Controleren of een game werkt op je apparaat met Windows 10

De systeeminformatie voor je apparaat controleren

Selecteer op je pc de knop Start, typ Informatie over je pc en selecteer Informatie over je pc om de volgende systeeminformatie te bekijken:

• Besturingssysteem (OS)
  • Versie
  • Build van besturingssysteem
  • Processor
  • Geïnstalleerd RAM (geheugen)
  • Type systeem (bijvoorbeeld 32-bits of 64-bits besturingssysteem)

Als de minimale (of recentere) versie van Windows voor uitvoering van je game niet wordt gebruikt op je apparaat, moet je een update installeren. Raadpleeg de pagina Windows Update: Veelgestelde vragen om te weten te komen hoe je je apparaat kunt bijwerken naar de recentste update.

Opmerking Als je versie K of KN van Windows 10 gebruikt, moet je wellicht aanvullende software downloaden. Deze software is beschikbaar als gratis download. Ga hiervoor naar https://support.microsoft.com/en-us/kb/3099229.

De beschikbare ruimte op je apparaat controleren

De vereiste vrije schijfruimte voor een game is afhankelijk van de titel en het feit of je de game op Xbox One of in Windows 10 speelt.

Xbox One

Je kunt als volgt bepalen of je Xbox One-console voldoende vrije schijfruimte heeft om een game te installeren:

1. Druk op de Xbox-knop op je controller om naar het Home-scherm te gaan en schuif naar rechts naar Mijn games en apps.
  2. Controleer de beschikbare schijfruimte die linksonder in het scherm wordt weergegeven. Als je onvoldoende ruimte hebt, moet je enkele bestaande games en apps verwijderen of een externe schijf aan je console toevoegen.

Als je een extern opslagapparaat met je console gebruikt en de standaard installatielocatie wilt wijzigen:

1. Dubbeltik op de Xbox-knop om de guide te openen.
  2. Selecteer Instellingen > Alle instellingen.
  3. Selecteer Systeem > Opslag.
  4. Onder Opslag beheren wordt de standaardopslaglocatie aangegeven met een driehoekje in de rechterbovenhoek.

Windows 10

Zo kun je bepalen hoeveel vrije schijfruimte er is op je apparaat met Windows 10:

1. Selecteer de knop Start  en selecteer vervolgens Instellingen > Systeem > Opslag.
  2. De gebruikte schijfruimte voor elk station op je apparaat wordt weergegeven. Controleer of er voldoende ruimte beschikbaar is op de harde schijf.

Als je een game al hebt geïnstalleerd en de game naar een ander station wilt verplaatsen:

1. Controleer eerst of de game afgesloten is.
  2. Ga naar Instellingen > Systeem > Opslag.
  3. Kies het station waar je de game hebt geïnstalleerd en selecteer Apps en games.
  4. Selecteerde game, selecteer Verplaatsen en kies het schijfstation waarnaar je de game wilt verplaatsen.

Controleren welke grafische kaart is geïnstalleerd en hoeveel videogeheugen beschikbaar is

Als je niet weet welke grafische kaart is geïnstalleerd of hoeveel videogeheugen deze heeft, kun je dat als volgt controleren:

1. Selecteer de knop Start op je pc en selecteer Instellingen > Systeem > Beeldscherm.
  2. Scrol omlaag en selecteer Geavanceerde beeldscherminstellingen.
  3. Schuif omlaag en selecteer Eigenschappen van beeldschermadapter. Bij Type adapter wordt de naam van de grafische kaart weergegeven en bij Toegewezen videogeheugen wordt het videogeheugen weergegeven.

Controleren welke versie van DirectX is geïnstalleerd

Als je twijfelt welke versie van DirectX is geïnstalleerd, kun je dat als volgt controleren:

1. Druk op de toets met het Windows-logo+ R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen.
  2. Typ 'dxdiag' en druk op Enter om het Diagnostisch hulpprogramma voor DirectX te starten.
  3. Zoek de versie van DirectX op het tabblad Systeem van het venster Systeeminformatie.

Kijk op het tabblad Beeldscherm voor de videokaart onder Stuurprogramma's naar de ondersteunde Functieniveaus om het functieniveau te controleren.

De minimale systeemvereisten voor je game controleren

Nu je de systeeminformatie voor je apparaat hebt, zoek je de minimale systeemvereisten voor je game op een van de volgende plaatsen.

Microsoft Store op Windows 10

Als je je game hebt gekocht of wilt kopen in de Microsoft Store, kun je de minimale systeemvereisten voor de game als volgt controleren:

1. Selecteer Start en selecteer vervolgens de tegel Store op je apparaat met Windows 10.
  2. Voer in Zoeken de naam van de game in waarvoor je de vereisten zoekt.
  3. Schuif omlaag naar het deel Systeemvereisten.
  4. Vergelijk deze informatie met de systeeminformatie voor je apparaat om te zien of je apparaat voldoet aan de minimale vereisten om de game te spelen.

De online locatie waar je de game hebt gekocht

De meeste online verkopers vermelden de minimale systeemvereisten om de game te spelen. Als je je game hebt gekocht of wilt kopen in een andere online winkel dan de Microsoft Store op Windows 10, kun je de minimale systeemvereisten voor de game als volgt controleren:

1. Ga naar de website waar je de game hebt gekocht of wilt kopen.
  2. Zoek de game.
  3. Zoek de systeemvereisten op het scherm met gamedetails of op het aankoopscherm.
    Opmerking Sommige online verkopers vermelden suggesties voor systeemvereisten, wat de beste systemen zijn om de game te spelen. Je game zal werken op voorwaarde dat je minstens voldoet aan de minimale vereisten.
  4. Vergelijk de minimale vereisten voor de game met de systeeminformatie voor je apparaat om te zien of je apparaat voldoet aan de minimale vereisten om de game te spelen.

De verpakking van de game als je de game in een winkel hebt gekocht

Wanneer je een game in een winkel hebt gekocht, staan de minimale systeemvereisten op de verpakking. Controleer of je apparaat aan deze vereisten voldoet.

Vergelijk de minimale systeemvereisten voor de game met je apparaat

Nu je de systeeminformatie voor je apparaat en de minimale systeemvereisten voor de game hebt, is het eenvoudig om te weten te komen of de game kan worden uitgevoerd op je apparaat.

In de volgende tabel staat een voorbeeld van een apparaat dat niet voldoet aan de minimale systeemvereisten voor een game:

Je apparaat

Game: minimale vereisten

Besturingssysteem: Windows 10

Processor: i5 CPU bij 1,7 GHz

Geheugen: 4096 MB (4 GB)

DirectX-versie: 9.1

Geheugen grafische kaart: 2048 MB (2 GB)

Besturingssysteem: Windows 8.1 of hoger

Processor: i3 CPU bij 1,5 GHz

Geheugen: 8192 MB (8 GB)

DirectX-versie: 11

Geheugen grafische kaart: 2048 MB (2 GB)

In de volgende tabel staat een voorbeeld van een apparaat dat wel voldoet aan de minimale systeemvereisten:

Je apparaat

Game: minimale vereisten

Besturingssysteem: Windows 10

Processor: i7 CPU bij 2,1 GHz

Geheugen: 16384 MB (16 GB)

DirectX-versie: 11

Geheugen grafische kaart: 2048 MB (2 GB)

Besturingssysteem: Windows 8.1 of hoger

Processor: i5 CPU bij 1,7 GHz

Geheugen: 8192 MB (8 GB)

DirectX-versie: 11

Geheugen grafische kaart: 2048 MB (2 GB)