Veiledning for sunn Xbox One-spilling

Oversikt

Det skal være avslappende og moro å spille videospill. Gjentagende bevegelser, dårlig stilling og overdrivelser kan imidlertid noen ganger føre til nummenhet, kribling og annet ubehag, som kan utvikle seg til alvorlige helseproblemer. Gjennomgå helseadvarslene nedenfor, og følg anbefalingene i denne veiledningen for å sørge for at du spiller på en sunn måte.

Helseadvarsler

Muskelskjelettlidelser

Som med mange aktiviteter kan du oppleve sporadisk ubehag i hendene, armene, skuldrene, nakken eller andre kroppsdeler når du spiller videospill. Hvis du imidlertid opplever vedvarende eller gjentagende ubehag, smerte, hjertebank, verk, kribling, nummenhet, svie eller stivhet, MÅ DU IKKE IGNORERE DISSE VARSELTEGNENE. OPPSØK STRAKS LEGE selv om symptomene oppstår når du ikke spiller et videospill.

Symptomer som disse kan knyttes til skader eller lidelser i nerver, muskler, sener, blodkar og andre kroppsdeler. Slike skader eller lidelser kan være smertefulle og noen ganger føre til permanent invalidisering. Disse muskelskjelettlidelsene omfatter karpaltunnelsyndrom, senebetennelse, seneskjedebetennelse, vibrasjonssyndromer og andre lidelser.

Forskerne har ennå ikke klart å finne svar på mange av spørsmålene angående muskelskjelettlidelser, men det er allmenn enighet om at årsakene er knyttet til mange faktorer. Dette omfatter: medisinske og fysiske lidelser, stress og hvordan man takler det, allmenn helsetilstand, og hvordan en person plasserer og bruker kroppen under arbeid og andre aktiviteter (innbefattet videospilling).

Ettersom det er en rekke faktorer som bidrar til at muskelskjelettlidelser utvikles, kan ikke denne veiledningen gi deg all den informasjonen du trenger for å unngå å utvikle en muskelskjelettlidelse. Risikoen for å utvikle en muskelskjelettlidelse kan reduseres for noen mennesker ved å følge anbefalingene. Men det er ikke sikkert at det gjør det for alle. For mange vil imidlertid spillingen sannsynligvis oppleves som mer behagelig når anbefalingene blir fulgt.

Husk at denne veiledningen ikke er en erstatning for råd fra en lege. Hvis du har spørsmål om hvordan din egen livsstil, dine aktiviteter eller eventuelle medisinske eller fysiske lidelser kan være knyttet til muskelskjelettlidelser, må du oppsøke lege.

Fotosensitive anfall

Noen ytterst få mennesker kan oppleve anfall når de eksponeres for enkelte visuelle bilder, deriblant blinkende lys eller mønstre som kan forekomme i videospill. Selv mennesker som ikke før har opplevd anfall eller epilepsi, kan ha en udiagnostisert lidelse som kan forårsake disse fotosensitive epileptiske anfallene når de ser på videospill.

Disse anfallene kan ha en rekke symptomer, inkludert svimmelhet, synsforstyrrelser, øye- eller ansiktssammentrekninger, rykninger i armer og ben, desorientering, forvirring eller midlertidig bevissthetstap. Anfallene kan også føre til bevisstløshet eller krampetrekninger som kan føre til skade fordi personen faller eller slår seg på gjenstander i nærheten. Stans spillet umiddelbart og oppsøk lege hvis du opplever noen av disse symptomene. Disse anfallene forekommer hyppigere hos barn og tenåringer enn hos voksne. Foreldre bør være obs på disse symptomene eller spørre barna om de opplever dem. Du kan redusere faren for fotosensitive epileptiske anfall ved å ta følgende forholdsregler:

• Sett deg lenger vekk fra skjermen
  • Bruk en mindre skjerm
  • Spill i et godt opplyst rom
  • Ikke spill når du er sliten eller trøtt.

Hvis du eller noen i familien har opplevd anfall eller epilepsi tidligere, bør du oppsøke lege før du begynner å spille.

Sunn spilling

Stilling

Det er viktig å velge behagelige kroppsstillinger når du arbeider eller spiller. Dette kan ikke bare påvirke den generelle ytelsen, men det kan også påvirke hvor komfortabel du er når du spiller videospill, og kan hjelpe deg med å unngå å utvikle muskelskjelettlidelser. Det kan også hende at du unngår ubehag og trøtthet ved å endre stilling under lange spilløkter.

