Fel 03-80-00 visas när du försöker spela en skiva på din Xbox 360-konsol

Följande felmeddelande visas när du försöker spela ett spel, en film eller en musikskiva på Xbox 360-konsolen:

Unrecognized Disc

Om du trycker på Y-knappen  på handkontrollen visas statuskod 03-80-00.

Det här beror på något av följande:

• Det är ett problem med skivan (den kan t.ex. vara repig eller smutsig).
  • Spelet du försöker spela kan ha ett känt problem.
  • Det kan finnas ett problem med systemets cacheminne.

Lösningar

Försök åtgärda problemet med följande lösningar.

Lösning 1: Kör lösningen för Xbox 360-skivenhet

Prova lösningen för Xbox 360-skivenhet, där du leds igenom flera möjliga lösningar på fel där skivan inte känns igen.

Lösning 2: Undersök och rengör skivan

Ta en närmare titt på skivans baksida (sidan utan etikett eller bild). Mycket repor eller smuts kan göra att konsolen inte kan läsa skivan.

Om skivan är repig och skivenheten inte kan läsa den kanske du vill beställa en ny spelskiva. Mer information finns i Ersättning av spelskivor för Xbox 360.

Rengöra skivan:

1. Håll skivan i kanterna utan att röra vid över- eller undersidan.
  2. Med en mjuk, ren, lätt fuktad trasa torkar du försiktigt från skivans mitt och utåt.
  3. När skivan är ren sätter du in den i konsolen för att kontrollera om den går att spela upp.

Om skivan fortfarande inte går att spela upp försöker du med lösning 3.

Lösning 3: Prova andra skivor och kontrollera skivans kompatibilitet

Försök med andra skivor för att se om problemet uppstår med alla skivor eller bara en viss skiva.

Kontrollera att skivformatet och regionkoden är kompatibla med konsolen. Mer information om skivformat och regioner finns i Spela DVD-skivor på Xbox 360-konsolen.

Om skivan har en regionkod som är kompatibel med konsolen men ändå inte går att spela upp försöker du med lösning 4.

Om det går att spela andra skivor, men inte den här, läser du Ersättning av Xbox 360-spelskiva.

Lösning 4: Rensa systemets cacheminne (gäller endast spelskivor)

Om flera spelskivor inte går att spela på Xbox 360-konsolen provar du att rensa systemets cacheminne.

Om du fortfarande inte kan spela upp en spelskiva provar du lösning 5.

Lösning 5: Ta bort hårddisken (gäller endast spelskivor)

Om problemet bara uppstår med spelskivor kan du prova att tillfälligt ta bort hårddisken för att se om det löser problemet (se Installera eller ta bort en Xbox 360-hårddisk). Om Xbox 360-konsolen inte har någon hårddisk hoppar du till lösning 6.

Om det löser problemet kopplar du in hårddisken igen och beställer en ny Xbox 360-hårddisk från Enhetssupporten (logga in med ditt Microsoft-konto). Konsolregistrering krävs för att ersätta en hårddisk under garantitiden.

Om du fortfarande inte kan spela upp spelskivor provar du lösning 6.

Lösning 6: Koppla bort minnesenheter och USB-flashminnen (gäller endast spelskivor)

Om problemet endast uppstår med spelskivor försöker du med följande.

1. Stäng av konsolen.
  2. Koppla bort alla minnesenheter och USB-flashminnen som är anslutna till konsolen.
  3. Starta konsolen.
  4. Prova att spela ett spel.

Om detta löser problemet kopierar du innehållet från minnesenheten eller flashminnet till hårddisken (om du har en) eller använder ett annat USB-flashminne.

Om du fortfarande inte kan spela upp spelskivor begär du en reparation.

Lösning 7: Begära en reparation online

Om föregående lösningar inte åtgärdade problemet måste din konsol repareras. Se Få Xbox-konsolen eller Kinect-sensorn reparerad.