Cortana-röstkommandon på Xbox One

Du kan använda Cortana-röstkommandon för att styra Xbox One-konsolen. När du aktiverar Cortana kan du interagera med konsolen på nya och spännande sätt. Du kan till och med använda en headsetmikrofon för att ge röstkommandon till Cortana.

Video: Cortana på Xbox One

Titta på videon om Cortana på Xbox One. Obs! Den här videon finns bara på engelska.

På den här sidan

Använda ett headset med Cortana

Med Cortana kan du använda ett headset med mikrofon för röststyrning, i tillägg till Kinect-sensorn. Funktionen är densamma i båda fallen, med ett undantag: "Hey Cortana, Xbox on" fungerar bara med Kinect. Därför måste du starta Xbox med en handkontroll om du använder ett headset.

Nästan alla headset med 3,5 mm hörlurskontakt fungerar. För vissa handkontroller kan du behöva en Xbox One stereo headset-adapter för att koppla in ett headset. Se Ansluta ett kompatibelt headset till Xbox One för mer information.

Om du har två eller flera headset anslutna samtidigt och inte är säker på vilket som har röststyrning är det den handkontroll som är ansluten till profilen du ser i övre vänstra hörnet på startsidan som är handkontrollen med röststyrning.

Säg "Hey Cortana"

Om du valt att använda Cortana märker du att "Xbox"-kommandot har ändrats till "Hey Cortana".

De fraser du brukar använda med "Xbox", som "sign in", "select" och "go home", fungerar fortfarande. Enda skillnaden är att din röstinteraktion nu börjar med "Hey Cortana".

Du får en lista med fler Cortana-kommandon du kan använda genom att fråga "Hey Cortana, what can I say?"

Stänga av och slå på din Xbox One

Med Kinect använder du din röst för att stänga av och slå på din Xbox One. Om du använder ett headset kan du fortfarande stänga av din Xbox med rösten, men inte slå på den.

1. Om du vill stänga av Xbox med din röst säger du "Hey Cortana, Xbox off".
  2. Om du vill slå på den igen säger du "Hey Cortana, Xbox on". (Se till att energiläget är inställt på standbyläge.)

Om du glömmer eller vill imponera på dina kompisar fungerar båda dessa lika bra. Det är en av de bra sakerna med Cortana.

Säg "Hey Cortana…" och ett av följande kommandon:

• "Turn off my Xbox"
  • "Turn off"
  • "Go to sleep"
  • "Turn on Xbox"
  • "Turn on"
  • "Start Xbox"

Välja något på skärmen

Om du vill välja något på skärmen, till exempel ett av dina stift på startsidan eller ett spel i Store, säger du "Hey Cortana" plus något av det här:

• "Select"
  • "Make a selection"
  • "Turn on select mode"

När skärmtexten ändrar färg kan du säga något av det som visas i grönt.

När du är klar säger du "Stop listening". Då försvinner den gröna texten.

Sätta fast Cortana

Så här använder du en handkontroll för att sätta fast Cortana på sidan av din skärm:

1. Dubbeltryck på Xbox-knappen för att öppna guiden och rulla sedan ned till Fleruppdragskörning.
  2. Välj Cortana.

I det här läget kan du skriva ett kommando eller en fråga eller välja Tryck för att prata för att använda din röst.

Om du vill växla mellan Cortana och ditt andra öppna fönstret dubbeltrycker du på Xbox-knappen för att öppna Sätta fast och sedan väljer du det du vill växla till.

Flera Cortana-kommandon

Om du vill ha exempel på kommandon du kan ge Cortana och frågor du kan ställa säger du "Hey Cortana, what can I say?" och sedan bläddrar du igenom kategorierna.

Du får se exempel på alla typer av kommandon och frågor du kan ställa, från mediakontroller och Xbox-navigering till sport och väder.

Återgå till Xbox-kommandon

Om du av någon anledning inte vill använda Cortana har du möjlighet att gå tillbaka till den ursprungliga röststyrningsmodellen med "Xbox-kommandon". När du går tillbaka förlorar du det här:

• Röststyrning med headset
  • Utökade kommandon och röstigenkänning
  • Röst-till-text-inmatning (diktering)

Du kan när som helst gå tillbaka till Cortana.

Så här går du tillbaka till den ursprungliga röststyrningsmodellen:

1. Dubbeltryck på Xbox-knappen så att guiden öppnas.
  2. Välj Inställningar > Alla inställningar.
  3. Välj System > Cortana-inställningar.
  4. I det fastsatta fönstret till höger markerar du och trycker på A-knappen för att ändra till Av.
  5. Välj Starta om nu för att stänga av Cortana och starta om din Xbox.

När Xbox har startats om kommer du att kunna använda den ursprungliga Xbox-kommandomodellen för röststyrning.

Så här återgår du till röstinteraktion med Cortana:

1. Välj panelen Mina spel och appar.
  2. Markera Appar och välj sedan Cortana.
  3. Följ anvisningarna och starta sedan om din Xbox så att ändringarna börjar gälla.