Felsöka 4K och HDR på Xbox One X och Xbox One S

Om din Xbox och TV ska ha stöd för 4K och HDR men inte fungerar som väntat följer här några saker du kan prova.

Kontrollera först att din Xbox och din TV klarar 4K.

• Kontrollera att du har antingen Xbox One X eller Xbox One S: På baksidan av konsolen, bredvid nätverksporten till höger, ska det finnas en etikett som visar modellen. Om den etiketten saknas kontrollerar du om det finns en under konsolen.
    Viktigt! Mata ut eventuella skivor och stäng av din Xbox innan du vänder på den.
  • Kontrollera att du har en 4K-TV: Se TV:ns förpackning eller dess bruksanvisning. Olika tillverkare använder olika namn. Exempel på fraser att titta efter:

Namn på 4K

4K, 4K Ultra HD, UHD, UHD 4K, SUHD TV, Ultra HD, Ultra UDTV, 2160p

Angivna upplösningar eller lägen

3840 x 2160 vid 24 Hz, 50 Hz eller 60 Hz

Namn på HDR10

HDR Premium, High Dynamic Range, HDR, UHD Color, Ultra HD Premium, Ultra HD Deep Color

• Kontrollera din TV:s 4K- och HDR-kapacitet på din Xbox: Tryck på Xbox-knappen  för att öppna guiden. Gå till System > Inställningar > Bildskärm och ljud och välj sedan Avancerade videoinställningar > 4K TV-information.

Om ditt system ska ha stöd för 4K och HDR men det inte fungerar (till exempel om du inte kan välja 4K UHD-upplösning, 4K-funktionerna inte stöds på 4K-TV:ns informationsskärm, 4K-innehåll inte går att spela upp eller du ser problem med videokvaliteten) kan du prova de här åtgärderna:

• Säkerställ att din Xbox identifierar TV:n automatiskt. Gå till System > Inställningar > Bildskärm och ljud> d och välj Automatisk identifiering. 4K är inte tillgängligt när HDMI eller DVI väljs manuellt.
  • För HDR, se till att din TV stöder HDR10-medieprofilen. Kontrollera din TV:s handbok för att verifiera detta. Vissa tillverkare kanske inte nämner HDR10 – leta efter stöd för BT2020 och HDR eller några av namnen i följande lista. (Det finns två HDR-format: Dolby Vision och HDR10. Din TV kan stödja båda, men den måste åtminstone stödja HDR10.)
    Namn för HDR10: HDR Premium, High Dynamic Range, HDR, UHD Color, Ultra HD Premium, Ultra HD deep color
  • Kontrollera att HDMI-kabeln är inkopplad i korrekt port på din TV. Vissa 4K-TV-apparater stöder endast den fullständiga uppsättningen 4K-funktioner i specifika portar. Se TV:ns bruksanvisning för att fastställa om det finns särskilda HDMI-portar för 4K, eller prova olika portar i din TV.
  • Kontrollera din TV:s inställningsmeny. Din TV kan ha ett speciellt läge som slår på 4K och HDR. Läs din TV:s handbok för att se om du måste ändra TV-inställningarna. Som sagt, din TV-tillverkare kan använda andra namn för HDR – se den föregående listan.
  • Om en del innehåll inte går att spela upp säkerställer du att din TV stöder HDCP 2.2 och att det är aktiverat i TV:ns inställningar.
  • Kontrollera att du använder den HDMI-kabel som medföljde din Xbox One X eller Xbox One S.
  • Prova med en annan HDMI-kabel. Kablarna måste vara certifierade för HDMI High Speed eller HDMI Premium.
  • Om en enhet är inkopplad mellan din TV och din Xbox tar du bort den och kopplar in TV:n direkt i din Xbox med den HDMI-kabel som medföljde din Xbox One X eller Xbox One S. Vissa AV-mottagare eller annan videoutrustning kan störa dataöverföringen mellan konsolen och TV:n – enheten måste stödja samma funktioner som TV:n, antingen direkt eller som passering. Du måste också använda kablar som är certifierade för HDMI High Speed eller HDMI Premium, både mellan din Xbox och mottagaren och mellan mottagaren och TV:n.
  • Kontrollera att TV:ns och AV-mottagarens inbyggda programvara är uppdaterad. Många nyare TV-apparater och enheter kan ta emot uppdateringar via ditt hemmanätverk – om det inte finns stöd för vissa 4K- eller HDR-funktioner kan en uppdatering av TV:ns eller mottagarens inbyggda programvara lösa problemet. Kontrollera din TV:s eller din enhets handbok för att se hur du kan uppdatera den inbyggda programvaran.
  • Om en tom skärm eller fel visas när du försöker spela upp 4K-innehåll och du har provat alla tidigare beskrivna åtgärder, så kan du stänga av 4K-uppspelningen och prova att spela upp innehållet med lägre upplösning. I System > Inställningar > Bildskärm och ljud > Avancerade videoinställningar avmarkerar du alternativet Tillåt 4K.
  • Om du ser konstiga färger när du spelar upp HDR-innehåll och du har provat alla tidigare åtgärder kan du stänga av HDR. I System > Inställningar > Bildskärm och ljud > Avancerade videoinställningar avmarkerar du alternativet Tillåt HDR.
  • Om du får ett felmeddelande när du väljer 4K UHD i bildskärmsinställningarna kan du läsa Fel vid val av 4K UHD-upplösning på Xbox One X och Xbox One S.

Du kan lära dig mer om vilken information din TV ger konsolen beträffande sin 4K-kapacitet om du läser Kontrollera din TV:s 4K- och HDR-kapacitet i Xbox One X och Xbox One S.

Löste detta ditt problem?

Ja
Nej

Tack för din feedback

Tack för din feedback!

Vi beklagar att det här hjälpavsnittet inte hjälpte dig att lösa problemet. Men skam den som ger sig! Prova nedanstående community-alternativ.
Få hjälp från communityn
Ambassador chat image
Ambassadörschatt
Chatta direkt med en annan Xbox-användare som vill hjälpa dig.

Lämna feedback på det här hjälpavsnittet

255 tecken kvar.
För att skydda din integritet ska du inte ange din kontaktinformation i din feedback.
Få hjälp från communityn
Ambassador chat image
Ambassadörschatt
Chatta direkt med en annan Xbox-användare som vill hjälpa dig.

Kontakta oss

Vill du kontakta supporten angående problemet "Felsöka 4K och HDR på Xbox One X och Xbox One S" som du läste om eller ett annat problem?