Har min tv och Xbox stöd för 4K och HDR?

För att se om du har en tv med stöd för 4K och HDR (en standard för visuellt dynamiskt område) kontrollerar du din tv:s förpackning eller handbok. Olika tillverkare använder olika namn.

• Namn för 4K: 4K, 4K Ultra HD, UHD, UHD 4K, SUHD TV, Ultra HD, Ultra UDTV, 2160p
  • Upplösningar eller lägen: 3840 x 2160 med 24, 50 eller 60 Hz
  • Namn på HDR: HDR10, Dolby Vision. Beroende på din tv kan dessa kallas HDR Premium, High Dynamic Range, HDR, UHD Color, Ultra HD Premium, Ultra HD deep color

Även på TV-apparater som har stöd för 4K och HDR kanske vissa ingångar bara stöder lägre upplösningar. I din tv:s handbok kan du se vilken ingång som passar bäst för din Xbox.

Observera att du kan behöva justera tv:ns inställningar eller uppdatera dess inbyggda programvara för att kunna visa 4K och HDR. HDR10 är standarden för HDR-upplevelsen på Xbox One X och Xbox One S. Vissa videoappar har även stöd för Dolby Vision. De flesta tv-apparater med stöd för Dolby Vision stöder också HDR10, så aktivera båda på din Xbox för bästa HDR-upplevelse. Om din TV stöder Dolby Vision men inte HDR10 får du dock bara HDR från din Xbox när du tittar på appar som använder Dolby Vision.

Om du vill se om din tv har stöd för Dolby Vision på Xbox kontrollerar du konsolens 4K TV-information (Inställningar > Bildskärm och ljud > Videoutgång > 4K TV-information) eller så läser du -listan från Dolby.

Obs! Den länkade filen finns bara på engelska.

Om du vill se om din Xbox har stöd för 4K kontrollerar du att det är en Xbox One X eller Xbox One S:

1. Mata ut den skiva som eventuellt finns i din Xbox.
  2. Titta på baksidan av din Xbox. På höger sida, nära nätverksporten, finns ett klistermärke med texten ”Xbox One X” eller ”Xbox One S”.
  3. Om det inte finns något klistermärke: Titta om det finns ett klistermärke med texten ”Xbox One-konsol” på undersidan av din Xbox. Om det inte finns ett ”X” eller ett ”S” efter ”Xbox One” saknar din Xbox stöd för 4K.

När både din TV och din Xbox stöder 4K får du mer specifik information om vad din TV stöder i inställningsområdet för din Xbox. Tryck på Xbox-knappen  för att öppna guiden. Gå sedan till System > Inställningar > Bildskärm och ljud och välj Avancerade videoinställningar > 4K TV-information.

Här följer ytterligare information om vad du kan se där.

TV-upplösning

Kontrollerar om din TV kan visa upplösningen 4K UHD vid 60 Hz. Detta krävs för att uppgradera visningen av system, spel och vissa appar till 4K. Med andra ord kan din konsol köra på 4K hela tiden, oavsett vad som visas på skärmen.

4K UHD krävs dock inte för att spela upp 4K-innehåll. Spel och appar som använder 4K-funktioner som 4K-upplösning och HDR kan aktivera de funktionerna utan att din Xbox behöver sända ut 4K UHD.

Om din TV borde ha bättre kapacitet än vad skärmen med 4K TV-information anger går du till Felsökning av 4K och HDR på Xbox One X och Xbox One S.

Spela spel

En del spel kan spela HDR-innehåll (High Dynamic Range) på både Xbox One X och Xbox One S, men för verkligt 4K-spelande behöver du en Xbox One X. Det här avsnittet testar om din TV klarar att visa HDR och 4K vid 60 Hz för spel.

Din TV måste uppfylla följande krav för att det ska gå att växla till 4K eller HDR på begäran för spel.

Funktion

Krav

4K vid 60 Hz

Upplösning: 3840 x 2160p

Uppdateringsfrekvens: 60 Hz

Färgdjup: 30 bitar per bildpunkt (10-bitars)

Bildpunktskodning: 4:2:0 eller 4:2:2

HDR

Din tv måste ha stöd för HDR10 och/eller de senaste Dolby Vision-mediaprofilerna:

• BT2020-färgområde eller gamut
  • High Dynamic Range (ST2084)

Vissa tv-tillverkare kan kalla det något annat. Exempelvis HDR Premium eller Ultra HD Premium.

Titta på film och TV

Filmer och TV-program lagrar och spelar upp bitar på olika sätt. Vissa videoappar kan spela upp 4K-innehåll med olika uppdateringsfrekvens och vissa stöder HDR-innehåll. Denna sektion testar din TV:s stöd för olika 4K- och HDR-lägen.

Din TV kan till exempel stödja 4K i 24 Hz men inte 4K i 60 Hz. I det fallet kan 4K-24Hz-filmer visas i 4K 24 Hz, men 4K-60Hz-innehåll visas eventuellt i 1080p istället. Hur innehållet visas beror på videoappen, vad du tittar på och din TV:s funktioner.

Funktion

Krav

4K vid 24 Hz

Upplösning: 3840 x 2160p

Uppdateringsfrekvens: 24 Hz

Färgdjup: 30 bitar per bildpunkt (10-bitars)

Bildpunktskodning: 4:4:4

4K @ 50 Hz

Upplösning: 3840 x 2160p

Uppdateringsintervall: 50 Hz

Färgdjup: 30 bitar per bildpunkt (10-bitars)

Bildpunktskodning: 4:2:0 eller 4:2:2

4K @ 60 Hz

Upplösning: 3840 x 2160p

Uppdateringsintervall: 60 Hz

Färgdjup: 30 bitar per bildpunkt (10-bitars)

Bildpunktskodning: 4:2:0 eller 4:2:2

HDR

Din tv måste ha stöd för HDR10 och/eller de senaste Dolby Vision-mediaprofilerna:

• BT2020-färgområde eller gamut
  • High Dynamic Range (ST2084)

Vissa tv-tillverkare kan kalla det något annat. Exempelvis HDR Premium eller Ultra HD Premium.

Om din TV stöder de här kraven men det ändå inte fungerar korrekt kan du läsa Felsökning av 4K och HDR på Xbox One X och Xbox One S.

Löste detta ditt problem?

Ja
Nej

Tack för din feedback

Tack för din feedback!

Vi beklagar att det här hjälpavsnittet inte hjälpte dig att lösa problemet. Men skam den som ger sig! Prova nedanstående community-alternativ.
Få hjälp från communityn
Ambassador chat image
Ambassadörschatt
Chatta direkt med en annan Xbox-användare som vill hjälpa dig.

Lämna feedback på det här hjälpavsnittet

255 tecken kvar.
För att skydda din integritet ska du inte ange din kontaktinformation i din feedback.
Få hjälp från communityn
Ambassador chat image
Ambassadörschatt
Chatta direkt med en annan Xbox-användare som vill hjälpa dig.

Kontakta oss

Vill du kontakta supporten angående problemet "Har min tv och Xbox stöd för 4K och HDR?" som du läste om eller ett annat problem?