Problemen met 4K en HDR op de Xbox One X en Xbox One S oplossen

Als uw Xbox en tv 4K en HDR zouden moeten ondersteunen, maar niet werken zoals verwacht, kunt u de volgende dingen proberen.

Controleer eerst of uw Xbox en tv 4K-compatibel zijn.

• Controleer of u een Xbox One X of Xbox One S hebt: een sticker op de achterkant van de console, rechts in de buurt van de netwerkpoort, moet het model aangeven. Als die sticker ontbreekt, zoekt u op de onderkant van de console.
    Belangrijk Verwijder een eventuele disc en zet de Xbox uit voordat u deze omdraait.
  • Controleer of u een 4K-tv hebt: raadpleeg de verpakking of handleiding van uw tv. Fabrikanten gebruiken verschillende namen. Termen waarop u moet letten zijn:

Namen voor 4K

4K, 4K Ultra HD, UHD, UHD 4K, SUHD TV, Ultra HD, Ultra UDTV, 2160p

Resoluties of modi

3840 x 2160 op 24 Hz, 50 Hz of 60 Hz

Namen voor HDR10

HDR Premium, High Dynamic Range, HDR, UHD Color, Ultra HD Premium, Ultra HD deep color

• Controleer de 4K- en HDR-mogelijkheden van uw tv op uw Xbox: druk op de Xbox-knop om de guide te openen, ga naar Systeem > Instellingen > Beeld en geluid en kies vervolgens Geavanceerde video-instellingen > 4K tv-details.

Als uw systeem 4K en HDR ondersteunt maar niet werkt (u kunt bijvoorbeeld de resolutie 4K UHD niet gebruiken, 4K-functies worden niet ondersteunt in het scherm 4K tv-details, 4K-content wordt niet afgespeeld of er zijn problemen met de videokwaliteit), kunt u het volgende proberen:

• Zorg ervoor dat de Xbox uw tv automatisch detecteert. Ga naar Systeem > Instellingen > Beeld en geluid en kies Automatisch detecteren. 4K is niet beschikbaar wanneer HDMI of DVI handmatig wordt geselecteerd.
  • Controleer voor HDR of uw tv het HDR10-mediaprofiel ondersteunt. Dit kunt u bij uw tv handmatig nagaan. Sommige fabrikanten noemen HDR10 misschien niet, zoek dan naar ondersteuning voor BT2020 en HDR of een van de namen in de onderstaande lijst. (Er zijn ook twee HDR-formats: Dolby visie en HDR10. Uw tv kan beide ondersteunen, maar moet ten minste HDR10 ondersteunen.)
    Namen voor HDR10: HDR Premium, High Dynamic Range, HDR, UHD Color, Ultra HD Premium, Ultra HD deep color
  • Zorg ervoor dat de HDMI-kabel is aangesloten op de juiste poort van uw tv. Sommige 4K-tv's ondersteunen hun volledige set van 4K-functies alleen op bepaalde poorten. Raadpleeg de handleiding van uw tv om te zien of er speciale 4K-HDMI-poorten zijn of probeer de verschillende poorten op uw tv uit.
  • Controleer de instellingen van uw tv. Uw tv heeft misschien een speciale modus die 4K of HDR inschakelt. Raadpleeg de handleiding van uw tv om te zien of u uw tv-instellingen moet wijzigen. Zoals al eerder gezegd, de fabrikant van uw tv gebruikt misschien andere namen voor HDR, zie de bovenstaande lijst.
  • Als bepaalde content niet wordt afgespeeld, controleert u of uw tv HDCP 2.2 ondersteunt en of dit in de tv-instellingen is ingeschakeld.
  • Zorg ervoor dat u de HDMI-kabel gebruikt die bij uw Xbox One X of Xbox One S wordt meegeleverd.
  • Probeer een andere HDMI-kabel. Uw kabels moeten zijn gecertificeerd voor HDMI High Speed of HDMI Premium.
  • Als er een apparaat tussen uw tv en Xbox is aangesloten, verwijdert u het apparaat en sluit u de tv rechtstreeks aan op uw Xbox met de HDMI-kabel die werd meegeleverd bij de Xbox One X of de Xbox One S. Sommige AV-ontvangers of andere videoapparatuur kunnen de gegevensoverdracht tussen de console en tv verstoren. Het apparaat moet dezelfde capaciteiten als uw tv rechtstreeks ondersteunen of doorgeven. U moet ook kabels die voor HDMI High Speed of HDMI Premium zijn gecertificeerd, gebruiken tussen de Xbox en de ontvanger en tussen de ontvanger en de tv.
  • Zorg ervoor dat de firmware van uw tv en AV-ontvanger up-to-date zijn. Veel nieuwere tv's en apparaten ontvangen updates via het thuisnetwerk. Als ze sommige 4K- of HDR-functies niet ondersteunen, zou een firmware-update van de tv of ontvanger het probleem kunnen oplossen. Raadpleeg de handleiding van de tv of het apparaat om te zien hoe u de firmware kan updaten.
  • Als u een zwart scherm of fouten ziet terwijl u 4K-content probeert af te spelen en alle voorgaande stappen hebt uitgeprobeerd, schakel dan de systeemeigen weergave van 4K uit en probeer de content op een lagere resolutie af te spelen. Schakel via Systeem > Instellingen > Beeld en geluid > Geavanceerde video-instellingen de optie 4K toestaan uit.
  • Als u rare kleuren ziet terwijl u HDR-content afspeelt en u alle voorgaande stappen hebt geprobeerd, schakelt u HDR uit. Schakel via Systeem > Instellingen > Beeld en geluid > Geavanceerde video-instellingen de optie HDR toestaan uit.
  • Zie Fout bij selectie van 4K UHD-resolutie op Xbox One X en Xbox One S als u een foutbericht te zien krijgt wanneer u 4K UHD kiest in uw weergave-instellingen.

Zie Mogelijkheden van uw tv voor 4K en HDR op Xbox One X en Xbox One S controleren voor meer informatie over wat uw tv doorgeeft naar de console over de mogelijkheden voor 4K.