De prestaties van je pc bijhouden met de Xbox Game Bar

Gebruik de overlay Prestaties om de prestaties van je pc eenvoudig te monitoren terwijl je aan het gamen bent. Zo zie je in realtime of je systeem voldoende resources heeft voor grafisch intensieve momenten of dat iets veel vermogen gebruikt.

Belangrijk: Voor gebruik van de overlay Prestaties is de update voor Windows 10, oktober 2018 (version 1809) of hoger vereist. Zorg ook Game Bar up-to-date is omdat je dan profiteert van de nieuwste functies.

Aan de slag met de overlay Prestaties

Als je de overlay Prestaties wilt gebruiken over je game, druk je op de Windows-logotoets + G om de Xbox Game Bar te openen. Selecteer vervolgens Menu Overlay > Prestaties.

Overlay Prestaties in Xbox Game Bar
Overlay Prestaties in Xbox Game Bar

In de overlay Prestaties worden de pc-resources weergegeven tijdens het gamen, zoals:

• CPU – Central Processing Unit (centrale verwerkingseenheid). Dit geeft aan of je systeem de benodigde verwerkingskracht voor je game kan leveren.
  • GPU – Graphics Processing Unit (grafische verwerkingseenheid). Hier zie je hoeveel videogeheugen je grafische kaart gebruikt.
  • RAM – Random Access Memory. Hiermee wordt aangegeven hoeveel systeemgeheugen wordt gebruikt.
  • FPS – Frames Per Second. Het aantal frames dat een game per seconde weergeeft op je beeldscherm. Hoe hoger de FPS, hoe vloeiender de game eruitziet. Op het tabblad FPS worden de huidige framesnelheid van de game weergegeven en de geschiedenis van de framesnelheid voor de afgelopen 60 seconden. Zo kun je snel bepalen of de prestaties stabiel of sterk schommelen.

Als je niet de gewenste prestaties krijgt, kun je het volgende proberen:

• De in-game instellingen lager zetten.
  • Controleren of andere apps die worden uitgevoerd, de prestaties van de game kunnen beïnvloeden (en sluit deze indien mogelijk).
  • Je hardware upgraden, afhankelijk van de vereiste specificaties van de game.

Aan de slag met de FPS-teller

Als je de FPS-teller over je game wilt gebruiken, moet je mogelijk een paar eenmalige stappen uitvoeren.

Opmerking: je hebt Xbox Game Bar versie 3.34.11002.0 of hoger nodig om de FPS-teller te gebruiken.

1. Druk op de Windows-logotoets + G om de Game Bar te openen en selecteer vervolgens Menu Overlay > Prestaties.
  2. Kies het tabblad FPS en druk Toegang aanvragen.
  3. Volg de instructies en start je pc opnieuw op om de wijzigingen door te voeren.

Als je een game start, is de FPS-teller gereed en klaar voor gebruik in Xbox Game Bar.

Speel op uw eigen manier

De Xbox Game Bar heeft aanpassingsopties waarmee u snel tussen uw spel en uw favoriete gamingactiviteiten kunt schakelen. Zie voor meer informatie De Xbox Game Bar aanpassen in Windows 10.

Probleemoplossing

Geen actuele FPS-informatie tijdens het spelen van een game

Als je de overlay Prestaties hebt vastgezet, open je Game Bar over je game door te drukken op Windows-logotoets + G. Hiermee wordt de informatie in de overlay vernieuwd.

Geen FPS-informatie zichtbaar na instellen van FPS

Wanneer je de FPS-teller Xbox Game Bar instelt, wordt je gebruikersaccount toegevoegd aan de groep Prestatielogboekgebruikers (als je account de beheerder van het apparaat is of als de beheerder je account aan de groep heeft toegevoegd). Als je de FPS-teller niet ziet nadat je je pc opnieuw hebt opgestart (knop Toegang aanvragen is nog zichtbaar op het tabblad FPS), controleer je of je account is toegevoegd aan de groep Prestatielogboekgebruikers. Hiervoor typ je Computerbeheer in het zoekvak van het bureaublad en selecteer je Lokale gebruikers en groepen > Groepen > Prestatielogboekgebruikers. Als je je account niet in het vak Leden, vraag je opnieuw toegang aan op het tabblad FPS van de overlay Prestaties van de Game Bar en start je je pc opnieuw op.

Als je FPS nog steeds niet ziet na het opnieuw aanvragen van toegang, voeg je je beheerdersaccount handmatig toe aan de groep. Dit doe je als volgt: typ Computerbeheer in het zoekvak van het bureaublad, selecteer Lokale gebruikers en groepen > Groepen > Prestatielogboekgebruikers, druk op Toevoegen, en volg de instructies op. Start je pc opnieuw op om de wijzigingen van kracht te laten worden.

Ik wil toegang voor FPS-informatie verwijderen

1. Typ Computerbeheer in het zoekvak van het bureaublad, selecteer Lokale gebruikers en groepen > Groepen > Prestatielogboekgebruikers.
  2. Kies een gebruikersaccount en druk op Verwijderen.
  3. Start je pc opnieuw op om de wijziging van kracht te laten worden.

Contact opnemen

Wil je contact opnemen met Ondersteuning voor het probleem "De prestaties van je pc bijhouden met de Xbox Game Bar" waarover je hebt gelezen of voor een ander probleem?