De weergave-instellingen aanpassen op uw Xbox One

Onderdeel van de totaalervaring Aan de slag met Xbox One.

De weergave-instellingen aanpassen

Uw Xbox One-console ondersteunt diverse weergave-instellingen. Met de volgende stappen kunt u heel eenvoudig de beste instellingen voor uw tv-toestel kiezen:

1. Druk op de Xbox-knop  om de guide te openen.
  2. Selecteer Systeem > Instellingen.
  3. Selecteer Beeld en geluid en vervolgens Video-uitvoer.
  4. Kies de juiste instellingen voor weergave en beeld voor uw tv-toestel.

Opmerkingen

Uitleg over weergave-instellingen

Uitleg over weergave-instellingen

Resolutie

Uw Xbox One ondersteunt de volgende resoluties. Dit zijn standaardresoluties voor HD-tv's:

• 720p
  • 1080p
  • 1440p (u ziet deze optie alleen als uw tv 1440p ondersteunt)
  • 4K UHD (u ziet deze optie alleen als uw tv 4K ondersteunt)

Uw Xbox One kiest automatisch de instelling die het beste past bij uw tv-toestel.

Opmerking Als u de nieuwe instelling niet binnen 15 seconden bevestigt, gaat uw console automatisch terug naar de vorige instelling.

Vernieuwingsfrequentie

Als u een Xbox One S of X hebt en uw tv 120 Hz via HDMI ondersteunt, ziet u deze instelling onder Beeldscherm > Resolutie.

De vernieuwingsfrequentie is het aantal keren per seconde dat een tv of beeldscherm een afbeelding weergeeft. Vernieuwingsfrequenties worden doorgaans gemeten in Hz (cycli per seconde). Een beeldscherm dat een afbeelding 60 keer per seconde weergeeft, heeft een vernieuwingsfrequentie van 60 Hz, wat de standaard vernieuwingsfrequentie voor alle Xbox One-consoles is. Maar als uw instellingen aan de bovenstaande vereisten voldoen, kunt u uw vernieuwingsfrequentie tot 120 Hz verhogen voor de resoluties 1080p en 1440p.

Opmerking

• Uw beeldscherm moet 120 Hz via HDMI ondersteunen. Hoewel sommige beeldschermen 120 Hz via DisplayPort ondersteunen, bieden ze mogelijk geen ondersteuning hiervoor via HDMI.
  • 120 Hz is alleen beschikbaar voor 1080p en 1440p. Als u de resolutie verandert in 4K UHD of 720p, wordt de vernieuwingsfrequentie standaard ingesteld op 60 Hz.
  • Als uw console is ingesteld voor 4K UHD en u uw vernieuwingsfrequentie naar 120 Hz wijzigt, wordt de schermresolutie gedowngraded naar de hoogste resolutie die voor uw beeldscherm beschikbaar is.

Uitleg over geavanceerde instellingen

U kunt de video-instellingen verder verfijnen via het video-instellingenscherm Geavanceerd.

Videomodi

Met behulp van videomodi kunnen apps en games de weergave-instellingen negeren zodat de volgende typen videomateriaal worden toegestaan:

50 Hz toestaan

Met deze instelling kan uw Xbox One een signaal van 50 Hz weergeven als de videobron is gecodeerd voor 50 Hz. Dit is de standaard vernieuwingsfrequentie in Europa, het Midden-Oosten en Afrika en op tal van plaatsen in Azië.

24 Hz toestaan

Via deze instelling kunt u uw films bekijken met een vernieuwingsfrequentie van 24 Hz, de natuurlijke framesnelheid om films te bekijken.

Modus voor automatische lage latentie toestaan

Met de modus voor automatische lage latentie (ook wel de 'game-modus' genoemd) kan de console het beeldscherm laten weten dat de latentiemodus moet worden gewijzigd wanneer een game wordt gestart, en dat deze vervolgens moet worden hersteld nadat u een game afsluit.

