Problemen met snelheid en stabiliteit in pc-games oplossen

Algemene problemen oplossen

Als een bepaalde game niet goed werkt op een bepaalde computer, zijn er daarvoor een aantal mogelijke redenen. Net als elke game net iets anders is, is elk model van computer ook net iets anders gebouwd.

Als u problemen hebt om een game uit te voeren op uw pc, dan kunt u de onderstaande oplossingen proberen.

U kunt ook proberen een vraag te stellen in de Windows-forums.

Voer de probleemoplosser voor apps van de Microsoft Store uit

Als u problemen hebt met de app van een game of als u de Store niet kunt openen, probeer dan de probleemoplosser voor apps van de Microsoft Store uit te voeren. Deze kan sommige problemen met apps en de Microsoft Store automatisch identificeren en oplossen. De probleemoplosser is alleen beschikbaar in het Engels maar werkt op pc's met elke taal.

Download belangrijke of essentiële Windows-updates

• Voer Windows Update uit om belangrijke of essentiële updates op uw pc te installeren.
  • Ga na welke versie van DirectX de juiste is voor uw pc. Ga naar de pagina Welke versie van DirectX staat op uw computer.
  • Zorg dat u de meest recente versie van Java hebt. Start de Java-app (of het Java-programma) en tik of klik op het tabblad Update van het configuratiescherm van Java. Klik of tik vervolgens op Nu bijwerken.

Werk uw games bij

Zorg dat u de meest recente versie van uw games hebt gedownload. Updates lossen vaak problemen in oudere versies op.

• Ga in Windows 8 naar het Startscherm en controleer de tegel Microsoft Store. Als er een getal staat, moeten zoveel apps op uw pc worden bijgewerkt. Uw game kan in die lijst staan. Tik of klik in de Microsoft Store-app op het getal in de rechterbovenhoek en volg de instructies om de app bij te werken.
  • Als u met Windows 7, Windows Vista of Windows XP werkt, zoekt u in de game zelf naar een update-optie. Of ga naar de website van de fabrikant.

Controleer de systeemvereisten

Wanneer u een pc-game koopt of problemen ermee oplost, moet u eerst controleren of uw computer voldoet aan de minimale systeemvereisten voor de game. Hoewel elke game andere vereisten heeft, gebruiken pc-games meestal veel meer vermogen dan andere toepassingen en zijn ze erg veeleisend voor uw video- en geluidshardware.

Zorg ervoor dat de computer goed wordt geventileerd

Een oververhitte computer kan vaak vastlopen. Games gebruik meer vermogen dan de meeste andere apps of programma's, waardoor er meer warmte wordt gegenereerd. Zorg dat uw computer goed wordt geventileerd (geen obstakels rond uw pc) en dat de uitlaatopening van de ventilator niet wordt geblokkeerd.

Opmerking Een CPU of videokaart die te veel is overgeklokt, kan ook bijdragen aan oververhitting.

Koppel alle externe apparaten die u niet nodig hebt los

Er kunnen andere apparaten op uw computer zijn aangesloten (zoals een webcam, externe harddisk, kaartlezer of USB-station). Elk apparaat gebruikt vermogen van de pc, waardoor de voeding mogelijk onvoldoende vermogen levert. Als de voeding de vraag van de pc niet kan bijhouden, kan de pc vastlopen.

Verlaag de grafische en geluidsinstellingen

Hoewel de meeste games geschikt zijn voor een groot aantal computers, hebt u voor veel games sterke grafische en geluidshardware nodig om ze goed te kunnen spelen met de hoogste resolutie en instellingen. Als u de grafische en geluidsinstellingen verlaagd, kan de game mogelijke soepeler en stabieler worden uitgevoerd op uw pc.

Elke game is verschillend, maar hier zijn enkele algemene instellingen die u in overweging kunt nemen:

• Full Screen Anti-Aliasing (FSAA): als u dit uitschakelt of de hoogste instellingen verlaagt, kan dit een groot verschil maken, ten koste van wat kartelige randen in beelden.
  • Resolutie: hoe hoger de resolutie, hoe harder uw GPU (grafische processor) moet werken. De resolutie verlagen kan een grote invloed hebben, met relatief weinig verlies aan beeldkwaliteit.
  • Schaduwen: eenvoudige schaduwen zijn makkelijker te tekenen. Dit is nog gemakkelijker als u schaduwen uitschakelt.
  • Textuur/detail: texturen met minder details zijn niet zo scherp, maar maken de game makkelijker te beheren voor uw systeem.
  • Surround Sound: als u surround sound uitschakelt, wordt uw geluidshardware minder belast.

Download en installeer de nieuwste stuurprogramma's voor grafische en geluidshardware

Pc-games zijn afhankelijk van uw grafische en geluidshardware. Die hardware steunt op software, stuurprogramma's genoemd. Stuurprogramma's worden regelmatig bijgewerkt, dus zelfs als uw hardware gloednieuw is, kunt u het beste controleren of er updates zijn. Hier zijn enkele manieren om updates op te halen:

• Voer Windows Update uit om de meest recente, door Microsoft gecertificeerde stuurprogramma's op uw computer te downloaden. Dit is de makkelijkste en meest betrouwbare optie.
  • Controleer bij de fabrikant van uw computer of hardware wat de meest recente stuurprogramma's zijn. Dit is de beste optie voor laptops en kleine pc's.
  • Download een referentiestuurprogramma voor uw hardware. Dit is de beste optie voor zware gebruikers en pc's op maat.