Problemen met 4K en HDR op de Xbox One X en Xbox One S oplossen

Als je Xbox en tv 4K en HDR zouden moeten ondersteunen, maar niet werken zoals verwacht, kun je de volgende dingen proberen.

Controleer eerst of je Xbox en tv 4K-compatibel zijn.

• Controleer of je een Xbox One X of Xbox One S hebt
    Rechts op de achterkant van je console, in de buurt van de netwerkpoort, wordt op een sticker het model vermeld. Als de sticker ontbreekt, controleer je de onderkant.
Belangrijk Verwijder discs en zet de console uit voordat je de Xbox omdraait. (Dit geldt niet voor de Xbox One S volledig digitale versie, die geen optisch disc-station bevat.)
  • Controleer of je een 4K-tv hebt
    Raadpleeg de verpakking of handleiding van je tv. Fabrikanten gebruiken verschillende namen. Termen waarop je moet letten zijn:
  • Namen voor 4K

4K, 4K Ultra HD, UHD, UHD 4K, SUHD TV, Ultra HD, Ultra UDTV, 2160p

Resoluties of modi

3840 x 2160 op 24 Hz, 50 Hz of 60 Hz

Namen voor HDR10

HDR Premium, High Dynamic Range, HDR, UHD Color, Ultra HD Premium, Ultra HD deep color, Dolby Vision

• Controleer de mogelijkheden van je tv voor 4K en HDR op je Xbox
    Druk op de Xbox-knop om de guide te openen en ga vervolgens naar Systeem > Instellingen > Beeld en geluid. Selecteer in de kolom Instellen de optie Video-uitvoer > 4K-tv-details.

Als je systeem 4K en HDR ondersteunt maar niet werkt (je kunt bijvoorbeeld de resolutie 4K UHD niet gebruiken, 4K-functies worden niet ondersteund in het scherm 4K-tv-details, 4K-inhoud wordt niet afgespeeld of er zijn problemen met de videokwaliteit), kun je het volgende proberen:

• Controleer of de Xbox je tv automatisch detecteert
    Ga naar Systeem > Instellingen > Beeld en geluid > Video-uitvoer. Kies in de kolom Geavanceerd de optie Videokwaliteit en overscannen. Controleer in de kolom Weergave of Automatisch detecteren (aanbevolen) is geselecteerd. 4K is niet beschikbaar als HDMI of DVI handmatig is geselecteerd.

• Controleer voor HDR in de handleiding van je tv of je tv het HDR10-mediaprofiel ondersteunt
    Zoek naar ondersteuning van BT2020 en HDR of controleer de bovenstaande lijst. (Er zijn twee HDR-formats: Dolby vision en HDR10. Je tv kan beide ondersteunen, maar moet ten minste HDR10 ondersteunen.)

• Controleer of de HDMI-kabel is aangesloten op de juiste poort van je tv
    Sommige 4K-tv's ondersteunen hun volledige set 4K-functies alleen op bepaalde poorten. Raadpleeg de handleiding van je tv of probeer de andere poorten op de tv.

• Controleer het instellingenmenu van je tv
    Je tv heeft misschien een speciale modus die 4K of HDR inschakelt. Raadpleeg de handleiding van je tv om te zien of je je tv-instellingen moet wijzigen. De fabrikant van je tv gebruikt misschien andere namen voor HDR. Zie de bovenstaande lijst.

• Als bepaalde inhoud niet wordt afgespeeld, controleer je of je tv HDCP 2.2 ondersteunt en of dit in de tv-instellingen is ingeschakeld.

• Controleer of je de HDMI-kabel gebruikt die is meegeleverd met je Xbox One X of Xbox One S.

• Probeer een andere HDMI-kabel
    Je kabels moeten zijn gecertificeerd voor HDMI High Speed of HDMI Premium.

• Als een apparaat is aangesloten tussen je en Xbox
    Verwijder het apparaat en sluit de tv rechtstreeks aan op de console met de HDMI-kabel die bij de console werd meegeleverd. Sommige AV-ontvangers of andere video-apparaten kunnen de gegevensoverdracht tussen console en tv verstoren. Je apparaat moet dezelfde mogelijkheden als je tv rechtstreeks ondersteunen of doorgeven. Verder moet je tussen de Xbox en de ontvanger en tussen de ontvanger en de tv kabels gebruiken die voor HDMI High Speed of HDMI Premium zijn gecertificeerd.

• Zorg ervoor dat de firmware van je tv en AV-ontvanger up-to-date zijn
    Veel nieuwere tv's en apparaten ontvangen updates via het thuisnetwerk. Als ze sommige 4K- of HDR-functies niet ondersteunen, zou een firmware-update van de tv of ontvanger het probleem kunnen oplossen. Raadpleeg de handleiding van de tv of het apparaat om te zien hoe je de firmware kunt updaten.

• Systeemeigen 4K-afspelen uitschakelen
    Als je een zwart scherm of fouten ziet terwijl je 4K-inhoud probeert af te spelen en alle voorgaande stappen hebt uitgeprobeerd, schakel je het systeemeigen afspelen van 4K uit en probeer je de inhoud in een lagere resolutie af te spelen. Ga naar Instellingen > Beeld en geluid. Kies onder de kolom Geavanceerd de optie Videomodus en schakel de optie 4K toestaan in.

• Als je vreemde kleuren ziet tijdens het afspelen van HDR-inhoud
    Als je alle voorgaande stappen hebt geprobeerd, ga je naar Instellingen > Beeld en geluid. Kies in de kolom Geavanceerd de optie Videomodus en schakel de optie HDR10 toestaan uit.

• Als dat niet helpt, schakel je HDR10 weer in. Schakel vervolgens Dolby Vision toestaan uit en kijk of het probleem hiermee wordt verholpen.
    • Dolby houdt lijsten bij van tv's en audio/video-ontvangers die Dolby Vision ondersteunen. Maar zelfs als je apparaat wordt ondersteund, heb je mogelijk een firmware-update nodig.
      Opmerking De lijsten zijn alleen in het Engels beschikbaar.

• Als je een foutmelding krijgt wanneer je 4K UHD selecteert in de weergave-instellingen, raadpleeg je Fout bij selectie van 4K UHD-resolutie op Xbox One S.

Is het probleem hiermee opgelost?

Ja
Nee

Bedankt voor je feedback

Bedankt voor je feedback!

We vinden het vervelend dat dit artikel niet heeft geholpen om het probleem op te lossen. Wij geven het niet op en jij moet dit ook niet doen. Probeer deze community-optie hieronder.
Vraag de community om hulp
Ambassador chat image
Ambassadeurchat
Chat één op één met een andere Xbox-gebruiker die hulp nodig heeft.

Geef feedback voor dit onderwerp

255 tekens resterend.
Voer om je privacy te beschermen geen contactinformatie in bij het geven van feedback.
Vraag de community om hulp
Ambassador chat image
Ambassadeurchat
Chat één op één met een andere Xbox-gebruiker die hulp nodig heeft.

Contact opnemen

Wil je contact opnemen met Ondersteuning voor het probleem "Problemen met 4K en HDR op de Xbox One X en Xbox One S oplossen" waarover je hebt gelezen of voor een ander probleem?