Felsökning av 4K och HDR i Xbox One S

Den här artikeln behandlar felsökningsproblem som exempelvis att 4K-alternativ inte visas i inställningarna, 4K-funktioner saknas, 4K-innehåll inte visas eller problem med videokvaliteten.

Säkerställ först att du har en Xbox One S och en 4K-TV, och kontrollera TV:ns kapacitet.

• Du kan se om du har en Xbox One S genom att titta på konsolens baksida. På höger sida nära nätverksporten ska det sitta en etikett med texten Xbox One S. Om den etiketten saknas letar du på konsolens undersida efter en etikett med texten Xbox One Console. En Xbox One-konsol utan "S" stöder inte 4K.
  • Viktigt! Mata ut eventuella skivor och stäng av konsolen innan du vänder på den.

• Du kan se om du har en 4K-TV genom att läsa på TV:ns förpackning eller i dess bruksanvisning. Olika tillverkare använder olika namn. Du kan leta efter följande:
    Namn på 4K 4K, 4K Ultra HD, UHD, UHD 4K, SUHD TV, Ultra HD, Ultra UDTV, 2160p
    Angivna upplösningar eller lägen 3840 x 2160 vid 24 Hz, 50 Hz eller 60 Hz
    Namn på HDR10 HDR Premium, High Dynamic Range, HDR, UHD Color, Ultra HD Premium, Ultra HD Deep Color
  • Kontrollera din TV:s 4K- och HDR-kapacitet genom att trycka på Xbox-knappen för att öppna guiden när konsolen är ansluten och påslagen. Välj Inställningar > Alla inställningar > Bildskärm och ljud, och välj sedan Avancerade videoinställningar > Information om 4K-TV.

Om ditt system ska stödja 4K och HDR men det inte fungerar (om du exempelvis inte kan välja 4K UHD-upplösning, 4K-funktionerna inte stöds på 4K-TV:ns informationsskärm, 4K-innehåll inte går att spela upp eller du ser problem med videokvaliteten) kan du prova de här åtgärderna:

• Säkerställ att konsolen identifierar din TV automatiskt. Tryck på Xbox-knappen för att öppna guiden och välj Inställningar > Alla inställningar. Välj Bildskärm och ljud > Avancerade videoinställningar och välj sedan Automatisk identifiering. 4K är inte tillgängligt när HDMI eller DVI väljs manuellt.
  • För HDR säkerställer du att din TV stöder HDR10-mediaprofilen. Kontrollera detta i TV:ns bruksanvisning. Vissa tillverkare kanske inte nämner HDR10 – leta efter stöd för BT2020 och HDR, eller något av namnen i föregående lista. (Det finns dessutom två HDR-format: Dolby Vision och HDR10. Din TV kan stödja båda, men måste åtminstone stödja HDR10.)
  • Kontrollera att HDMI-kabeln är inkopplad i korrekt port på din TV. Vissa 4K-TV-apparater stöder endast den fullständiga uppsättningen 4K-funktioner i specifika HDMI-portar. Se TV:ns bruksanvisning för att fastställa om det finns särskilda HDMI-portar för 4K, eller prova olika portar i din TV.
  • Kontrollera TV:ns inställningsmeny. Din TV kan ha ett särskilt läge som slår på 4K eller HDR. Se TV:ns bruksanvisning för att ta reda på om du behöver ändra några inställningar. TV:ns tillverkare kan också använda olika namn för HDR – se den föregående listan.
  • Om en del innehåll inte går att spela upp säkerställer du att din TV stöder HDCP 2.2 och att det är aktiverat i TV:ns inställningar.
  • Kontrollera att du använder den HDMI-kabel som medföljde Xbox One S.
  • Prova med en annan HDMI-kabel. Kablarna måste vara certifierade för HDMI High Speed eller HDMI Premium.
  • Om en enhet är inkopplad mellan din TV och din konsol tar du bort den och kopplar in TV:n direkt i konsolen med den HDMI-kabel som medföljde Xbox One S. Vissa AV-mottagare eller annan videoutrustning kan störa dataöverföringen mellan konsolen och TV:n – enheten måste stödja samma funktioner som TV:n, antingen direkt eller som passering. Du måste också använda kablar som är certifierade för HDMI High Speed eller HDMI Premium, både mellan konsolen och mottagaren och mellan mottagaren och TV:n.
  • Kontrollera att TV:ns och AV-mottagarens inbyggda programvara är uppdaterad. Många nyare TV-apparater och enheter kan ta emot uppdateringar – om det inte finns stöd för vissa 4K- eller HDR-funktioner kan en uppdatering av TV:ns eller mottagarens inbyggda programvara lösa problemet. Läs TV:ns eller enhetens bruksanvisning för att ta reda på hur den inbyggda programvaran uppdateras.
  • Om en tom skärm eller fel visas när du försöker spela upp 4K-innehåll och du har provat alla tidigare beskrivna åtgärder, så kan du stänga av 4K-uppspelningen och prova att spela upp innehållet med lägre upplösning. Gå till Inställningar > Bildskärm och ljud > Avancerade videoinställningar och avmarkera Tillåt 4K.
  • Om du får ett felmeddelande när du väljer 4K UHD i bildskärmsinställningarna kan du läsa Fel vid val av 4K UHD-upplösning i Xbox One S.
  • Om du ser konstiga färger när du spelar upp HDR-innehåll och du har provat alla tidigare beskrivna åtgärder, så kan du stänga av HDR. Gå till Inställningar > Bildskärm och ljud > Avancerade videoinställningar och avmarkera Tillåt HDR.

Du kan lära dig mer om vilken information din TV ger konsolen beträffande sin 4K-kapacitet om du läser Kontrollera din TV:s 4K- och HDR-kapacitet i Xbox One S.