Anslutning till Xbox appserver på Windows 10 är blockerad

Om du inte kan höra dina kompisar online eller inte kan delta i eller stå värd för ett Xbox Live-spel går du till Inställningar > Nätverk i Xbox-appen och kontrollerar Serveranslutning.

Om det står Blockerad kunde inte din dator upprätta en Teredo IPsec-anslutning till QoS-servern (Quality of Service). Om du även ser Teredo is unable to qualify bredvid NAT-typ går du till först felsökningssidan för Teredo för att lösa det problemet. Kontrollera sedan om Serveranslutning fortfarande visar Blockerad.

Om det inte går att upprätta en Teredo IPsec-anslutning till QoS-server kan det bero på att Windows-brandväggen är avaktiverad, att säkerhetsprogramvaran har ändrat Windows-brandväggens konfiguration eller att nödvändiga Windows-tjänster har avaktiverats eller stoppats. När din dator inte kan upprätta en Teredo IPsec-IP-adress kan du inte använda tjänsten Xbox Live-gruppchatt eller spela spel för flera spelare på Xbox Live.

Obs! Teredo IPsec-anslutning behövs bara för Xbox Live-gruppchatt och spel för flera spelare. Om ditt spel inte använder Xbox Live-tjänsten går du till spelets supportwebbplats för hjälp med chatt- och flerspelarproblem.

Lösningar

Försök med lösningarna i följande ordning. Gå inte till nästa lösning förrän du konstaterat att den föregående inte löste problemet.

Lösning 1: Kontrollera att du är ansluten till Internet

1. På din dator startar du Xbox-appen.
  2. Välj Inställningar > Nätverk.
  3. Under Nätverksstatus kontrollerar du att Internetanslutning visar Ansluten.

Om du inte har någon Internetanslutning måste du åtgärda det innan du går vidare med ytterligare felsökning.

Lösning 2: Se till att Windows-brandväggen är aktiverad och att standardpolicyn är aktiv

Windows-brandväggen krävs för att upprätta en Teredo IPsec-anslutning. Även om du använder ytterligare säkerhetsprogramvara och brandväggar använder de flesta av dessa Windows-brandväggen som bas. Om din Windows-brandvägg av någon anledning inaktiverats måste du aktivera den för att kunna använda Xbox Live-gruppchatt och spela spel med flera spelare.

Så här kontrollerar du att Windows-brandväggen är aktiverad:

1. Skriv Windows-brandväggen i sökrutan på verktygsfältet (Cortana).
  2. Välj Windows-brandväggen i sökresultatet.
  3. Välj Aktivera eller inaktivera Windows-brandväggen till vänster i fönstret.
  4. Om Inaktivera Windows-brandväggen är valt för din nätverkstyp (offentlig, privat eller domän) väljer du Aktivera Windows-brandväggen och sedan OK.

Du kan behöva starta om datorn.

Så här kontrollerar du att Windows-brandväggens standardpolicy är aktiverad:

1. Högerklicka på Start-ikonen och välj sedan Kommandotolken (Admin).
  2. Kör följande kommando från Admin-kommandotolken:

netsh advfirewall show currentprofile

Om följande visas är standardpolicyn aktiv:

Firewall Policy     BlockInbound,AllowOutbound

3. Om den ingående policyn är inställd på AllowInbound kommer Teredo inte att kunna upprätta en IPsec-anslutning med andra datorer eller Xbox One-konsoler. Om du vill återställa brandväggens policy till standardvärdet kör du följande kommando från Admin-kommandotolken:

netsh advfirewall set currentprofile firewallpolicy blockinbound,allowoutbound

Lösning 3: Se om du använder någon av följande säkerhetsprogramvaror

I vissa fall har man funnit att säkerhetsprogramvarorna nedan stör datorns möjlighet att upprätta Teredo IPsec-anslutningar. Om du har någon av dessa säkerhetsprogramvaror på din dator ska du se till att du har uppdaterat programvaran till den senaste versionen eller läsa programmets supportdokumentation för att se hur du kan aktivera en Teredo IPsec-anslutning med deras programvara.

Lösning 4: Se om de Windows-tjänster som krävs för Xbox Live-gruppchatt och spel för flera spelare har ändrats från standardvärdena

Fyra huvudtjänster krävs för att Xbox Live-gruppchatt och spel för flera spelare ska fungera på Windows 10. Om någon av dessa tjänster har inaktiverats måste du aktivera dem igen.

Så här ser du om de nödvändiga Windows-tjänsterna är aktiverade:

1. Skriv Tjänster i sökrutan på verktygsfältet (Cortana).
  2. Välj Tjänster i sökresultatet.
  3. Kontrollera Startmetod för följande tjänster för att säkerställa att de är inställda på standardvärden:
Tjänstnamn Standardstartmetod
IKE and AuthIP IPsec Keying Modules Automatiskt (utlöst start)
IP Helper Automatisk
Xbox Live Auth Manager Manuell
Xbox Live Networking Service Manuell

Om några av tjänsterna har ändrats från sina standardvärden kan du ställa tillbaks dem till standardvärdena:

1. I programmet Tjänster dubbelklickar du på namnet på den tjänst som har ändrats.
  2. I fönstret Egenskaper väljer du standardvärdet i den nedrullningsbara listan Startmetod.
  3. Under Tjänststatus väljer du Start.
  4. Välj OK för att spara ändringarna.

En del av program konfigurerar om datorinställningarna för att försöka optimera prestanda och inaktiverar då Windows-tjänsterna, vilket kan påverka en eller flera av de fyra tjänsterna ovan. Om du använder något av dessa datoroptimeringsprogram ska du anteckna vilka konfigurationsändringar det gör för tjänster eftersom du kan behöva återställa dessa inställningar för att kunna använda Xbox Live-gruppchatt och spel för flera spelare.