Wat is 4K?

Video: 4K en HDR instellen

Bekijk de video 4K en HDR instellen. Opmerking Deze video is alleen beschikbaar in het Engels.

4K is een resolutie voor je tv. De technische naam is 4K UHD (of 4K Ultra HD of 4K Ultra High Definition) en deze resolutie heeft vier keer zoveel pixels als een 1080p HD-tv. Hierdoor is het beeld scherper en gedetailleerder.

Als je iets wilt bekijken in 4K en de bijbehorende HDR-videotechnologie (High Dynamic Range), heb je een 4K-tv en een Xbox One X- of Xbox One S-console nodig.

Systeemeigen 4K versus 4K-upscaling

Als je je console instelt op 4K UHD, wordt alles op de console, zoals Home, games en apps, getoond in 4K. Op de Xbox One X wordt 4K-content weergegeven in de systeemeigen 4K-resolutie, en andere content (zoals games die zijn gecodeerd voor 1080p) wordt opgeschaald naar 4K. Voor games op Xbox One S wordt ook gebruikgemaakt van 4K-upscaling. Opgeschaalde 4K is meestal vloeiender en gedetailleerder dan het systeemeigen 720p of 180p, maar niet zo rijk en gedetailleerd als het systeemeigen 4K.

Om je resolutie in te stellen en alles op te schalen naar 4K, druk je op de Xbox-knop om de guide te openen. Ga naar Systeem > Instellingen > Beeld en geluid > Video-uitvoer. Selecteer bij Tv-resolutie de optie 4K UHD.

4K in games en apps

Je hoeft de resolutie van je console niet in te stellen op 4K om 4K-content af te spelen. Je kunt je console op een andere resolutie instellen, zoals 1080p, en als een game of app 4K vereist (en je tv de juiste 4K-modus ondersteunt), wordt automatisch naar 4K overgeschakeld. Dit is handig als je 1080p-content in de oorspronkelijke resolutie wilt afspelen, maar ook gebruik wilt maken van de 4K-resolutie als je 4K-content speelt.

Om je resolutie in te stellen op een lagere resolutie maar om te schakelen naar 4K als je 4K-content afspeelt:

1. Open de guide en ga naar Systeem > Instellingen > Beeld en geluid > Video-uitvoer en zorg dat Tv-resolutie is ingesteld op 720p of 1080p.
  2. Selecteer Geavanceerde video-instellingen en zorg ervoor dat 4K toestaan is ingeschakeld.