MKV-support på Xbox One

Det går nu att spela MKV-videor på Xbox One.

MKV-formatet (tillägget som används för Matroska-mediebehållaren) stöder flera video- och ljudcodecar, t.ex. H.264 och AAC-ljud. I allmänhet bestämmer behållare hur video- och ljuddata formateras och vilken extra information som används för att beskriva dessa A/V-strömmar. Behållarna kan även innehålla information som kompletterar A/V-strömmar, t.ex. titeln, ljudströmmarnas språk, undertexter, teckensnitt till dessa undertexter, bilder, kapitelinformation och menyer. MKV är ett mycket flexibelt format som stöder många av dessa behållarfunktioner.

Xbox One försöker stödja de MKV-funktioner som är viktigast för de flesta kunder. Alla MKV-formatets funktioner implementeras inte, och de tillhandshålls i den ordning som ger mest värde.

Stöd för MKV-behållarfunktioner

MKV-behållarfunktionerna stöds på följande sätt av Xbox One:

• Om det finns ett eller flera videospår spelas det första upp.
  • Om det finns ett eller flera ljudspår spelas det första upp.
  • Om det finns ett eller flera undertextspår visas de inte, men filen läses in och spelas upp.
  • Om det finns ett eller flera teckensnitt eller bilder visas de inte, men filen läses in och spelas upp.
  • Menyinformation stöds inte och visas inte, men filen läses in och spelas upp.
  • Kapitelinformation stöds inte, men filen läses in och spelas upp.
  • Om filer med kapitel refererar till kompletterande filer spelas de senare inte upp.
  • Det finns miniatyrbilder för att det ska gå att leta efter filer på USB-enheter med filbläddraren.

Dessa funktioner bör göra det möjligt att spela upp de flesta MKV-filer om de innehåller codecar som stöds.

Stöd för MKV-codecar

MKV-filer med video- och ljudspår som är kodade med följande codecar borde gå att spela upp på Xbox One:

Matroska-id MSFT Media Foundation MF_MT_SUBTYPE Beskrivning FourCC- eller WAV-identifierare
V_MPEG4/ISO/AVC MFVideoFormat_H264 H.264-video H264
V_MPEG2 MFVideoFormat_MPEG2 MPEG-2-video
V_MPEG1 MFVideoFormat_MPG1 MPEG-1-video MPG1
V_MPEG4/MS/V3 MFVideoFormat_MP43 Microsoft MPEG 4 codec version 3 MP43
V_MPEG4/ISO/ASP MFVideoFormat_MP4V MPEG-4 part 2 video MP4V
V_MS/VFW/FOURCC   Mappningar till flera codecar som brukar stödjas i AVI-formatet som finns på konsolen.
A_AAC MFAudioFormat_AAC Advanced Audio Coding (AAC) WAVE_FORMAT_MPEG_HEAAC
A_AC3 MFAudioFormat_Dolby_AC3 Dolby Digital (AC-3)
A_MPEG/L3 MFAudioFormat_MP3 MPEG Audio Layer-3 (MP3) WAVE_FORMAT_MPEGLAYER3
A_MPEG/L1 MFAudioFormat_MPEG MPEG-1 audio payload WAVE_FORMAT_MPEG
A_PCM/INT/BIG MFAudioFormat_PCM Okomprimerat PCM-ljud WAVE_FORMAT_PCM
A_PCM/INT/LIT MFAudioFormat_PCM Okomprimerat PCM-ljud WAVE_FORMAT_PCM
A_PCM/FLOAT/IEEE MFAudioFormat_Float Okomprimerat IEEE-flyttalsljud WAVE_FORMAT_IEEE_FLOAT

Tekniska detaljer kring codecar

Teknisk information finns på de följande webbplatserna:

Matroskas codecspecifikationer

Windows Dev Center: GUID-nummer för ljudundertyper

Windows Dev Center: GUID-nummer för videoundertyper