Bieden mijn tv en Xbox ondersteuning voor 4K en HDR?

Om te zien of u een 4K-tv hebt die HDR10 ondersteunt (een norm voor visueel dynamisch bereik), raadpleegt u de verpakking of handleiding van uw tv. Fabrikanten gebruiken verschillende namen.

• Namen voor 4K: 4K, 4K Ultra HD, UHD, UHD 4K, SUHD TV, Ultra HD, Ultra UDTV, 2160p
  • Resoluties of modi: 3840 x 2160 bij 24Hz, 50Hz, of 60Hz
  • Namen voor HDR10: HDR Premium, High Dynamic Range, HDR, UHD Color, Ultra HD Premium, Ultra HD deep color

Zelfs op tv's die ondersteuning bieden voor 4K en HDR, ondersteunen sommige ingangen mogelijk alleen lagere resoluties. Raadpleeg de handleiding van uw tv om te zien welke ingang het meest geschikt is voor uw Xbox.

Bovendien vereist het weergeven van 4K en HDR mogelijk dat u uw tv-instellingen aanpast of de firmware bijwerkt.

Als u wilt nagaan of uw Xbox 4K ondersteunt, controleert u of het een Xbox One X of Xbox One S is:

1. Werp een eventuele schijf in uw Xbox uit.
  2. Kijk op de achterkant van uw Xbox. Aan de rechterkant, in de buurt van de netwerkpoort, moet zich een sticker bevinden met het opschrift 'Xbox One X' of 'Xbox One S'.
    Als de sticker ontbreekt:
  3. Controleer de onderkant van de Xbox op een sticker met het opschrift 'Xbox One-console'. Als er geen 'X' of 'S' na 'Xbox One' volgt, biedt de Xbox geen ondersteuning voor 4K.

Als zowel uw tv als u Xbox 4K ondersteunt, biedt het instellingengebied van de Xbox meer specifieke informatie over wat uw tv ondersteunt. Druk op de Xbox-knop  om de guide te openen, ga naar Systeem > Instellingen > Beeld en geluid en kies vervolgens Geavanceerde video-instellingen > 4K tv-details.

Hier volgt meer context voor wat u daar ziet.

Tv-resolutie

Hiermee wordt gecontroleerd of uw tv 4K UHD-resolutie op 60 Hz kan weergeven. Dat is nodig om 4K te kunnen weergeven voor het systeem, games en sommige apps. Hiermee kan uw console dus op elk moment 4K weergeven, ongeacht wat er op het scherm te zien is.

Er is echter geen 4K UHD vereist om 4K-content te kunnen afspelen. Games en apps die 4K-functies gebruiken, zoals 4K-resolutie en HDR, kunnen deze functies inschakelen zonder dat uw Xbox 4K UHD hoeft uit te voeren.

Als uw tv betere mogelijkheden zou moeten hebben dan wat op het scherm wordt weergegeven voor 4K tv-details, raadpleegt u Probleemoplossing met 4K en HDR op Xbox One X en Xbox One S.

Games spelen

Sommige games kunnen HDR-content (High Dynamic Range - Hoog dynamisch bereik) afspelen op zowel de Xbox One X als de Xbox One S, maar voor echte 4K-games moet u een Xbox One X gebruiken. In dit gedeelte wordt getest of uw tv HDR en 4K op 60 Hz kan weergeven voor games.

Uw tv moet de volgende vereisten ondersteunen om op verzoek om te schakelen naar specifieke 4K- of HDR-modi voor games.

Functie

Vereisten

4K bij 60 Hz

Resolutie: 3840 x 2160p

Vernieuwingsfrequentie: 60 Hz

Kleurdiepte: 30 bits per pixel (10-bits)

Pixelcoding: 4:2:0 of 4:2:2

HDR

Uw tv moet het mediaprofiel HDR10 ondersteunen:

• BT2020 kleurruimte of gamut
  • Hoog dynamisch bereik (ST2084)

Sommige fabrikanten van tv-toestellen geven dit een andere naam. Bijvoorbeeld 'HDR Premium' of 'Ultra HD Premium'.

Films en tv kijken

De bits van films en tv-programma's worden op verschillende manieren opgeslagen en afgespeeld. Sommige video-apps kunnen 4K-content afspelen op verschillende vernieuwingsfrequenties en sommige apps ondersteunen HDR-content. Dit gedeelte test de capaciteit van uw tv om verschillende 4K en HDR-modi te tonen.

Uw tv kan bijvoorbeeld 4K op 24 Hz ondersteunen, maar niet 4K op 60 Hz. Als dit het geval is, kunnen 4K 24Hz-films worden getoond in 4K op 24 Hz, maar 4K 60Hz-content wordt daarentegen op 1080p getoond. Hoe de content uiteindelijk wordt weergegeven, hangt af van de video-app, wat u bekijkt en de capaciteiten van uw tv.

Functie

Vereisten

4K bij 24 Hz

Resolutie: 3840 x 2160p

Vernieuwingsfrequentie: 24 Hz

Kleurdiepte: 30 bits per pixel (10-bits)

Pixelcoding: 4:4:4

4K bij 50 Hz

Resolutie: 3840 x 2160p

Vernieuwingsfrequentie: 50 Hz

Kleurdiepte: 30 bits per pixel (10-bits)

Pixelcoding: 4:2:0 of 4:2:2

4K bij 60 Hz

Resolutie: 3840 x 2160p

Vernieuwingsfrequentie: 60 Hz

Kleurdiepte: 30 bits per pixel (10-bits)

Pixelcoding: 4:2:0 of 4:2:2

HDR

Uw tv moet het mediaprofiel HDR10 ondersteunen:

• BT2020 kleurruimte of gamut
  • Hoog dynamisch bereik (ST2084)

Sommige fabrikanten van tv-toestellen geven dit een andere naam. Bijvoorbeeld 'HDR Premium' of 'Ultra HD Premium'.

Zie Probleemoplossing met 4K en HDR op Xbox One X en Xbox One S als uw tv deze vereisten ondersteunt, maar er nog steeds iets niet goed werkt.