Opmerking De modus voor lage latentie wordt gerealiseerd door de tv de verwerkingsfuncties uit te laten schakelen die anders latentie zouden introduceren. Het uitschakelen van deze verwerkingsfuncties kan invloed hebben op de beeldkwaliteit: HDR kleuren kunnen vlakker overkomen en het contrast en de achtergrondverlichting kunnen incorrect lijken om de verhouding voor lage latentie mogelijk te maken. Schakel deze functie uit als de kwaliteit van het beeld u niet bevalt.

Variabele vernieuwingsfrequentie toestaan

Technologieën voor variabele vernieuwingsfrequenties (VRR) worden gebruikt om de vernieuwingsfrequentie van een beeldscherm op elk gewenst moment aan te passen om haperingen en bibberingen tijdens het spelen van games te voorkomen. VRR is alleen beschikbaar bij aansluiting op een tv die HDMI-VRR of AMD FreeSync ondersteunt.

Opmerking Wanneer VRR is ingeschakeld, kunnen gameclips en uitzendingen schokkerig of bibberig worden weergegeven. De oorzaak hiervan is dat de vernieuwingsfrequentie tijdens inactiviteit wordt vergrendeld terwijl de vernieuwingsfrequentie van actieve spelers fluctueert. VRR kan ook leiden tot weergaveproblemen als uw videosignaal wordt doorgegeven via een audio/video-ontvanger (AVR). Als u beeldschermproblemen opmerkt, moet u mogelijk VRR uitschakelen of uw AVR omzeilen en uw HDMI rechtstreeks aansluiten op uw beeldscherm.

3D toestaan

Met deze instelling kunt u op Xbox One Blu-ray-schijven in 3D bekijken.

Opmerking Uw tv-toestel moet 3D ondersteunen om content in 3D te bekijken.

YCC 4:2:2 toestaan

• Als YCC 4:2:2 is uitgeschakeld en u problemen met HDMI-video ondervindt, kunt u dit inschakelen.
  • Als YCC 4:2:2 is ingeschakeld en u problemen met HDMI-video ondervindt, kunt u dit uitschakelen.

4K toestaan

Met deze instelling kunt u oorspronkelijk 4K-materiaal doorgeven naar uw scherm als dit beschikbaar is in uw games en apps.

U hoeft de resolutie van uw console niet in te stellen op 4K om 4K-content af te spelen. U kunt uw console op een andere resolutie instellen, zoals 1080p, en als een game of app 4K vereist (en uw tv de juiste 4K-modus ondersteunt), wordt automatisch naar 4K overgeschakeld. Dit is handig als u 1080p-content in de oorspronkelijke resolutie wilt afspelen, maar ook gebruik wilt maken van de 4K-resolutie als u 4K-content speelt.

HDR10 toestaan

Met deze instelling kunt u HDR10-inhoud weergeven indien deze beschikbaar is in uw games en apps.

HDR staat voor High Dynamic Range (hoog dynamisch bereik). Met HDR10 op uw Xbox One X en Xbox One S kan uw tv diepere kleuren en rijker contrast weergeven. Dit betekent dat het beeld levendiger en natuurgetrouwer is dan op een normale HD-tv.

Zie HDR op Xbox One X en Xbox One S voor meer informatie.

Dolby Vision toestaan

Met deze instelling kunt u Dolby Vision-inhoud weergeven indien deze beschikbaar is in bepaalde apps.

Dolby Vision is een tweede type HDR-standaard. Met Dolby Vision op uw Xbox One X & Xbox One S, kunnen diepere kleuren en rijker contrast worden weergegeven op uw tv, wat betekent dat het beeld levendiger en realistischer wordt weergegeven dan op een gewone HD-tv tijdens het gebruik van een aantal van de video-apps die hun HDR-inhoud in Dolby Vision hebben gecodeerd.

Opmerking Voor een lijst met ondersteunde tv's met Dolby Vision gaat u naar https://www.dolby.com/us/en/categories/tv/dolby-vision-xbox-compatible.pdf.

