyra sista siffrorna i ditt telefonnummer som en extra säkerhetsåtgärd.

Så här gör du om några av alternativen för återställning av lösenordet inte kan användas

Om du inte kan använda något av alternativen för återställning av lösenordet kan du ändå få tillgång till ditt Microsoft-konto genom att fylla i ett kontoåterställningsformulär online. Gå till Recover your Microsoft account och gör så här:

1. I textrutan Email address anger du e-postadressen för det Microsoft-konto du försöker använda.
  2. I textrutan Contact email address anger du en aktuell e-postadress som vi kan kontakta dig på.
  3. I den tredje textrutan skriver du in de tecken som visas på skärmen. Detta för att verifiera att du inte är en robot.
  4. Klicka på Nästa.

För att säkerheten för ditt Microsoft-konto ska upprätthållas kommer du bli ombedd att uppge identitetsinformation som du angav när du först konfigurerade Microsoft-kontot.

Tips om hur du fyller i kontoåterställningsformuläret online

• Ange en alternativ e-postadress. Se till att du har åtkomst till den här e-postadressen så att vi kan skicka kontoinformation till dig.
  • Svara på så många frågor som möjligt.
  • Använd den information som du angav när du skapade kontot eller senast uppdaterade det.
  • Skicka formuläret från en dator du använder ofta.
  • Kom ihåg att din e-postadress kan vara landsspecifik. Om du till exempel skapade ditt konto i Sverige är din domän ”hotmail.co.se” i stället för ”hotmail.com”.

När du har fyllt i kontoåterställningsformuläret online får du ett e-postmeddelande som bekräftar att din begäran mottagits och att du kommer att få ett svar inom 24 timmar (oftast mycket tidigare).

Anmärkningar

• Länken för lösenordsåterställning gäller bara i 24 timmar, så du måste hålla utkik efter den. Om du inte får något e-postmeddelande kontrollerar du mappen för skräppost för att se om återställningsmeddelandet har hamnat där.
  • Vi rekommenderar starkt att du ägnar några minuter åt att uppdatera ditt konto så att du enkelt kan återställa ditt lösenord om det skulle behövas i framtiden. Läs ”Uppdatera säkerhetsinformationen för ditt Microsoft-konto ” nedan för att se hur du uppdaterar säkerhetsinformationen.

Ange ett nytt lösenord

När du har fått ett e-postmeddelande med en lösenordsåterställningslänk klickar du på den för att återställa ditt lösenord.

När du har klickat på länken kommer du att ombes välja nytt lösenord och ange det två gånger. Lösenord ska bestå av minst åtta tecken och ha en kombination av versaler och gemener, siffror och symboler.

Om du inte kan återställa ditt lösenord

Om du har gått igenom processen för lösenordsåterställning och ändå inte tillhandahållit tillräckligt med information för att genomföra en återställning kan du kontakta Xbox Support. Då kan vi kan undersöka ditt kontohistorik och se om vi kan slutföra verifieringsprocessen och återställa ditt lösenord. Den processen tar normalt 24 timmar, men den kan ta längre om vi inte har all information.

Ha följande information till hands när du kontaktar Xbox Support:

1. Microsoft-kontots e-postadress.
  2. En alternativ e-postadress som vi kan kontakta dig på om vi har frågor.
  3. Den gamertag som är associerad med Xbox Live-profilen.
  4. Referensnumret från det e-postmeddelande du fick från Microsoft där vi meddelade att vi inte kunde verifiera din identitet.
  5. Konsol-id eller enhets-id för den konsol du oftast använder.
  • Om du har Xbox 360 anger du Xbox 360-konsolens tolvsiffriga id-nummer. Du behöver inte vara ansluten till Internet eller Xbox Live för att ta reda på ditt konsol-id. Hitta ditt id:
    • Tryck på Guide-knappen i mitten av handkontrollen.
    • Gå till Settings.
    • Välj Console settings.
    • Välj System info.
  • Om du håller på och uppgraderar från Xbox 360 till Xbox One anger du Xbox 360-konsolens id (se anvisningarna ovan). Ju mer kontohistorik vi kan gå igenom, desto större är chansen att vi lyckas återställa ditt konto.
  • Om du är Xbox One-användare anger du enhetens 16-siffriga id-nummer. Konsolen måste vara ansluten till Internet för att du ska kunna ta fram ett enhets-id för Xbox Live. Hitta ditt id:
    • På skärmen Home trycker du på Menyknappen på Xbox One trådlös handkontroll.
    • Välj Settings.
    • Välj System.
    • Välj Console info.

Uppdatera säkerhetsuppgifterna för ditt Microsoft-konto

Xbox Live kräver att du har minst två säkerhetsbevis för ditt konto och att minst ett av dem måste vara ett telefonnummer eller en e-postadress. Vi rekommenderar ett telefonnummer och en e-postadress för att du ska få det bästa skyddet för ditt konto. Genom att ha två bevis är sannolikheten större att du har tillgång till minst ett av dessa konton, vilket minskar risken för att du blir utestängd från ditt konto ens en kort period.

Lägg till ett telefonnummer eller en e-postadress till ditt konto

Så här lägger du till ett säkerhetsbevis för ditt Microsoft-konto:

1. Gå till Manage your security info och logga in med ditt Microsoft-konto.
  2. Klicka på Add under Phone number eller Alternate email address.
  3. Skriv in den nya e-postadressen eller telefonnumret och klicka sedan på OK eller Save.

Obs!
    Om du redan har ett bevis på kontot kan du behöva använda det för att verifiera den nya beviset. Om du till exempel lägger till en ny e-postadress som ett nytt bevis, kanske en bekräftelse skickas till en e-postadress som redan är ett bevis. Klicka på Confirm och följ instruktionerna.

Mer information om hur du hanterar dina säkerhetsbevis finns i: