Så här justerar du bildskärmsinställningarna på din Xbox One

En del av den fullständiga Kom igång med Xbox One.

Justera bildskärmsinställningarna

Din Xbox One-konsol stöder många olika bildskärmsinställningar. Välj de inställningar som passar bäst för din tv:

1. Tryck på Xbox-knappen  för att öppna guiden.
  2. Välj System > Inställningar.
  3. Välj Bildskärm och ljud och sedan Video ut.
  4. Välj de inställningar för skärm och bild som passar för din TV.

Anmärkningar

Förklaring av bildskärmsinställningarna

Förklaring av bildskärmsinställningarna

Upplösning

Din Xbox One har stöd för följande upplösningar. Dessa upplösningar är standard för HDTV-apparater:

• 720p
  • 1080p
  • 1440p (Det här alternativet visas bara om din TV klarar 1440p)
  • 4K UHD (Det här alternativet visas bara om din TV klarar 4K)

Din Xbox One bör automatiskt välja den inställning som bäst passar din TV.

Obs! Konsolen kommer automatiskt att gå tillbaka till föregående inställning om du inte bekräftar den nya inställningen inom 15 sekunder.

Uppdateringsintervall

Om du har en Xbox One S eller X och din TV stöder 120 Hz via HDMI visas den här inställningen under Bildskärm > Upplösning.

Uppdateringsfrekvensen är antalet gånger per sekund som en TV eller bildskärm visar en bild. Uppdateringsfrekvensen mäts vanligen i Hertz (cykler per sekund). En bildskärm som visar en bild 60 gånger per sekund har en uppdateringsfrekvens på 60 Hz, vilket är standarduppdateringsfrekvensen för alla Xbox One-konsoler. Men om din konfiguration uppfyller kraven ovan kan du öka uppdateringsfrekvensen till 120 Hz för upplösningarna 1080p och 1440p.

Obs!

• Bildskärmen måste ha stöd för 120 Hz via HDMI. Även om vissa bildskärmar stöder 120 Hz via DisplayPort, kanske de inte har stöd för 120 Hz via HDMI.
  • 120 Hz är endast tillgängligt för 1080p och 1440p. Om du ändrar upplösning till 4K UHD eller 720p, blir uppdateringsfrekvensen inställd på 60 Hz som standard.
  • Om din konsol är inställd på 4K UHD och du ändrar uppdateringsfrekvensen till 120 Hz nedgraderas upplösningen till den högsta upplösningen som är tillgänglig för din bildskärm.

Förklaring av de avancerade inställningarna

Du kan förfina dina videoinställningar ytterligare under de avancerade videoinställningarna.

Videolägen

Med videolägen kan appar och spel åsidosätta systemets bildskärmsinställningar för att tillåta genomströmning av följande typer av videoinnehåll:

Tillåt 50 Hz

Den här inställningen tillåter att Xbox One återger en 50 Hz-signal om videokällan är kodad för 50 Hz. Det här är standarduppdateringsintervallet i Europa, Mellanöstern och Afrika och många platser i Asien.

Tillåt 24 Hz

Med den här inställningen kan du titta på film med uppdateringsfrekvensen 24 Hz, vilket är den naturliga bildfrekvensen för att titta på film.

Tillåt automatiskt låglatensläge

Automatiskt låglatensläge (även kallat ”spelläge”) gör att konsolen kan säga till bildskärmen att ändra latensläge när ett spel startas och sedan återställa inställningen när användaren avslutar ett spel.

Obs! Låglatensläge uppnås genom att TV:n inaktiverar bearbetningsfunktioner som annars skulle medföra fördröjningar. Bildkvaliteten kan påverkas när du inaktiverar dessa bearbetningsfunktioner. I låglatensläget kan det hända att HDR-färgerna ser bleka ut och att kontrasten och bakgrundsbelysningen ser felaktiga ut. Inaktivera den här funktionen om du inte gillar bildkvaliteten.

Tillåt variabelt uppdateringsintervall

Tekniker för variabelt uppdateringsintervall (VRR) används för att dynamiskt justera uppdateringsfrekvensen omedelbart för en bildskärm för att minska hack och bildförvrängning när du spelar. VRR är endast tillgängligt om konsolen är ansluten till en TV som stöder antingen HDMI-VRR eller AMD FreeSync.

Obs! När VRR är aktiverat kan spelklipp och spelsändningar hacka eller bilden se förvrängd ut. Det beror på att uppdateringsfrekvensen är låst för den som tittar på uppspelningen medan den aktiva spelarens uppdateringsfrekvens varierar. VRR kan också ge bildskärmsproblem om din videosignal skickas via en AV-receiver. Om det uppstår bildskärmsproblem kanske du måste inaktivera VRR eller koppla förbi AV-receivern och ansluta HDMI direkt till bildskärmen.

Tillåt 3D

Med den här inställningen kan du titta på Blu-ray-skivor i 3D på Xbox One.

Obs! Din TV måste vara förberedd för 3D om du ska kunna titta på 3D-innehåll.

Tillåt YCC 4:2:2

• Om YCC 4:2:2 är inaktiverat och du har problem med HDMI-video provar du att aktivera det.
  • Om YCC 4:2:2 är aktiverat och du har problem med HDMI-video provar du att inaktivera det.

