Om tv-upplösningar och Xbox One

På den här sidan beskrivs hur du väljer den bästa TV-upplösningen för Xbox One-konsolen. Läs mer om TV-upplösningar och de upplösningar som Xbox One stöder.

Välja TV-upplösningar

Upplösningsalternativ

480p

Upplösningen 480p kallas även Enhanced Definition TV (EDTV). EDTV fungerar på följande sätt:

• Visar 480 aktiva rader med information från skärmens övre till undre del.
  • Visar 854 rader med information från vänster till höger.
  • Ger visningsområdet 4:3, dvs. SD-kvalitet (standard definition)

Obs! Den här upplösningen stöds av Xbox One-konsolen men rekommenderas inte.

När du väljer 480p på din tv visas en bredbild som anpassats till formatet 4:3 med letterbox-teknik. Två tomma, svarta staplar visas till höger och vänster på skärmen när bildformatet 4:3 visas på en HDTV med formatet 16:9.

Det beror på att bilderna är avsedda att visas i bildformatet 16:9. Bilden trycks ihop på sidorna tills den ryms på en 4:3-skärm, och svarta remsor visas i de tomma områdena längst upp och längst ned i bilden.

720p

Upplösningen 720p fungerar på följande sätt:

• Bilderna visas på maximalt 1 280 × 720 pixlar.
  • Visningsområdet är i HD-formatet 16:9 (high definition).

720p är den lägsta upplösningen på de flesta HDTV-apparater. Bildkvaliteten är dock utmärkt, och kvaliteten på bilder i 720p-läget nästan omöjlig att skilja från mer högupplösta HDTV-apparater på skärmar som är mindre än 37 tum. Om din HDTV bara erbjuder 720p och 1080i bör du välja 720p för bästa upplösning.

1080i

Upplösningen 1080i fungerar på följande sätt:

• Bilderna visas på maximalt 1 920 × 1 080 pixlar.
  • Visningsområdet är i HD-formatet 16:9 (high definition).

I:et i 1080i står för ”interlaced scan” (linjeavsökning). Detta innebär att hälften av de linjer som bilden består av ritas upp på nytt av din HDTV 60 gånger per sekund. Detta format är verkligen bra med nästan allt innehåll, men om innehållet i bilden rör sig snabbt kan bilden bli lite suddig. Detta kallas rörelseoskärpa. Av den här anledningen stöds Xbox One inte linjeavsökta upplösningar.

1080p

Upplösningen 1080p fungerar på följande sätt:

• Bilderna visas på maximalt 1 920 × 1 080 pixlar.
  • Visningsformatet är i högupplöst 16:9-format.

1080p är den vanligaste upplösningen för film, tv, spel och många av de upplevelser Xbox One har att erbjuda. En TV med upplösningen 1080p gör inte avkall på bildkvaliteten, och du kan njuta av exempelvis Blu-ray-filmer i den avsedda upplösningen. Varje pixelrad på skärmen ritas om minst 60 gånger per sekund. Detta minskar problemet med rörelseoskärpa och ger en klar bild.

4K UHD

Upplösningen 4K UHD gör följande:

• Visar bilder med maximalt 3840 x 2160 pixlar.
  • Förser användaren med en 16:9-visningsyta med ultrahög definition (UHD).

Med fyra gånger så hög upplösning som standard-HD ger 4K Ultra HD den klaraste och mest realistiska bild som är möjlig. Streama 4K-innehåll på Netflix och Amazon Video och titta på Blu-ray-filmer i Ultra HD som får en otrolig visuell naturtrogenhet med High Dynamic Range.

Obs! Du måste ha en Xbox One S-konsol och en 4K-TV för att kunna använda 4K UHD-upplösning.