Digital Rights Management för Xbox 360

Vanliga frågor om DRM

Den här sidan innehåller svar på vanliga frågor om DRM (Digital Rights Management) och Xbox 360.

Obs! Den här artikeln handlar om DRM och Xbox 360. Om du har frågor om DRM och din dator läser du artikeln Du kanske inte kan spela skyddat innehåll efter datorns maskinvaruändringar i Microsoft Knowledge Base.

På den här sidan

Vad är ”Digital Rights Management”?

Innehållsleverantörer som Xbox-butiker använder DRM-tekniken för att kontrollera hur spel- och videofiler används och distribueras. Xbox-butiker säljer och hyr ut kopieringsskyddade videor, spel och tillägg som omfattas av medieanvändningsrättigheter som reglerar hur innehållet får användas.

När du köper innehåll får du en licens för att använda det innehållet. Licensen består av två delar: systemlicensen och den lokala licensen. Systemlicensen gäller för den gamertag som köper innehållet, och den lokala licensen gäller för konsolen dit du laddade ned innehållet första gången.

Kan jag överföra en innehållslicens från en Xbox 360-konsol till en annan?

Ja, du kan överföra innehållslicenser från en Xbox 360-konsol till en annan Xbox 360-konsol. Du kan bara överföra en licens en gång var fjärde månad.

Om du nyligen har reparerat konsolen eller köpt en ny konsol överför du innehållslicenserna med hjälp av konsolens alternativ för licensöverföring. Gör så här:

1. Logga in på Xbox Live på konsolen med den gamertag som du använde för att köpa innehållet.
  2. Gå till Settings och välj Account.
picture
  1. Under Your Billing Options väljer du License Transfer.
  2. Överför innehållslicenserna genom att följa anvisningarna.
  3. När licenserna har överförts måste du ladda ned innehållet igen för att uppdatera de lokala licenserna. Information om hur du gör detta finns på Så här laddar du ned innehåll som du laddat ned eller köpt tidigare igen till din Xbox 360.

Om du följer dessa anvisningar kan innehåll användas av andra profiler på din konsol och när du inte är ansluten till Xbox Live.

Vad är skyddat innehåll?

Skyddat innehåll är ett spel, en film eller ett tillägg som skyddas av Digital Rights Management. För att kunna spela eller använda skyddade spel, filmer eller tillägg måste du ha licens för det innehållet.

Exempel på skyddat innehåll

• Spel
  • TV-serier
  • Filmer
  • Musikvideos
  • Speltillägg

Vad är en licens?

En licens låter dig använda skyddat innehåll. En licens är ett annat namn på medieanvändningsrättigheter.

Hur används licensen på Xbox 360-konsolen?

När du försöker använda skyddat innehåll kontrollerar Xbox 360-konsolen om du har en giltig licens för innehållet. Om licensen låter dig använda innehållet spelar Xbox 360-konsolen upp det.

Om Xbox 360-konsolen inte hittar en giltig licens för innehållet, eller om licensen inte ger dig tillstånd att utföra åtgärden, förhindrar Xbox 360-konsolen att du använder innehållet. Vanligtvis visas ett felmeddelande om varför åtgärden inte utfördes.

Hur skaffar jag licenser för innehåll?

Du får licenser automatiskt när du laddar ned innehåll. Om en licens saknas eller har skadats går du till nedladdningshistoriken på din Xbox 360-konsol och laddar ned innehållet igen för att förnya licensen.

Obs! Den här processen överför inte licenser till en ny konsol om du inte först använde ett licensöverföringsverktyg för att göra det.

Går det att överföra film- och TV-programlicenser?

Det går tyvärr inte att överföra film- och TV-programlicenser från en konsol till en annan på grund av licensbegränsningar.

Vad är en ”växlande” Xbox 360-konsol?

Termen “roaming” innebär att du använder innehåll som du har köpt på en Xbox 360-konsol på en annan Xbox 360-konsol. Du kan till exempel ladda ned ett spel från Xbox Live Games Store till hårddisken på en konsol. Sedan kan du ansluta hårddisken som innehåller det aktuella spelet till en annan konsol. När du ansluter hårddisken till den andra konsolen och loggar in på Xbox Live kan du spela spelet utan begränsningar.

Obs! Om du vill verifiera innehållet måste du logga in på Xbox Live med den profil som köpte innehållet.

Varför kan jag inte visa, spela eller använda tidigare nedladdat innehåll?

Kan jag överföra innehåll från ett Xbox Live-konto till ett annat?

Nej. Innehållslicenser är lagrade på Xbox 360-konsolen och inte på Xbox Live-kontot.

Om du vill låta någon annan använda innehållslicensen måste du ladda ned din Xbox Live-profil till den personens Xbox 360-konsol och sedan överföra dina innehållslicenser till den Xbox 360-konsolen.

När du har laddat ned din Xbox Live-profil och överfört dina innehållslicenser till en annan Xbox 360-konsol kan innehållet användas av andra profiler på den konsolen.

Varför visas felmeddelandet ”This item cannot be transferred between profiles” när jag försöker överföra innehåll till en annan profil?

Vissa objekt som lagras på din Xbox 360-konsol kan inte överföras från en profil till en annan. Xbox Live Games Store-innehåll kan till exempel inte överföras till en annan profil. Om det inte går att flytta ett objekt till en annan profil måste du ladda ned objektet med hjälp av den andra profilen på samma sätt som du gjorde med den ursprungliga profilen.

Obs! Du måste återskapa en del objekt i den andra profilen. Du måste till exempel återskapa ett sparat spel under den andra profilen.

Varför kan min kompis inte spela de spel jag har laddat ned till hans/hennes konsol?

Det innehåll du köper licensieras för ett enda konto eller en enda konsol. Om du köper och sedan laddar ned ett spel från Xbox Live kan vem som helst i ditt hushåll använda det. Du kan också installera och spela spelet på hur många andra konsoler du vill, men bara det konto som du använde när du köpte spelet kommer att kunna spela det. Om din kompis försöker spela spelet med sitt eget konto kommer det inte att gå. Din kompis måste köpa spelet med sitt eget Xbox Live-konto för att kunna spela spelet.