Så här tar du reda på om ett spel fungerar på din Windows 10-enhet

Kontrollera systeminformationen för din enhet

På datorn väljer du Start-knappen, skriver Om din dator och väljer Om din dator för att se följande systeminformation:

• Operativsystem (OS)
  • Version
  • OS-version
  • Processor
  • Installerat RAM-minne
  • Systemtyp (till exempel 32-bitars eller 64-bitars operativsystem)

Om enheten inte kör den minimiversion (eller senare) av Windows som krävs för spelet måste du installera en uppdatering. Se sidan Windows Update: Vanliga frågor  för att se hur du uppgraderar din enhet med den senaste uppdateringen.

Obs! Om du har version K eller KN av Windows 10 kan du behöva ladda ned ytterligare programvara. Dessa är tillgängliga för kostnadsfri nedladdning. Om du vill göra det går du till https://support.microsoft.com/en-us/kb/3099229.

Kontrollera mängden ledigt utrymme på enheten

Hur mycket diskutrymme som krävs för spelet varierar beroende på titel och om du spelar på Xbox One eller Windows 10.

Xbox One

Så här ser du om din Xbox One-konsol har tillräckligt med ledigt diskutrymme för att installera spelet:

1. Tryck på Xbox-knappen  på handkontrollen för att komma till Startsidan. Rulla sedan åt höger och välj Mina spel och appar.
  2. Kontrollera ledigt diskutrymme, som visas längst ned till vänster på skärmen. Om du inte har tillräckligt med utrymme måste du antingen ta bort några av dina befintliga spel och appar eller lägga till en extern hårddisk till konsolen.

Om du har använder en extern lagringsenhet med konsolen och vill ändra standardinstallationsplats:

1. Dubbeltryck på Xbox-knappen  så att guiden öppnas.
  2. Välj Inställningar > > Alla inställningar.
  3. Välj System > > Lagring.
  4. Under Hantera lagringsutrymme indikeras din standardlagringsplats med en triangel i övre högra hörnet.

Windows 10

Så här kontrollerar du hur mycket tillgängligt diskutrymme din Windows 10-enhet har:

1. Välj Start-knappen  och välj sedan Inställningar > System > Lagring.
  2. Där visas använt utrymme för varje disk på din enhet. Se till att det finns tillräckligt med ledigt utrymme på hårddisken.

Om du redan installerat ett spel och vill ändra plats från en enhet till en annan:

1. Kontrollera först att spelet är stängt.
  2. Gå till Inställningar > System > Lagring.
  3. Välj den enhet du installerade spelet på och välj sedan Appar och spel.
  4. Välj spelet, välj Flytta och välj sedan den diskenhet du vill flytta spelet till.

Kontrollera vilket grafikkort som är installerat och hur mycket videominne som är tillgängligt

Om du inte vet vilket grafikkort som är installerat eller hur mycket videominne det har kan du kontrollera det så här:

1. På datorn väljer du Start-knappen och sedan Inställningar > System > Display.
  2. Rulla till slutet och välj Avancerade inställningar för display.
  3. Rulla till slutet och välj Egenskaper för bildskärmskort. Korttyp visar namnet på grafikkortet och Dedikerat videominne visar videominnet.

Kontrollera vilken version av DirectX som är installerad

Om du inte är säker på vilken version av DirectX som är installerad kan du kontrollera det så här:

1. Tryck på Windows-tangenten+ R för att öppna dialogrutan Kör.
  2. Skriv "dxdiag" och tryck på Retur för att starta diagnostikverktyget för DirectX.
  3. På fliken System i fönstret Systeminformation tittar du efter DirectX-versionen.

Om du vill kontrollera funktionsnivån för videokortet tittar du på fliken Display, under Drivrutiner, efter de Funktionsnivåer som stöds.

Kontrollera minimisystemkraven för ditt spel

Nu när du har systeminformationen för din enhet letar du reda på spelets minimisystemkrav på någon av följande platser

Store på Windows 10

Om du har köpt eller tänker köpa spelet från Store gör du så här för att kontrollera spelets minimisystemkrav:

1. Välj Start och sedan Store på din Windows 10-enhet.
  2. I Sök skriver du namnet på det spel vars systemkrav du vill kontrollera.
  3. Rulla ned till avsnittet Systemkrav.
  4. Jämför den här informationen med systeminformationen för din enhet och se om enheten uppfyller minimikraven för att spela spelet.

Den plats online där du köpte spelet

De flesta onlineåterförsäljare visar minimisystemkraven för att spela spelet. Om du har köpt eller tänker köpa spelet från någon annan onlinebutik än Store på Windows 10 gör du så här för att kontrollera spelets minimisystemkrav:

1. Gå till den webbplats där du har köpt eller tänker köpa spelet.
  2. Sök efter spelet.
  3. På skärmen för spelinformation eller köp tittar du efter systemkraven.
    Obs! En del onlineåterförsäljare visar förslag på systemkrav, som anger de bästa förhållandena för att köra spelet. Spelet fungerar om du uppfyller eller överträffar dessa minimikrav.
  4. Jämför spelets minimikrav med systeminformationen för din enhet och se om enheten uppfyller minimikraven för att spela spelet.

Spelets förpackning om du köpte spelet i en fysisk butik

När du köper ett spel i en fysisk butik visas minimisystemkraven på förpackningen. Se till att din enhet uppfyller de här kraven.

Jämför spelets minimisystemkrav med din enhet

Nu när du har systeminformationen för din enhet och minimisystemkraven för spelet är det lätt att ta reda på om spelet kommer att fungera på din enhet.

Följande tabell visar ett exempel på en enhet som inte uppfyller minimisystemkraven för ett spel:

Din enhet

Spel: Minimikrav

Operativsystem: Windows 10

Processor: i5 CPU @ 1,7 GHz

Minne: 4096 MB (4 GB)

DirectX-version: 9.1

Grafikkortsminne: 2048 MB (2 GB)

Operativsystem: Windows 8.1 eller senare

Processor: i3 CPU @ 1,5 GHz

Minne: 8192 MB (8 GB)

DirectX-version: 11

Grafikkortsminne: 2048 MB (2 GB)

Följande tabell visar ett exempel på en enhet som uppfyller minimisystemkraven för ett spel:

Din enhet

Spel: Minimikrav

Operativsystem: Windows 10

Processor: i7 CPU @ 2,1 GHz

Minne: 16384 MB (16 GB)

DirectX-version: 11

Grafikkortsminne: 2048 MB (2 GB)

Operativsystem: Windows 8.1 eller senare

Processor: i5 CPU @ 1,7 GHz

Minne: 8192 MB (8 GB)

DirectX-version: 11

Grafikkortsminne: 2048 MB (2 GB)