Felsöka 4K och HDR på Xbox One X och Xbox One S

Om din Xbox och tv ska ha stöd för 4K och HDR men inte fungerar som väntat följer här några saker du kan prova.

Kontrollera först att din Xbox och din TV klarar 4K.

• Kontrollera att du har antingen Xbox One X eller Xbox One S
    En etikett på baksidan av konsolen, nära näTVerksporten, visar vilken modell du har. Om etiketten saknas tittar du på undersidan.
Viktigt! Mata ut eventuella skivor och stäng av din Xbox innan du vänder den. (Detta gäller inte för Xbox One S All-Digital Edition, som saknar optisk skivenhet.)
  • Kontrollera att du har en 4K-TV
    Se TV:ns förpackning eller dess bruksanvisning. Olika tillverkare använder olika namn. Exempel på fraser att titta efter:
  • Namn på 4K

4K, 4K Ultra HD, UHD, UHD 4K, SUHD tv, Ultra HD, Ultra UDtv, 2160p

Angivna upplösningar eller lägen

3840 x 2160 med 24 Hz, 50 Hz eller 60 Hz

Namn på HDR10

HDR Premium, High Dynamic Range, HDR, UHD Color, Ultra HD Premium, Ultra HD deep color, Dolby Vision

• På din Xbox kontrollerar du TV:ns 4K- och HDR-funktioner
    Tryck på Xbox-knappen  för att öppna guiden. Gå sedan till System > Inställningar > Bildskärm och ljud. I kolumnen Konfiguration väljer du Videoutgång > 4K TV-information.

Om ditt system ser ut att ha stöd för 4K och HDR, men det inte fungerar (till exempel om du inte kan välja 4K UHD-upplösning, om 4K-funktionerna inte finns på 4K-TV:ns informationsskärm, om 4K-innehåll inte går att spela upp eller du har problem med videokvaliteten) kan du prova de här åtgärderna:

• Se till att din Xbox identifierar din TV automatiskt
    Gå till System > Inställningar > Bildskärm och ljud > Videoutgång. Under Avancerat väljer du Videokvalitet och överskanning. I kolumnen Visa ser du till att Automatisk identifiering (rekommenderas) är markerat. 4K är inte tillgängligt när HDMI eller DVI väljs manuellt.

• För HDR kontrollerar du att din TV stöder HDR10-medieprofilen i handboken till din TV.
    Leta efter stöd för BT2020 och HDR eller kontrollera listan ovan. (Det finns två HDR-format: Dolby Vision och HDR10. Din tv kan stödja båda, men den måste åtminstone stödja HDR10.)

• Kontrollera att HDMI-kabeln är inkopplad i rätt port på din TV
    På en del TV-apparater är det bara vissa portar som stöder den fullständiga uppsättningen 4K-funktioner. Läs TV-handboken eller prova de olika portarna på din TV.

• Kontrollera TV:ns inställningsmeny.
    Din TV kan ha ett speciellt läge som slår på 4K och HDR. Läs handboken för din TV för att se om du måste ändra TV-inställningarna. Som nämnts kan din tv-tillverkare använda andra namn för HDR – se listan ovan.

• Om en del innehåll inte går att spela upp säkerställer du att din tv stöder HDCP 2.2 och att det är aktiverat i tv:ns inställningar.

• Kontrollera att du använder den HDMI-kabel som medföljde din Xbox One X eller Xbox One S.

• Prova med en annan HDMI-kabel
    Kablarna måste vara certifierade för HDMI High Speed eller HDMI Premium.

• Om en enhet är ansluten mellan din TV och Xbox
    Koppla bort den och anslut TV:n direkt till konsolen med den HDMI-kabel som följde med konsolen. Vissa AV-mottagare eller annan videoutrustning kan påverka de data som skickas mellan konsolen och tv:n. Din enhet måste stödja samma funktioner som din TV, antingen direkt eller med genomströmning (pass-through). Du måste också använda kablar som är certifierade för HDMI High Speed eller HDMI Premium, både mellan din Xbox och mottagaren och mellan mottagaren och TV:n.

• Kontrollera att TV:ns och AV-mottagarens inbyggda programvara är uppdaterad
    Många nyare TV-apparater och enheter kan ta emot uppdateringar via ditt hemmanätverk – om det inte finns stöd för vissa 4K- eller HDR-funktioner kan en uppdatering av TV:ns eller mottagarens inbyggda programvara lösa problemet. Kontrollera din TV:s eller din enhets handbok för att se hur du kan uppdatera den inbyggda programvaran.

• Inaktivera automatisk uppspelning av 4K
    Om du ser en blank skärm eller ett felmeddelande när du försöker spela upp 4K-innehåll och du har provat alla föregående steg inaktiverar du 4K-uppspelning och försöker spela upp innehållet i en lägre upplösning. Gå till Inställningar > Bildskärm och ljud. Under kolumnen Avancerat väljer du Videoläge och avmarkerar alternativet Tillåt 4K.

• Om du ser konstiga färger när du spelar upp HDR-innehåll
    Om du har provat alla föregående steg går du till Inställningar > Bildskärm och ljud. Under kolumnen Avancerat väljer du Videoläge och avmarkerar alternativet Tillåt HDR10.

• Om det inte hjälper aktiverar du HDR10 igen. Avmarkera sedan Tillåt Dolby Vision och se om det hjälper.
    • Dolby har listor för TV-apparater och ljud/video mottagare som stöder Dolby Vision. Även om din enhet stöds kanske det behövs en uppdatering av den inbyggda programvaran.
      Obs! Dessa listor finns bara på engelska.

• Om du får ett felmeddelande när du väljer 4K UHD i bildskärmsinställningarna kan du läsa Fel vid val av 4K UHD-upplösning i Xbox One S.

Löste detta ditt problem?

Ja
Nej

Tack för din feedback

Tack för din feedback!

Vi beklagar att det här hjälpavsnittet inte hjälpte dig att lösa problemet. Men skam den som ger sig! Prova nedanstående community-alternativ.
Få hjälp från communityn
Ambassador chat image
Ambassadörschatt
Chatta direkt med en annan Xbox-användare som vill hjälpa dig.

Lämna feedback på det här hjälpavsnittet

255 tecken kvar.
För att skydda din integritet ska du inte ange din kontaktinformation i din feedback.
Få hjälp från communityn
Ambassador chat image
Ambassadörschatt
Chatta direkt med en annan Xbox-användare som vill hjälpa dig.

Kontakta oss

Vill du kontakta supporten angående problemet "Felsöka 4K och HDR på Xbox One X och Xbox One S" som du läste om eller ett annat problem?