Videokwaliteit en overscannen

Verbinding

Er zijn drie instellingen om te bepalen hoe de beschikbare resoluties worden gedetecteerd. U kunt de volgende instellingen voor uw tv-verbinding opgeven:

• Automatisch detecteren. We raden aan de tv-verbinding op deze instelling te laten staan, zodat uw Xbox One de tv-resolutie kiest op basis van informatie die het tv-toestel doorgeeft.
  • DVI. We raden aan deze instelling alleen te kiezen als u een HDMI-naar-DVI-omvormer gebruikt.
    Opmerking Als u DVI kiest, wordt HDMI-geluid uitgeschakeld. U krijgt dan geen geluid tenzij u optische audio gebruikt.
  • HDMI. Kies deze instelling als u weet dat er een resolutie is die wordt ondersteund door zowel uw Xbox One als uw tv-toestel, maar die resolutie niet in de lijst staat.
    Opmerking Als u een resolutie kiest die niet wordt ondersteund door uw tv-toestel, wacht dan 15 seconden totdat het bevestigingsvenster verdwijnt.

Kleurdiepte

De kleurdiepte is het aantal bits aan kleurgegevens dat worden gebruikt om elke pixel weer te geven. Levensechte kleuren gebruiken 24-bits kleurgegevens om de drie RGB-kleuren weer te geven. Als u weet dat uw tv-toestel diepe kleuren ondersteunt, kunt u een hogere kleurdiepte kiezen.

Kleurruimte

We raden ten zeerste aan de instelling voor kleurruimte op Standaard (aanbevolen) te laten staan. Zo wordt het signaal ingesteld op RGB Limited, wat de uitzendnorm is voor videocontent en is bedoeld voor gebruik met tv-toestellen.

Overscanrand

Apps kunnen een rand in de app toevoegen zodat deze niet van het scherm valt. Dit is ontworpen om de beste ervaring voor apps te bieden en is standaard ingeschakeld. U kunt ervoor kiezen dit uit te schakelen maar uw ervaring kan variëren afhankelijk van het beeldscherm en de werking van een app zonder rand. U wordt aangeraden dit ingeschakeld te laten.

Uitleg over configuratie-instellingen

4K tv-details

Deze instelling detecteert de mogelijkheden van uw tv en kijkt welke soorten inhoud kunnen worden weergegeven in 4K en HDR. Voor meer informatie raadpleegt u Mogelijkheden van uw tv voor 4K en HDR op Xbox One X en Xbox One S controleren.

HD-tv kalibreren

Met HD-tv kalibreren kunt u de optimale instellingen voor uw tv configureren. U kunt hoogte-breedteverhouding, scherpte, helderheid, contrast en andere instellingen aanpassen. U moet wellicht ook enkele instellingen op uw tv-toestel aanpassen. Raadpleeg de documentatie van de fabrikant voor informatie over hoe u de menuopties op uw tv-toestel kunt openen.

Opmerking Mogelijk wilt u uw tv-toestel kalibreren om de beste visuele ervaring voor games, films en tv-programma's te krijgen. Raadpleeg de documentatie van de fabrikant van het tv-toestel voor informatie over hoe u uw tv-toestel kalibreert.

Is het probleem hiermee opgelost?

Ja
Nee

Bedankt voor je feedback

Bedankt voor je feedback!

We vinden het vervelend dat dit artikel niet heeft geholpen om het probleem op te lossen. Wij geven het niet op en jij moet dit ook niet doen. Probeer deze community-optie hieronder.
Vraag de community om hulp
Ambassador chat image
Ambassadeurchat
Chat één op één met een andere Xbox-gebruiker die hulp nodig heeft.

Geef feedback voor dit onderwerp

255 tekens resterend.
Voer om je privacy te beschermen geen contactinformatie in bij het geven van feedback.
Vraag de community om hulp
Ambassador chat image
Ambassadeurchat
Chat één op één met een andere Xbox-gebruiker die hulp nodig heeft.

Contact opnemen

Wil je contact opnemen met Ondersteuning voor het probleem "De weergave-instellingen aanpassen op uw Xbox One" waarover je hebt gelezen of voor een ander probleem?