Digital Rights Management för Xbox 360

Vanliga frågor om DRM

Den här sidan innehåller svar på vanliga frågor om DRM (Digital Rights Management) och Xbox 360.

Obs! Om du har frågor som rör kopieringsskydd och din dator läser du artikeln Du kanske inte kan spela skyddat innehåll efter datorns maskinvaruändringar i Microsoft Knowledge Base.

På den här sidan

Vad är ”Digital Rights Management”?

Innehållsleverantörer som Xbox Store använder DRM-tekniken för att kontrollera hur spel och annat innehåll används och distribueras. Det här innehållet skyddas av medieanvändningsrättigheter som tillåter specifikt bruk av det.

När du köper innehåll får du en licens för att använda det innehållet. Licensen består av två delar:

• Systemlicensen. Den här licensen gäller gamertaggen som köper innehållet.
  • Den lokala licensen. Den här licensen gäller konsolen som du laddade ned innehållet till först.

Kan jag överföra en innehållslicens från en Xbox 360-konsol till en annan?

Ja, du kan överföra innehållslicenser från en annan Xbox 360-konsol. Du kan bara överföra en licens en gång var fjärde månad.

Om du har köpt en ny konsol eller fått den reparerad använder du konsolens alternativ för licensöverföring. Gör så här:

1. Logga in på Xbox Live på konsolen med den gamertag som du använde för att köpa innehållet.
  2. Behöver du ta reda på vilket Microsoft-konto och/eller lösenord du har? Se Hitta ditt Microsoft-kontos e-postadress eller lösenord.

3. Gå till settings och välj sedan Account.
picture
  1. Under Your Billing Options väljer du License Transfer.
  2. Överför innehållslicenserna genom att följa anvisningarna.
  3. När du har överfört licenserna laddar du ned innehållet igen för att uppdatera de lokala licenserna. Information om hur du gör detta finns i artikeln Så här laddar du ned innehåll som du laddat ned eller köpt tidigare igen till din Xbox 360.

Andra profiler kan nu använda innehållet på konsolen. Du kan även använda innehållet när du inte är ansluten till Xbox Live.

Vad är skyddat innehåll?

Skyddat innehåll är ett spel, en film eller ett tillägg som använder DRM. Du måste ha en innehållslicens för att spela upp DRM-skyddat innehåll.

Exempel på skyddat innehåll

• Spel
  • TV-serier
  • Filmer
  • Musikvideos
  • Speltillägg

Vad är en licens?

En licens låter dig använda skyddat innehåll. En licens är ett annat namn på medieanvändningsrättigheter.

Hur används licensen på Xbox 360-konsolen?

När du försöker använda DRM-skyddat innehåll kontrollerar Xbox 360-konsolen om du har en giltig licens för det. Du kan inte använda det om konsolen inte hittar en giltig licens för det, eller om licensen inte tillåter åtgärden. I vanliga fall visas ett felmeddelande där problemet förklaras.

Hur skaffar jag licenser för innehåll?

Innehållslicensen laddas ned när du laddar ned innehåll. Du kan visa nedladdningshistoriken på din Xbox 360-konsol och ladda ned innehållet igen för att förnya en saknad eller förstörd licens.

Obs! Du måste först använda verktyget för licensöverföring. Överför sedan licenser till en ny konsol på detta sätt.

Går det att överföra film- och TV-programlicenser?

Det går tyvärr inte att överföra film- och TV-programlicenser till en annan konsol på grund av licensbegränsningar.

Vad är en ”växlande” Xbox 360-konsol?

Termen ”roaming” innebär att du använder innehåll som du har köpt på en Xbox 360-konsol på en annan Xbox 360-konsol. Du kan till exempel ladda ned ett spel från Xbox Live Games Store till hårddisken på en konsol. Sedan kan du ansluta hårddisken till en annan konsol. När du ansluter hårddisken till den andra konsolen och loggar in på Xbox Live kan du spela spelet utan begränsningar.

Obs! Du måste logga in på Xbox Live med den profil som köpte innehållet.

Varför kan jag inte visa, spela eller använda tidigare nedladdat innehåll?

Kan jag överföra innehåll från ett Xbox Live-konto till ett annat?

Nej. Innehållslicenser är lagrade på Xbox 360-konsolen och inte på Xbox Live-kontot.

Om du vill låta någon annan använda innehållslicensen måste du ladda ned din Xbox Live-profil till den Xbox 360-konsolen. Överför sedan innehållslicensen till den Xbox 360-konsolen.

När du har överfört innehållet kan andra profiler använda det på samma konsol.

Varför visas felmeddelandet ”This item cannot be transferred between profiles” när jag försöker överföra innehåll till en annan profil?

Vissa objekt som lagras på din Xbox 360-konsol kan inte överföras från en profil till en annan. Xbox Live Games Store-innehåll kan till exempel inte överföras till en annan profil. Om det inte går att flytta ett objekt till en annan profil måste du ladda ned objektet med hjälp av den andra profilen på samma sätt som du gjorde med den ursprungliga profilen.

Obs! Du måste återskapa en del objekt i den andra profilen. Du måste till exempel återskapa ett sparat spel under den andra profilen.

Varför kan min kompis inte spela de spel jag har laddat ned till hans/hennes konsol?

Det innehåll du köper licensieras för ett enda konto eller en enda konsol. Efter att du har köpt och laddat ned ett Xbox Live-spel kan vem som helst i ditt hushåll använda det. Du kan installera och spela det på andra konsoler. Men bara det konto som har köpt det kan spela det. En kompis kan inte spela det från sitt eget konto. Kompisen måste köpa spelet med sitt eget Xbox Live-konto för att kunna spela.