Tillåt 4K

Den här inställningen tillåter att maximalt 4K-innehåll passerar till din bildskärm när det är tillgängligt i dina spel och appar.

Du behöver inte ange konsolens upplösning till 4K för att spela upp 4K-innehåll. Du kan ställa in konsolen på att använda en annan upplösning, till exempel 1080p, och när ett spel eller en app kräver 4K (och din TV stöder 4K-läget som spelet eller appen vill använda) kommer den automatiskt att byta till 4K. Det här är användbart om du vill spela upp 1080p-innehåll med dess ursprungliga upplösning, men också vill ha tillgång till 4K-upplösning när du spelar upp 4K-innehåll.

Tillåt HDR10

Den här inställningen tillåter att HDR10-innehåll visas när det är tillgängligt i dina spel och appar.

HDR står för High Dynamic Range. Med HDR10 i din Xbox One X och Xbox One S kan TV:n visa djupare färger och rikare kontrast, vilket gör bilden mer livfull och realistisk än på en vanlig HDTV.

Se HDR på Xbox One X och Xbox One S för mer information.

Tillåt Dolby Vision

Den här inställningen tillåter att Dolby Vision-innehåll visas när det är tillgängligt inifrån vissa appar.

Dolby Vision är ett andra typ av HDR-standard. Med Dolby Vison på din Xbox One X och Xbox One S kan din TV visa djupare färger och rikare kontrast, vilket innebär att bilden ser mer livfull och realistisk ut än på en vanlig HDTV när du använder några av de videoappar som har kodat sitt HDR-innehåll i Dolby Vision.

Obs! En lista över TV-apparater som stöder Dolby Vision finns på https://www.dolby.com/us/en/categories/tv/dolby-vision-xbox-compatible.pdf.

Videokvalitet och överskanning

Anslutning

Det finns tre inställningar för att hantera avkänning av tillgängliga upplösningar. Du kan specificera någon av följande TV-anslutningsinställningar:

• Automatisk identifiering. Vi rekommenderar att du låter TV-anslutningen vara kvar på den här inställningen. Då kan din Xbox One välja TV-upplösning baserat på information från TV:n.
  • DVI. Vi rekommenderar att du väljer den här inställningen bara om du använder en HDMI-till-DVI-omvandlare.
    Obs! Om du väljer DVI kommer HDMI-ljud att avaktiveras. Du får inget ljud såvida du inte använder optiskt ljud.
  • HDMI. Välj den här inställningen om du vet att det finns en upplösning som stöds av såväl konsolen som din TV, men den upplösningen inte finns med på listan.
    Obs! Om du väljer en upplösning som inte stöds av din TV väntar du 15 sekunder tills bekräftelsedialogrutan försvinner.

Färgdjup

Färgdjupet är det antal bitar med färgdata som används för att visa varje pixel. Med True colors används 24 bitar med färgdata för att representera de tre RGB-färgerna. Om du vet att din TV har stöd för Deep Color kan du välja ett större färgdjup.

Färgrymd

Vi rekommenderar varmt att du lämnar färgrymdsinställningen på Standard (rekommenderas). Då väljs signalen RGB Limited, sändningsstandarden för videoinnehåll som är avsedd för användning med TV-apparater.

Överskanningskantlinje

Appar kan lägga till en kantlinje så att inte visningen hamnar utanför skärmen. Detta är till för att skapa den bästa upplevelsen för appar. Funktionen är aktiverad som standard. Du kan inaktivera den, men då kan upplevelsen variera beroende på vilken bildskärm du har och hur olika appar beter sig utan kantlinje. Vi rekommenderar att du lämnar alternativet aktiverat.

Förklaring av konfigurationsinställningarna

4K TV-information

Det här känner av vad din TV klarar och vilka typer av innehåll den kan visa i 4K och HDR. Mer information om detta finns i Kontrollera din TV:s 4K- och HDR-kapacitet på Xbox One X och Xbox One S.

Kalibrera HDTV

Med Kalibrera HDTV kan du konfigurera optimala inställningar för din TV. Du kan justera höjd-/breddförhållande, skärpa, ljusstyrka, kontrast och andra inställningar. Du kan också behöva justera en del inställningar på din TV, så läs tillverkarens dokumentation för information om hur du får fram menyalternativen på din TV.

Obs! Du kanske också vill kalibrera din TV för att få bästa möjliga visuella upplevelse av spel, filmer och TV-program. Information om hur du kalibrerar din TV finns i TV-tillverkarens dokumentation.

Löste detta ditt problem?

Ja
Nej

Tack för din feedback

Tack för din feedback!

Vi beklagar att det här hjälpavsnittet inte hjälpte dig att lösa problemet. Men skam den som ger sig! Prova nedanstående community-alternativ.
Få hjälp från communityn
Ambassador chat image
Ambassadörschatt
Chatta direkt med en annan Xbox-användare som vill hjälpa dig.

Lämna feedback på det här hjälpavsnittet

255 tecken kvar.
För att skydda din integritet ska du inte ange din kontaktinformation i din feedback.
Få hjälp från communityn
Ambassador chat image
Ambassadörschatt
Chatta direkt med en annan Xbox-användare som vill hjälpa dig.

Kontakta oss

Vill du kontakta supporten angående problemet "Så här justerar du bildskärmsinställningarna på din Xbox One" som du läste om eller ett annat problem?