Når du spiller videospill, må du tilpasse omgivelsene og plassere utstyret på en måte som legger til rette for en behagelig og avslappet kroppsstilling. Ettersom alle har en unik kroppsstørrelse og mange faktorer påvirker komforten, kan vi ikke fortelle deg nøyaktig hvordan du bør ordne spilleområdet for å unngå ubehag. Anbefalingene nedenfor kan imidlertid bidra til et mer komfortabelt spillemiljø:

• For å gi ryggen støtte bør du velge en stol eller en sitteplass som gir støtte for korsryggen, og som gjør det mulig å velge en behagelig og naturlig kroppsstilling.
  • For å sikre behagelige fotstillinger bør du fjerne gjenstander fra føttene dine, for å legge til rette for behagelige fotstillinger og -bevegelser.
  • For å sikre behagelige skulder- og armstillinger bør du la overarmene henge avslappet ned langs sidene.
  • For å sikre riktige håndledd- og fingerstillinger bør du ha håndleddene ubøyd mens du holder og bruker kontrollere. Unngå å bøye håndleddene oppover, nedover eller til sidene.
  • For å begrense bøying av nakken bør du plassere deg selv og/eller TV-en på en måte slik at du ikke må bøye hodet oppover, nedover eller mot siden i lengre perioder.
  • For å begrense belastningen på øynene bør du plassere TV-en borte fra lyskilder som kan skape gjenskinn, eller bruke gardiner, rullegardiner, persienner eller lignende til å regulere lysmengden. Vurder også å justere TV-ens lysstyrke og kontrast til nivåer som er behagelige for deg.

Fysisk kraft

Kroppen vår utsettes stadig for fysiske krefter. Det kan hende vi bare tenker at kraftige støt, for eksempel bilulykker, kan skade kroppen vår. Mindre påkjenninger kan også føre til skader, ubehag og trøtthet hvis de blir gjentatt eller oppleves i lange perioder.

Vurder følgende typer mindre påkjenninger:

• Dynamisk kraft, eller en kraft du utøver gjennom bevegelser. For eksempel når du trykker knapper på en spillkontroller eller tastene på et tastatur.
  • Statisk kraft, eller en kraft du opprettholder i en lengre periode. For eksempel når du holder spillkontrolleren eller telefonen.
  • Kontaktkraft, eller trykk som oppstår når du hviler på en kant eller hard overflate. For eksempel når du hviler håndleddene på kanten av skrivebordet eller en annen hard overflate.

Vurder anbefalingene nedenfor for å redusere effekten av mindre påkjenninger på kroppen:

• Trykk lett på knappene på spillkontrolleren mens hendene og fingrene er avslappet. Det krever lite kraft å aktivere disse knappene. Utøv også lite kraft når du bruker styrespaker eller håndkontrollere på en spillkontroller.
  • Unngå å hvile håndflatene eller håndleddene på et underlag mens du bruker spillkontrollere.
  • Vær avslappet i armene og hendene når du ikke bruker spillkontrollere. Se delen «Varighet» hvis du vil ha mer informasjon.
  • Hold spillkontrolleren med en avslappet hånd. Ikke grip hardere rundt spillkontrolleren enn nødvendig.

Varighet

Du har mye å vinne på å ta pauser, slik at kroppen kan hente seg inn igjen etter en aktivitet. Det kan også bidra til at du unngår muskelskjelettlidelser. Varigheten og hyppigheten på pausene du trenger, varierer avhengig av hvilken type aktivitet du driver med. Én måte å ta pause på er å stoppe aktiviteten og slappe av, men det finnes andre måter også. Det omfatter følgende:

• Bytte oppgaver. Dette kan hjelpe enkelte muskler å slappe av, mens andre fortsetter å være produktive. Du kan for eksempel sitte når du spiller videospill, men stå når du ikke spiller.
  • Bruke forskjellige metoder for å utføre samme oppgave. Du kan for eksempel bruke tastaturet på kontrolleren i stedet for styrespaken.
  • Slappe av i armene og hendene når du ser på andre som spiller, eller under «cut scenes», repetisjonsavspillinger eller andre pauser i et spill.
  • Lære om programvare- og maskinvarefunksjoner ved å lese informasjonen som fulgte med spillplatene og maskinvareproduktene.

Sunn livsstil

En sunn livsstil kan bidra til at det blir enklere å utføre og nyte hverdagslige aktiviteter, deriblant tiden du bruker på å spille videospill. Vurder følgende momenter for å få generelt god helse:

• Spis variert kost og få tilstrekkelig hvile.
  • Tren generelt for å gjøre kroppen sterkere og mer fleksibel. Husk at du må rådføre deg med kvalifisert helsepersonell for å velge varigheter og treningsøvelser som er riktige for deg.
  • Lær deg å takle stress.
  • Oppsøk lege hvis du har spørsmål om hvordan dine medisinske eller fysiske lidelser kan være knyttet til muskelskjelettlidelser. Forskerne har ennå ikke klart å finne svar på mange av spørsmålene angående muskelskjelettlidelser, men det er allmenn enighet om at mange faktorer kan være knyttet til slike lidelser, deriblant tidligere skader, diabetes, hormonendringer (for eksempel graviditet) og leddgikt.

Tilsyn av voksne

Kontroller for personvern og nettsikkerhet på Xbox One

Bruk kontrollene for personvern og nettsikkerhet på Xbox One til å tilpasse og administrere familiens tilgang til spill, filmer og TV-innhold. Du kan bruke kontroller for personvern og nettsikkerhet på Xbox One til å styre konsollen og tilgang til Xbox Live, for eksempel følgende:

• Hvilke spill som kan spilles.
  • Hvilke filmer og TV-programmer som kan vises.
  • Om noen kan få tilgang til Xbox Live.