Tukevatko televisioni ja Xbox-konsolini 4K:ta ja HDR:ää?

Voit tarkistaa, onko sinulla 4K TV, joka tukee HDR10:tä (näytön mahdollistaman sävyalan standardi), katsomalla television pakkauksen tai ohjekirjan tietoja. Eri valmistajat käyttävät eri nimiä.

• Nimiä 4K:lle: 4K, 4K Ultra HD, UHD, UHD 4K, SUHD TV, Ultra HD, Ultra UDTV, 2160p
  • Tarkkuudet tai tilat: 3840 x 2160 taajuudella 24 Hz, 50 Hz tai 60 Hz
  • Nimiä HDR10:lle: HDR Premium, High Dynamic Range, HDR, UHD Color, Ultra HD Premium, Ultra HD deep color

Jopa televisioissa, jotka tukevat 4K:ta ta ja HDR:ää, jotkin syötteet tukevat mahdollisesti vain alhaisempia tarkkuuksia. Tarkista television ohjekirjasta, mikä syöte sopii Xboxillesi.

Lisäksi 4K:n ja HDR:n käyttö katseluun saattaa edellyttää television asetuksien säätämistä tai laiteohjelmiston päivittämistä.

Voit selvittää, tukeeko Xbox-konsolisi 4K:ta, tarkistamalla, onko se joko Xbox One X tai Xbox One S. Toimi seuraavasti:

1. Poista Xbox-konsolissasi mahdollisesti oleva levy.
  2. Katso Xboxin takaosaan. Oikealla puolella, verkkoportin lähellä pitäisi olla tarra, jossa lukee "Xbox One X" tai "Xbox One S".
    Jos laitteessa ei ole tarraa:
  3. Tarkista Xboxin pohjasta, onko siellä tarra, jossa lukee "Xbox One Console". Jos siinä ei lue tekstin Xbox One jälkeen ”X” tai ”S", kyseinen Xbox-konsoli ei tue 4K:ta.

Jos sekä televisiovastaanottimesi että Xbox-konsolisi tukevat 4K:ta, Xbox-asetusten kohdassa on tarkempia tietoja siitä, mitä syötteitä televisiosi tukee. Avaa opas painamalla Xbox-painiketta , siirry kohtaan Järjestelmä > Asetukset > Näyttö ja ääni ja valitse sitten Videon lisäasetukset ja sitten 4K TV:n tiedot.

Siinä näkyvien asetusten lisäselityksiä on tässä.

TV:n tarkkuus

Tämä tarkistaa, voiko televisiosi näyttää 4K UHD -tarkkuutta 60 Hz:llä. Tämä vaaditaan järjestelmän, pelien ja joidenkin sovellusten näytön tason nostamiseksi 4K:hon. Toisin sanoen tätä toimintoa käytettäessä konsolisi pystyy toimimaan koko ajan 4K-tarkkuudella näytöllä olevaan sisältöön katsomatta.

4K UHD ei ole kuitenkaan edellytys 4K-sisällön toistamiseen. 4K-ominaisuuksia, kuten 4K-tarkkuutta ja HDR:ää, käyttävät pelit ja sovellukset voivat ottaa näitä ominaisuuksia käyttöön ilman, että Xbox-konsolin yleistä 4K UHD-tarkkuutta tarvitaan.

Jos televisiosi ominaisuudet ovat paremmat kuin mitä 4K-television tietonäytössä on annettu, lue lisää ohjeaiheesta 4K- ja HDR-sisällön vianmääritys konsoleissa Xbox One X ja Xbox One S.

Pelien pelaaminen

Jotkin pelit voivat toistaa suuren sävyalan HDR-sisältöä (High Dynamic Range) sekä Xbox One X- että Xbox One S -konsoleissa, mutta todellista 4K-pelaamista varten tarvitaan Xbox One X. Tässä osiossa testataan televisiosi kyky näyttää HDR:ää ja 4K-tarkkuutta 60 Hz:n taajuudella.

Televisiosi on tuettava seuraavia vaatimuksia, jotta 4K- tai HDR-tiloihin voidaan siirtyä tarvittaessa pelien yhteydessä:

Ominaisuus

Vaatimukset

4K @ 60 Hz

Tarkkuus: 3840 x 2160p

Virkistystaajuus: 60 Hz

Värisyvyys: 30 bittiä per kuvapiste (10 bittiä)

Pikselikoodaus: 4:2:0 tai 4:2:2

HDR

Television on tuettava HDR10-mediaprofiilia:

• BT2020-väritila tai -värialue
  • High Dynamic Range (ST2084)

Osa TV-valmistajista saattaa kutsua tätä eri nimellä. Esimerkiksi nimellä HDR Premium tai Ultra HD Premium.

Elokuvien ja TV:n katsominen

Elokuvien ja TV-ohjelmien välillä on eroa siinä, miten niiden bittivirta tallennetaan ja toistetaan. Jotkin videosovellukset voivat toistaa 4K-sisältöä eri virkistystaajuudella, ja osa niistä myös tukee HDR-sisältöä. Tämä osio testaa televisiosi kykyä näyttää eri 4K- ja HDR-tiloja.

Esimerkiksi televisiosi saattaa tukea 4K:ta 24 Hz:llä, mutta ei 4K:ta 60 Hz:llä. Tässä tapauksessa se saattaa näyttää 4K 24 Hz -elokuvia alkuperäisellä 4K 24 Hz:llä, mutta 4K 60 Hz -sisältöä saatetaan sen sijaan näyttää 1080p-tarkkuudella. Siitä, miten sisältöä näytetään riippuu oikeastaan videosovelluksesta, katsottavasta sisällöstä ja televisiosi ominaisuuksista.

Ominaisuus

Vaatimukset

4K @ 24 Hz

Tarkkuus: 3840 x 2160p

Virkistystaajuus: 24 Hz

Värisyvyys: 30 bittiä per kuvapiste (10 bittiä)

Pikselikoodaus: 4:4:4

4K @ 50 Hz

Tarkkuus: 3840 x 2160p

Virkistystaajuus: 50 Hz

Värisyvyys: 30 bittiä per kuvapiste (10 bittiä)

Pikselikoodaus: 4:2:0 tai 4:2:2

4K @ 60 Hz

Tarkkuus: 3840 x 2160p

Virkistystaajuus: 60 Hz

Värisyvyys: 30 bittiä per kuvapiste (10 bittiä)

Pikselikoodaus: 4:2:0 tai 4:2:2

HDR

Television on tuettava HDR10-mediaprofiilia:

• BT2020-väritila tai -värialue
  • High Dynamic Range (ST2084)

Osa TV-valmistajista saattaa kutsua tätä eri nimellä. Esimerkiksi nimellä HDR Premium tai Ultra HD Premium.

Jos televisio tukee näitä vaatimuksia, mutta jokin ei vieläkään toimi oikein, perehdy ohjeaiheeseen 4K- ja HDR-sisällön vianmääritys konsoleissa Xbox One X and Xbox One S.