Vanliga frågor om DoS- och DDoS-angrepp på Xbox 360

Översikt

Om du spelar spel på Xbox Live kan du utsättas för ett DoS-angrepp (denial of service) eller ett DDoS-angrepp (distributed denial of service). Sådana angrepp kan göra att din Xbox 360-konsol eller dator temporärt inte går att ansluta till internet eller till Xbox Live.

Om du har ett Xbox Live-konto kan din Xbox 360-konsol utsättas för ett DoS- eller DDoS-angrepp från ett annat Xbox Live-konto. Sådana angrepp används ibland som hämnd mellan Xbox Live-spelare.

Om du tror att du har utsatts för ett DoS- eller DDoS-angrepp rekommenderar vi att du återställer din router och kontaktar din internetleverantör. Om du vet vem som startade DoS- eller DDoS-angreppet kanske du också vill skicka in en spelarrecension till Xbox Live och därmed undvika sabotören i framtiden.

På den här sidan

Vad är ett DoS- eller DDoS-angrepp?

Vid ett DoS-angrepp överbelastar sabotören målenhetens (vanligtvis en Xbox 360-konsol eller en dator) IP-adress med externa, meningslösa kommunikationsförfrågningar vilket gör att den inte går att ansluta till internet eller Xbox Live. Angreppet är inte riktat mot Xbox Live. Det riktas i stället mot målenhetens IP-adress.

Vid ett DDoS-angrepp använder sig sabotören av skadlig kod på flera datorer för att identifiera och angripa målenheten. Sabotörer som startar ett DDoS-angrepp gör det för att få större effekt på målenheten än ett DoS-angrepp som startats från en enskild enhet.

Hur vet jag om jag utsatts för ett angrepp?

Om din Xbox 360-konsol utsätts för ett DoS- eller DDoS-angrepp kan du förmodligen inte ansluta till Xbox Live från konsolen. Ingen internetanslutning i ditt hushåll fungerar.

Vad bör jag göra om jag tror att jag blivit angripen?

Om du tror att din Xbox 360-konsol eller dator har blivit utsatt för något av dessa angrepp bör du göra följande:

• Återställ din internetrouter:
    • Koppla från strömsladden på baksidan av routern. (Om du har både en router och ett modem kopplar du bort strömkabeln från båda enheterna.)
    • Vänta minst fem minuter och koppla sedan in modemet först. Vänta tills alla lampor återgår till sina normallägen.
    • Koppla in routern och vänta tills alla lampor återgår till sina normallägen.
  • Kontakta internetleverantören.
  • Om du är säker på vem DoS- eller DDoS-sabotören är:
    • Kontakta sabotörens internetleverantör.
    • Registrera ett klagomål hos Xbox. (Läs mer i artikeln Rapportera oegentligheter på Xbox Live.) Välj kategorin ”manipulering” när du fyller i klagomålsformuläret.
  • Undvik den personen när du använder Xbox Live framöver.

Vad kan jag göra för att stoppa angreppet?

Testa att återställa din internetrouter och ditt DSL- eller kabelmodem om du just nu utsätts för ett DoS- eller DDoS-angrepp. (Se avsnittet Vad bör jag göra om jag tror att jag blivit angripen? ovan.) Det kan lösa problemet. Korrekt återställning innebär att nätkontakten får vara ur i 5–10 minuter. Detta ökar sannolikheten för att du får en ny IP-adress som sabotören inte har tillgång till.

Om ovanstående inte löser problemet med DoS- eller DDoS-angreppet kontaktar du din internetleverantör och rapporterar det.

Hur kan jag ta reda på vem som angrep mig?

Kontakta din internetleverantör för att fastställa identiteten på personen som startade ett DoS- eller DDoS-angrepp på din Xbox 360-konsol eller din dator.

Obs! DoS- och DDoS-angrepp används ibland som hämnd efter att du har deltagit i flerpersonsspel. DoS- eller DDoS-sabotörer hotar ibland spelare vars enheter de senare attackerar med kommentarer som ”Jag ska IP-bomba dig”, ”Jag ska överbelasta din IP” eller ”Jag ska bomba bort dig från internet”.

Om du tror att du vet vem DoS- eller DDoS-sabotören är kanske du vill skicka in en spelarrecension, undvika den hotande personen i framtiden och endast spela onlinespel med kompisar och betrodda personer.

Kan en supportrepresentant avgöra om jag utsatts för ett angrepp?

Om din Xbox 360-konsol eller din dator utsatts för ett DoS- eller DDoS-angrepp kan Xbox-supporten inte identifiera DoS- eller DDoS-sabotören.

Kontakta din internetleverantör för att få reda på vem DoS- eller DDoS-sabotören är.

Vad kan Xbox Live göra för att förhindra de här angreppen?

DoS- och DDoS-angrepp inträffar inte inom Xbox Live-tjänsten. De inträffar i stället via den angripna målenhetens IP-adress.

Kontakta din internetleverantör för mer information om hur du förhindrar DoS- och DDoS-angrepp.